Изпразват джобовете на българите с грозна измамна схема

26 септември 2020 14:45   4 коментара   4613 прочита


Зачестяват шашмите, свързани със сезонните ремонти, предупреждават от полицията

Зачестяват измамите, свързани със сезонните ремонти – особено на покриви. За това предупреждават от полицията в Русе. Най-често жертви стават възрастни и самотни хора в по-малките населени места. Семейство Цанкови. Тя е дългогодишен помощник -режисьор в театъра, а той - преподавател по немски в университета. Видели теч в спалнята на вилата си  и решили, че покривът се нуждае от ремонт.

Случайно на централния пазар в Русе Ненчо открива обява за ремонтни дейности и решава да позвъни на посочения телефонен номер.  „Казаха в началото, че не могат да дойдат скоро, имали работа, но след половин час се обадиха да питат къде живеем.

Пристигна една група от 7-8 човека. Качиха се горе и развалиха една част от покрива”, обяснява Гинка Цанкова. „Казаха, че е зле покривът и трябва да се ремонтира. Ние знаехме, че нещо има и трябва да се ремонтира и се съгласихме”, обясни Ненчо Цанков.

Майсторите премахнали част от керемидите, без да имат уговорка със семейството за работа, но възрастните хора все пак се съгласили да ги наемат и им дали 1000 лева капаро. Дори съпругът отишъл с тях при нотариус да подпишат договор, според който работата трябвало да бъде свършена за четири дни и да им бъде платено, но сума в договора не била записана. Гинка Цанкова твърди, че всеки ден е питала майсторите колко ще струва ремонтът. Отговорът бил да не се притеснява, щели да го изчислят, когато приключат.

И така се стигнало до стресиращата за семейството сума от 12 000 лева. „Междувременно сме дали 1000 лева капаро, кола, която те искат да купят и оценяват на 700 лева.

И всъщност ние им дадохме 10 500 лева за около 40 кв. метра”, обяснява Гинка Цанкова. Семейство Цанкови били притеснени и от факта, че майсторът записал в договора,че е получил 8000 лева. Хората имали около една трета от парите, останалите събрали от приятели. Но ръководителят на групата поискал още петстотин лева. Семейството се оплака, че дори били заплашени с пистолет.

На искането на майсторите да им прехвърлят колата, семейството отказало, но въпреки това майсторите им взели автомобила. Семейство Цанкова подали жалба в полицията, приложили договорите, обявили автомобила за откраднат. От полицията в Русе съобщиха, че при тях са постъпили и други подобни сигнали.

Дори имало случаи, при които майстори вземали капаро и изчезвали, най-често обаче действали по схемата - да премахнат част от керемидите на покрива и да оставят клиентите си без избор. Други пък започвали да бавят работата и така да изнудват клиентите за още пари.

От МВР съветват гражданите да не се обвързват лековерно с фалшиви, непознати и съмнителни майстори и да не подписват такива договори. При най-малкото съмнение за измама или други нередности да се обръщат към органите на реда, както и към другите компетентни институции, имащи отговорности към защитата на правата на потребителите, казват още от полицията./Blitz.bg
 


Още от: Синя лампа

Принтирай статия
4 коментара
26 Септември 2020 17:46 | бг
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

С цигани не трябва да се влиза в никакви правоотношения и въобще в никакви отношения Резултатите са ясни и винаги едни и същи


26 Септември 2020 19:05 | Пътни строежи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ромите са галениците на управляващите от герб.


27 Септември 2020 10:00 | Един
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Циганите са електорат на БСП и Д (п) С. От социализма са професионални измамници.


27 Септември 2020 10:39 | Дони
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не си в час, от 10 години ромите глссуват предимно за герб.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар