НАП рови из основи: Откъде 300 българи имат палати за по над €500 бона?

01 декември 2020 12:14   2 коментара   6615 прочита


Има ли луксозни имоти, собствениците на които са ги обявили за фирмени офиси, а в действителност се ползват за жилищни нужди, ще проверява НАП.

По неофициална информация броят им е над 300, а придобитата собственост е за над 500 хил. евро всяка, пише "24 часа". Ревизиите ще обхванат и собствеността в чужбина, като проверяваните ще доказват доходите си, за да се установи произходът на парите им и използването на имотите.

Практиката - скъпи къщи, които се ползват за жилищни нужди, да се декларират като фирмени, за да се приспадат режийни разходи, е отдавна. Така собствениците избягват данъчни проверки за личните си доходи, а едновременно с това намаляват фирмения данък.

Чрез информация за консумацията на вода и ток данъчните установили, че има имоти, в които тя е скочила драстично, въпреки че преди години се водели скромни къщи във вилни зони. Посещение на място или картографиране с дрон, което данъчните използват отдавна, установило, че на мястото на тези къщички са израснали палати, което не било отразено в съответната община и не довело до увеличаване на дължимия данък.

Ще доказват доходи за последните 5 години и собственици на скъпи коли. Ще се анализира доколко посочената цена на придобиване съответства на действителните пазарни цени към момента на сделката. Ако бъде установено, че колата не я кара нейният собственик, също ще се търси информация.

Данните от проверките ще се засичат с информация от партньорски данъчни служби, от Агенцията по вписванията, банки, финансови институции, лизингови дружества, както и от местните власти.

От МВР пък ще съдействат при събирането на данни за продавачите и купувачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки./glas.bg


Още за: НАП   доходи   дейност   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
2 коментара
01 Декември 2020 16:04 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

АБЕ ТЕЯ ОД НАП СА БИЛИ МНОГО СТРИКНИ И УМНИ БЕ ДЖАНЪМ. НО ЗА ШКАВЧЕТО ПЪЛНО С ЕВРА И КЮЛЧЕТА. НЕ СМЕЯТ И ДУМИЧКА ДА ОБЕЛИЯТ. ЗА ТОВА НИ СА ЧУЛИ НИ СА ВИДЯЛИ. ТЪРСЯТ СЛАБОТО МЯСТО НА КОНЕЦА....


01 Декември 2020 19:54 | ���. K������� ������
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

САМО ТИ ЛИ ДЕБИЛЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ ТОВА БЕШЕ ПОСТАНОВКА НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ???
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар