Шест от моряците на кокаиновия кораб си купиха свобода

02 септември 2013 10:19   7203 прочита


Механикът Юлиян стана татко в затвора, жената на боцмана се изсели в Испания, двама са тежко болни

Кокаиновата афера със заловените 3 т кокаин на 15 август 2012 г. на българския "Св. Николай" опустоши като ураган представителя на корабособственика Дойчин Дойчев. Съдия-изпълнител вече е обявил на търг 7 имота на агенцията му "Борд Марин", след като той е спрял да си плаща кредитите. Дойчев е разорен, но какво се случва със "заложниците" в кокаиновата афера - 21 моряци, част от които вече година лежат в испански затвор?Докато "корабната империя" на Дойчин Дойчев се срутва, примката около шията на задържаните в Испания моряци от кораба "Св. Николай" се разхлабва. Шестима вече са освободени, като последният е пуснат под гаранция от едва 2500 евро преди 2 седмици. Това съобщи за "Стандарт" адвокатът на част от бг моряците Владимир Владимиров вчера. "Това не са високи гаранции в испанската съдебна практика, което ме кара да мисля позитивно за съдбата на моряците", обясни юристът, цитира Блиц.

Владимиров най-много се надява на резултатите от БГ разследването срещу представителя на корабособственика Дойчин Дойчев и считания за организатор за наемането на екипажа софиянец Руслан Колев. "Сега чакаме Върховна касационна прокуратура (ВКП) да изпрати в Испания резултатите от разследването на Специализираната прокуратура. Надявам се от показанията на Дойчин Дойчев и Руслан Колев да стане малко по-ясна истината за моряците.

И в крайна сметка да им се облекчи съдбата", заяви Владимиров. Испанците едва изчакали да мине 1-годишният срок, за да отправят исканията си към резултатите от българското разследване. От него в голяма степен ще зависи обвинителната теза на тамошната прокуратура, както и конкретните обвинения срещу българите от екипажа. Общо 21-те нашенци бяха задържани през август миналата година. 15 са варненци, 4 са от Бургас, един е софиянец, а последният е от Исперих. 15 моряци продължават да лежат в предварителния арест в Испания. "1 г. по-късно не знаем нищо повече за това, което се случва.

"Надежди има, но индикации няма", каза Ивелина Атанасова, балдъза на капитана на злополучния кораб "Св. Николай" - Иван Станчев. Според нея е добър знак, че има пуснати 6 моряци от екипажа под гаранция. Не всеки, който може да си позволи плащане на гаранция, обаче получава свобода, твърдят близки на моряци. Испанският съд вече е отказал да пусне двама души от сънародниците ни, въпреки че са били готови да платят парична гаранция.

Първите освободени от килиите бяха морякът Атанас Андреев от Бургас и варненецът Мирослав Владимиров. Двамата напуснаха ареста още през януари 2013 г., след като семействата им платиха гаранция от по 10 000 евро. Бургазлията Атанас Андреев се завърна в България малко преди Великден. И той обаче отказва да говори пред журналисти. Майка му Дора Георгиева живее във фамилна кооперация в бургаския комплекс "Меден рудник".

Тя дори твърди, че синът й е още в Испания и няма никаква вест от него. Жената е принудена да крие истината, тъй като освободените българи са били инструктирани да не обелват и дума около случая със задържания кокаинов кораб от испанските ченгета, за да не се попречи на следствието.

Само преди месец от ареста в Испания бяха освободени още трима души - двама моряци от Варна и бургазлията Юлиян Петров, който е работил на "Св. Николай" като помощник-механик. Докато Юлиян бе в испански затвор, съпругата му роди момченце. Бургазлията успя да прегърне сина си, когато вече малчуганът бе на 6 месеца.

Семейството му е платило двойно по-малка гаранция в сравнение с първите освободени. Съдът в Испания е поискал за Юлиян 5000 евро. С още по-малка гаранция - от 3000 евро, е единият от варненските му колеги. Най-малка е гаранция на последния пуснат, който най-вероятно е от Варна - само 2500 евро.

59-годишният капитан на "Св. Николай" обаче още е в затвора "Валдеморо" в Мадрид. Останалите 14 моряци са разпределени на три различни места зад решетките. Иван Станчев често се обажда на двете си дъщери по телефона и ги уверява, че е в добро здравословно състояние. Момичетата са на 22 и на 29 г., като голямата работи в Норвегия, малката е студентка в България.

Свиждане там е лукс за нас трябва да оцеляваме тук. Крепим се с финансовите средства, които имаме", признава балдъзата му Ивелина. Тя няма надежда, че скоро ще започне делото, защото законът в Испания дава възможност разследването да върви от 2 до 4 г., колкото е и мярката задържане под стража на по-голяма част от екипажа. Сигурно затова съпругата на боцмана Иван Николов - Антоанета, и дъщеря им са заминали в Испания, за да си търсят квартира и работа, за да бъдат по-близо до него.

63-годишният мъж, който за първи път в живота си има работа с полиция и следователи, е в мадридския затвор в очакване на съдебния процес.

Утеха за близките остава, че условията зад решетките в Испания са повече от добри. Нашенците били като на курорт, признават от семействата им. Арестът приличал на общежитие, а моряците били настанени по двама в стая със самостоятелен санитарен възел. Получавали добра храна и имали плувен басейн и фитнес зала на разположение, които можели да ползват по график.

Неколцина обаче го закъсали сериозно със здравето, въпреки че получавали безплатна и квалифицирана медицинска помощ. Единият от моряците, който е бил рулеви на кораба, е получил тежко чернодробно заболяване и тамошните доктори са му поставили диагноза "цироза". На друг моряк от екипажа пък открили тежко сърдечно заболяване и в момента е на лечение.


Още за: моряк   кораб   кокаин   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар