Новият началник на КАТ – Самоков Фарида Саид: Трябва постоянно да се доказвам в една мъжка професия

14 януари 2021 10:05   5 коментара   10812 прочита


От началото на новата година Пътна полиция – Самоков има нов началник. Начело на позицията е инспектор Фарида Саид, която заменя  дългогодишния ръководител на натовареното звено – инспектор Георги Елин. Георги Елин се пенсионира като почти цялата му професионална кариера преминава в системата на МВР.

Инспектор Фарида Саид е на 33 години. Има завършена магистърска степен в Академия на МВР, специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“.  Постъпва в системата на МВР през 2013 г. като редови полицай в Районно управление – Самоков, пише Samokov365.com.

 Последователно заема длъжността полицейски инспектор в охранителна и пътна полиция.

В общия щат на „Пътна полиция“ при РУ – Самоков се числят общо десет длъжности за младши автоконтрольори, на които към настоящия момент са назначени десет държавни служители.

Как дойде предложението към Вас и какво Ви накара да приемете поста?

Самото преназначение беше след подадено от мен заявление за преназначаване, съгласувано с началника на РУ – Самоков – главен инспектор Васил Попов и с разрешение на директора на ОДМВР – София, като им благодаря за гласуваното доверие.

Заставането начело на един такъв пост е голямо предизвикателство за мен, а подкрепата, която получих от опитен професионалист като г-н Попов, още повече ме мотивира да докажа, че една жена може да се справи със задълженията и отговорностите, които неотменно съпътстват служебната ми дейност.

Смятате ли, че жена би се справила успешно начело на този тежък сектор – Пътна полиция?

Има жени пилоти на самолет, жени на много високи ръководни постове. Защо инспектор „Пътен контрол“ в Самоков да не е жена? Приемам настоящото ми назначение изключително отговорно и зная, че предстои много работа, но ще дам всичко от себе си, за да бъдат удовлетворени изискванията на гражданите.

Какви са трудностите и предизвикателствата в професионално отношение? И какво провокира една жена да се отдаде на тази мъжка професия?

Трудностите са, че постоянно трябва да се доказвам в една мъжка професия. Да се доказвам пред колегите,  да се доказвам пред обществото, да се доказвам дори и на самата себе си. Намирам, че е необходимо постоянното личностно надграждане на познанията и стремеж за развитие.

Вероятно ще прозвучи клиширано, но да си полицай е призвание, което трябва да приемеш с всички позитиви и негативи и да се отдадеш с цялото си сърце на тази работа. Работата с хора е трудна, защото всеки един човек е индивидуална личност, с изграден характер и мнение, затова е много важно да подходиш внимателно и с разбиране към дадения човек и неговия проблем.  Не изпитвам трудност при взаимоотношенията си с колектива на РУ-Самоков, който е предимно мъжки. До настоящия момент съм намирала необходимото уважение, подкрепа и разбиране от всички колеги и съм удовлетворена от мястото, което заемам сред тях.

Предвиждате ли някакви промени относно работата?

Сред основните приоритети на МВР е и ограничаването на пътнотранспортния травматизъм.  Както е било и до момента, ще насоча вниманието си към уязвимите зони в града и малките населени места, участъците с концентрация на ПТП, управлението от правоспособни и неправоспособни водачи на МПС, както и  техническата изправност на превозните средства. При извършването на контролната дейност и занапред ще продължим да прилагаме стриктно принципа на нулева толерантност към установените нарушители.

 Какво пожелавате на себе си, на близките, колегите и на всички за 2021 година?

На всички хора пожелавам най-вече здраве, дълголетие, да бъдем по-добри един към друг и да мислим предимно положително, колкото и да ни е трудно след изминалата тежка 2020 година. Желая и много професионални успехи на целия колектив на Районно управление – Самоков и се надявам съвместните ни усилия да удовлетворят обществените изисквания, насочени към нас.

 


Още за: началник   КАТ   Самоков   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
5 коментара
14 Януари 2021 14:12 | Кое
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ми то там няма много мъже. И тя го знае.


15 Януари 2021 04:19 | Abv
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това цигане от къде го намерихте? Това че е родена в България не я прави българка! Нямаше ли някой друг?


15 Януари 2021 06:20 | Гогата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Без жалост към джигитите по пътищата . ЗДРАВЕ и спорна работа госпожо НАЧАЛНИК!


15 Януари 2021 21:54 | Той
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Той Делян П. Ги назначава шефовете в МВР.


16 Януари 2021 00:49 | Уйчо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В днешно време, в МВР само позиции да имаш и си номер едно. Кьораво може да е, ама щом позиции има, ще стане началник. Така е в днешно време в МВР-то. Връзките са важни, другото го заеби...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар