Окончателно: Затвор за бивш зам.-министър на финансите, убил двама на пътя

02 юни 2020 12:34   5 коментара   4001 прочита


Влезе в сила определеното от Върховния касационен съд окончателно решение, с което е осъден бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев от състав на ВКС от 22 май тази година. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

С него ефективното наказанието на подсъдимия Катев от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим, постановено с решение на Апелативния съд във Варна, е намалено от Върховния касационен съд на 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.

С окончателното решение на ВКС останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в сила, а именно Катев е лишен от право да управлява МПС за 6 години.

В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лева по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик при управление на автомобил „Фолксваген туарег“ нарушил правилата за движение.

Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.

Возещата се в автомобила на заместник-министъра негова тъща получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лъчева и лакетна кост.

Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е осъден на 4 години лишаване от свобода, които трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. С присъдата е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години.


По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим. След повече от седем години Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

novini.bg

5 коментара
02 Юни 2020 14:17 | Гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А за министъра на транспорта, който уби собственото си дете никакво наказание.


02 Юни 2020 14:18 | Гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А за министъра на транспорта, който уби собственото си дете никакво наказание.


02 Юни 2020 18:43 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ако непредубеден човек прочете само заглавието би си каза - браво, най-сетне вкараха големец в затвора. Да, ама не - оказва се че присъдата е условна. Така се манипулира общественото мнение - това е само едно мъничко примерче.


03 Юни 2020 00:46 | Уши
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Затова сме и на 112 място по свобода на словото.


03 Юни 2020 10:09 | Dgagata
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Колко пари е гушнал съдията?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар