Официално: Ето защо от ДАНС и МВР нахлуха в КЕВР и какво се случва

23 септември 2021 14:45   4858 прочита


Служители на ДАНС и МВР са иззели документи от Комисията за енергийно и водно регулиране, свързани с високата цена на тока. Шестима проверяващи – трима от ДАНС и трима от МВР, са влезли сутринта в КЕВР и са изискали документи, са обяснили от регулатора пред „Труд“.

Ние оказваме пълно съдействие и сме предоставили всички документи, посочиха от комисията. Същата проверка има и в Българската независима енергийна борса.

Според запознати проверките са продължение на започналите през август, когато екипи на ДАНС и МВР влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК във връзка с цените на енергийната борса. В средата на август Специализираната прокуратура и ДАНС започнаха проверка заради високата цена на електроенергията на свободния пазар у нас.

Повод за нея стана сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


Работодателите настояха да се разследва дали ситуацията на борсата за електроенергия не се дължи на “саботаж, престъпление или диверсия” и поискаха оставките на служебния министър на енергетиката, ръководството на БЕХ и “ТЕЦ Марица Изток 2”.

Сигналът бе разпределен на прокурор на случаен принцип, съобщи тогава говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Наблюдаващият магистрат лично ще изиска документи и информация от Министерство на енергетиката, БЕХ, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление.

След получаване на всички документи и действия от ДАНС, ще се извърши анализ и ако има достатъчно данни, тогава ще се образува досъдебно производство, уточни Кръстев./Blitz.bg


Още за: ДАНС   КЕВР   проверка   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар