Полицията има данни за подготвян палеж на МС

13 юли 2020 15:11   5 коментара   5796 прочита


СДВР разполагат с притеснителни данни за подготвян палеж на сградата на Министерския съвет, съобщава news.bg. Георги Хаджиев потвърди че СДВР има такива данни, но не даде повече подробности по “обясними причини”.

На въпрос дали СДВР има притеснения за палеж на сграда на Министерския съвет, Хаджиев заяви: “Не бих могъл да коментирам оперативната информация, с която разполага СДВР по по обясними причини”.

“Протестирайте, уважаеми граждани, но не нападайте полицията”. Такъв призив отправи заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов на брифинг пред журналисти тази сутрин.

Критичната ситуация за полицията по време на протестите била на 10 юли. От вчерашния протест няма задържани хора, нямало е и сериозно напрежение.

Ежедневно полицията бива инструктирана за използването на технически средства или на сила. Първата редица полицаи по време на протестите са с жълти жилетки “Антиконфликт”, като 30-40% от тези служители са жени. Това по никакъв начин не предвещава агресия, коментира старши комисар Златанов.

Полицията призовава хората да не се поддават на провокатори.

Със замерянето на полицаи провокаторите целят да предизвикат ситуация на насилие.

Полицията е деполитизирана институция и целят да опазят обществения ред и демокрацията, посочи той.

“Протестирайте спокойно, изразете мнението си кротко и не се поддавайте на провокация. Поздравления за всички, които вчера и онзи ден не се поддадоха. Когато започнаха да падат полицаи и да бъдат ритани, ние сме длъжни да вземем мерки и да запазим живота им, защото и те имат майки и семейства”, обясниха от столичната полиция.

При едни масови безредици не само в България, а и по целия свят има пострадали и от двете страни. Ударените и ранените полицаи са много, но всички са наясно с риска, каза още старши комисар Златанов.

*Припомняме, че на 26 август 1990 г. около 23 часа пламна сградата на Партийния дом в София (сега сграда на Народното събрание, подготвяна за основна). Площадите около Партийния дом бяха средището на гражданските протести – палатковите лагери Град на истината и на движение “Инициатива за гражданско неподчинение”, включително и митинги-бдения на Фристофор Събев.

Пожарът в Партийния дом дойде след предупреждение на Пламен Станчев, член на “Инициатива за гражданско неподчинение”, че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката. Константин Тренчев също предупреждава, че ако петолъчката не бъде свалена, сградата може да бъде щурмувана.

Разследване установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени “стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти”. Подозренията, че щурмът и разграбването са инсценирани така и никога не се доказаха.


Още за: палеж   полиция   МС   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
5 коментара
13 Юли 2020 16:34 | Павел
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Докога полицията ще е в услуга на герберастите? Вие трябва да сте с, а не срещу народа.


13 Юли 2020 16:35 | Фалшиви новини!
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Вече времената са други! На кому е нужно да пали сградата на Министерски съвет?! Какво би спечелил с това? Нали съвсем скоро в нея ще се настани новият министър-председател, който ще оглави едно ново и разумно правителство! С подобни "новини" "някои" се стремят да подклаждат нездравите настроения на едни срещу други подобни, да настройват сегашната власт още повече срещу протестиращите, за да оправдаят жестоките действия на полицията срещу младите хора, които искат промяна. ТАКА ЧЕ - СПРЕТЕ С ТЕЗИ ИДИОТСКИ НОВИНИ!!! Малко ли младежи смачкахте зад колоните? Къде да търсим разлика между комунисти и гербери???


14 Юли 2020 00:00 | Стига глупости!
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Вчера един шизофреник /Георги Марков/ "стреля " по Тиквата от Банкя. Днес пък друг му пали Министерския съвет-ама той не е негов бре! Той си е наш-на народа. Спрете тия глупости!


14 Юли 2020 00:10 | Шон
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Нали тиквун е пожарникар, ще го изгаси ако някой го запали.


14 Юли 2020 09:08 | Стефанов
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ама като п омисля - има логика министерския съвет да пламве. Е, не целия а там където се държат документи, които не бива да попаднат при новия министър председаел. Има бай следи за заличаване... Палев - да, права е полицията, но от кого - туй е въпроса...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар