Поредната балтия от КАТ – плащаме първо най-старите си глоби

26 ноември 2020 12:24   2 коментара   3255 прочита


След като съдът забрани на КАТ да събира парите от актове и фишове по граничните пунктове на страната, Пътна полиция измисли нова балтия за шофьорите.

Хората ще плащат първо най-старите глоби на КАТ, които са предадени за събиране от НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат гласувани от парламента на второ четене, предаде Glas.bg. Вчера изтече срокът за внасяне на предложения от депутати между първо и второ четене на внесените от Министерски съвет текстове.

В момента преди да започне принудителното събиране на глобите от НАП хората имат право да изберат кое задължение са платят първо, ако нямат възможност да платят всичко наведнъж. Така има риск да изтече давността на най-старите задължения, пише в мотивите на кабинета.

Друга промяна в ДОПК е свързана с продаваните от НАП коли и имоти на длъжници. След провеждане на търг избраният купувач първо ще трябва да плати данъка за прехвърляне на колата или имота в общината и чак след това ще получи ключовете за новата си придобивка, гласят предложените текстове. Данъкът за прехвърляне е в размер между 0,1% и 3% от постигнатата цена на търга, а конкретният размер се определя от общинските съвети.

С промените в ДОПК ще бъде разширен и кръгът на държавните институции, които ще имат достъп до данъчните досиета на граждани и фирми. Достъп до данните на НАП ще имат и директорите на „Главна инспекция по труда“, на Агенцията по заетостта и на Агенцията за социално подпомагане.


Още за: балтия   КАТ   глоби   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
26 Ноември 2020 16:19 | гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

а да ме хванат за хуя


27 Ноември 2020 10:24 | Балтия?
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Каква балтия? Ако спазваш правилата, няма да има глоби. Нито балтии!
Трябва много по-строго да се следи събирането на глоби, защото на нас явно само
като ни бръкнат в джоба, ни светва да се придържаме към правилата. Балтията сами си я слагаме!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар