Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими културни ценности

01 април 2013 15:45   1 коментар   14217 прочита


Операцията е реализирана от служители на сектор „Трафик на културни ценности” в ГДБОП и колегите им от СБОП – Пазарджик

След съвместно разследване, на 29 март, в момент на осъществена сделка, антимафиотите задържали двама от водещите дилъри на антики в България, работещи и на международно ниво - А.П. /40г./ от гр. Пазарджик, без криминални прояви и съгражданина му Д.З./43г./ - по прякор Пальонката, криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности. В хода на акцията са задържани 30-годишният Г.Т. от с. Сусам - осъждан ефективно за кражба, и Т.Т. /65г./ - без криминални прояви, имащи отношение към престъпната дейност.

Извършени са проверки на адреси и автомобили, използвани от задържаните на територията на Пазарджик и Хасково, в които са участвали и служители от СБОП – Хасково. Оттам са иззети множество движими културни ценности - монети и предмети от епохата на античността, сред които: над 200 антични монети /сребърни и златни, и няколко от бронз/, много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни по вид предмета, представляващи археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали /античен съд подобен на купа/; бронзова фигура на херакъл. Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000”.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, под наблюдението на Окръжната прокуратура – Пазарджик. След 24-часовото задържане на четиримата мъже, на А.П. и Д.З. е наложена прокурорска мярка „задържане под стража“ до 72 часа. Работата по документирането на случая продължава.

1 коментар
03 Април 2013 10:06 | 11111
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ВЪРНЕТЕ СИ НА ХОРАТА АНТИКИТЕ, КРАДЛИВИ ПОЛИЦАИ, ДА НЕ СТЕ ГИ КОПАЛИ ВИЕ ТА ИМ ГИ ВЗИМАТЕ, НЕЩАСТНИЦИ СМОТАНИ,
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар