Нова експертиза на ексхумирания труп на ст. лейтенант Тодор Манчев със страшни детайли 

14 септември 2021 08:37   4214 прочита


  
До нови заключения е стигнало разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв на 19 юли във военното си поделение. Това е станало след нови експертизи след ексхумацията на трупа му, научи БЛИЦ. 

В началото на септември е извършена ексхумация на трупа, при която е открит и куршумът, от който Манчев умира. Допълнителната експертиза разкрива, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Поредна експертиза е установила още, че той е бил бит. 

Този детайл отново остро повдига въпроса, дали Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, прикрито като самоубийство. 
Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село“. 

Последните два месеца от живота на младия военнослужещ са били превърнати в кошмар. Причината - в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с насочени оръжия в цех за дограма. 

Самоубил ли се е под натиск или е убит 31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев?! ДОКУМЕНТ 

Половин час работници от цеха прекарват в плен на командосите, докато накрая се разбира, че е станала грешка. Интересна подробност е, че само ден по-късно започна мандата на служебното правителство на президента Румен Радев. 

Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици. След като видео от екшъна изтече в медиите, „Военна полиция“ е започнала разследване, като цялата вина неправомерно е била стоварена на Тодор Манчев. 

Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех. 

Близки и колеги на покойния Тодор Манчев все още не могат да излязат от шока с неговата смърт. Те са категорични, че младият мъж и бременната му приятелка са планирали сватба през месец август, а до края на годината двамата са очаквали и раждането на дете. 

Преди дни от армията е бил освободен полк. Диман Георгиев, дългогодишен офицер от „Военна полиция“. Той е бил човекът, който се е заел с разкриването на причината за смъртта на Манчев. 

В своя докладна, която през юли месец Георгиев бе внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на отбраната, полковникът разкри, че месец преди неизяснената смърт на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че той е обект на смазващ натиск. 

Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му казал: 

„Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми. “ Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и. д. директор на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, но той я прикрива от комисията, която извършва разследване на инцидента в Чешнегирово. 

Оказва се още, че разпечатка от телефонните разговори, които Манчев е провел преди смъртта си, незаконно е била изнесена от „Военна полиция“. 

Данните са от съществено значение за разследването и могат да дадат отговор - дали става въпрос за склоняване към самоубийство или ст. лейтенантът е убит, при това на територията на военно поделение. 

В докладната, която полк. Георгиев бе внесъл в Президентството и в Инспектората на Министерство на отбраната, офицерът задаваше още множество неудобни въпроси за действията на Ивайло Сотиров. 

Въпросите разкриваха, как и. д. директорът на „Военна полиция“ е намерил начин да стовари цялата вина върху един млад военнослужещ, което в крайна сметка е довело до неговата смърт. 

Парадоксът е, че разследването на смъртта на Тодор Манчев също се водеше от „Военна полиция“, чийто и. д. началник Ивайло Сотиров е изключително близък с президента Румен Радев. 

На фона на тези скандални факти - през месец юли служебното правителство, назначено от държавния глава, предложи Сотиров за генерал и титуляр на поста директор на „Военна полиция“. 

Първоначалното разследване на трагичната смърт на Тодор Манчев бе компрометирано, освен по линия на „Военна полиция“, но така също и по линия на Държавна агенция „Национална сигурност“. 

В контраразузнаването отговорен за проверката се оказа новонозначеният заместник-председател Станислав Станчев, който е доверено лице на Румен Радев, като от своя страна също е работил във „Военна полиция“. 

Последната експертиза дава за пореден път нова посока на разследването на смъртта на ст. лейтенант Манчев, включително и тази, че е убит, за да се прикрият следите за истинските виновници за инцидента в Чешнегирово. 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар