Кьовеши: Без независими прокурори няма независима съдебна система

11 юни 2021 13:11   2569 прочита


Европейският главен прокурор е на посещение у нас

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинг във втория ден от посещението ѝ в София. 

Тя поясни, че е на визита у нас заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна, предаде Nova.

„Всъщност аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме офис тук. Мое задължение е да наблюдавам работата на колегите от всички държави”, допълни Кьовеши.

Европейският главен прокурор обясни още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.

„Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура”, поясни Кьовеши. 

Тя подробно обясни и каква точно ще бъде дейността на Европейската прокуратура.

„Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно добре, толерира се в полза на криминални организации”, уточни Кьовеши. 

Тя отказа да коментира вътрешни за България въпроси. И заяви, че не е обсъждала дейността на българската прокуратура. „Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”, категорична бе обвинител номер 1 на ЕС.

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко факта - от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси. Зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, обясни още Кьовеши.

Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в над повече от пет държави членки. Щетите са оценени на 70 млн. евро.

Кьовеши обясни, че ако българите имат сигнали или важна информация, могат да я докладват на сайта на Европейската прокуратура. Всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите официални езици в ЕС.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар