Мащабна акция срещу престъпния "даркнет" в целия свят, арестуваха българи

27 октомври 2021 00:05   3 коментара   5464 прочита


Операцията с кодово име "Дарк Хън ТОР" представляваше поредица от отделни, но допълващи се акции в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ

150 души са са задържани при глобална полицейска акция срещу незаконна търговия в т.нар. даркнет, пише Блиц.

Тъмният интернет е нелегална и скрита за обикновения потребител част от световната мрежа, чрез която се извършват всякакви незаконни дейности като продажби на наркотици и оръжия.


"Операцията с кодово име "Дарк Хън ТОР" представляваше поредица от отделни, но допълващи се акции в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария, Обединеното кралство и САЩ", съобщават от Европол, цитирани от Франс прес.

Задържаните около 150 души са продавали дрога или оръжия в даркнета. Конфискувани са били няколко милиона евро в брой и  биткоини, както и оръжия и дрога.

Операцията последва разбиването през януари на платформата ДаркМаркет, представена тогава като най-голямото място за търгуване на черния киберпазар. Тогава операцията бе оглавена от германската полиция.

При новата операция в САЩ са арестувани около 65 души, в Германия - 47 души, в Обединеното кралство - 24 души, както и по четирима души в Нидерландия и в Италия.

Някои от арестуваните са представлявали важни за Европол мишени. Силите на реда са конфискували 26,7 милиона евро в това число в брой и под формата на криптовалута, дрога, по-специално 25 000 таблетки екстази, и 45 огнестрелни оръжия.

В Италия пък полицията е закрила пазари за незаконна кибертърговия, наречени Дийпсий и Берлускони (което е името на бившия италиански премиер), в които е имало над 100 000 обяви за незаконни продукти.

Операцията на Европол е била в координация и с европейската агенция за съдебно сътрудничество Евроджъст.

До нея се е стигнало благодарение на задържането през януари в Германия по време на предходната операция срещу тъмната мрежа на 34-годишен германец.

Той е бил арестуван на германо-датската граница и е предоставил на разследващите по света много доказателства, казва Европол.


Още за: хакери   мрежа   свят   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
3 коментара
27 Октомври 2021 07:18 | към тоя отгоре
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В България нема арестувани, нема и да има


27 Октомври 2021 08:56 | Блг
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

При нас нема нужда от даркнет... тука си купуваш всичко бързо и лесно


27 Октомври 2021 10:10 | aza
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

български паспорт, зелен сертификат, кръво"даряване", друго"даряване, кувьози, концентратори на кислород, маски, ваксини за грип, лекарства за хипертония и Ковид-19..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар