Окончателно: Ето колко време Цар Киро ще търка наровете

03 декември 2020 18:10   2 коментара   4375 прочита


Кирил Рашков, който е по известен като Цар Киро, получи 8 месеца затвор за държане на живак и търговия с археологически обекти. Присъдата е на ВКС и е окончателна. Във ВКС вече е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените от съда наказания.

Делото е образувано по жалби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу присъдата на апелативния спецсъд, с която частично е отменено наказание, дадено от спецсъда. С първоинстанционната присъда Радослав Петров беше осъден за държане на амфетамин и разпространението му на 7 г. затвор и глоба в размер на 50 000 лв.

Цар Киро получи 2 г. затвор и глоба от 10 хил. лева за държане без надлежно разрешение на живак и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани. Симеон Илиев получи 1 г. условно за държане на археологически обекти. Михаил Демерджиев бе наказан с 2 г. условно за придобиване, държане и разпространение на амфетамин и за държане на огнестрелни оръжия без разрешение. В жалбата си до ВКС Кирил Рашков посочвал, че няма доказателства, че той е извършил престъпленията, за които е осъден, предаде Блиц.

В решението на върховните магистрати се казва: „Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения". Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според върховните съдии апелативният спецсъд подробно е обосновал извода си, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

Тричленният състав на ВКС приема за основателно обаче искането за намаляване размера на наложените на Рашков наказания. Основната причина е здравословното му състояние и напредналата му възраст. В решението на ВКС пише: „Към настоящия момент подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания.

По делото е налице обилна медицинска документация, от която се установява, че той страда от сърдечна недостатъчност с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново изчерпване, хронична бъбречна недостатъчност и хроничната обструктивна белодробна болест. Налице са данни, че се нуждае от лечение в спешен порядък за подпомагане на функциите на сърцето. Всички тези обстоятелства дават основание на касационния състав за извод, че наложените наказания не съответстват на изключително тежкото му здравословно състояние и следва да бъдат намалени.“

 


Още за: цар киро   затвор   съд   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
03 Декември 2020 19:34 | Хитлер
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какъв цар, циганите нямат държава.
Комунистически агент, гаден доносник.
Смотана държава.
Тия не трябва един час да са на свобода.


04 Декември 2020 01:14 | Ташко Куртев
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Поздрав за майките на магистратите постановили тези “ наказания “
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар