Ќовините на югозападна Ѕългари€
 расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол —нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап 
   –егистрац舫абравена парола

»зплуваха нови подробности за подлата схема на красивата българка, забъркала се в афера за 2 милиарда долара


24 май 2019 10:44  1 коментар   7294 прочитаЅанкерката ƒетелина —ъбева, ко€то призна пред съд в Ќю …орк, че е забъркана в корупционна афера в ћозамбик, е прибрала 200 000 долара рушвет, пише "”икенд". «а тези пари признава самата т€ пред властите в —јў, но разследването продължава. Ѕившата служителка на авторитетната банка „ реди —юис” е обвинена, че заедно с двама свои колеги са участвали в предостав€нето на 2 млрд. долара заеми за държавни компании в ћозамбик.

ќсвен „ реди —юис”, в аферата са участвали и руска и френска банки. ѕоне 200 милиона долара от кредитите са „усвоени” като подкупи и рушвети. ёристи в —јў изчислили, че банкерите са взели около 50 млн. долара по тази лини€, но данните не са окончателни.

—амата ƒетелина —ъбева е на свобода под гаранци€ от 2 млн. долара и има право да пътува между Ќю …орк и Ћондон, където живее през последните години. ƒокато близките й в Ѕългари€ върт€т огромен бизнес, самата ƒетелина —ъбева стига до поста на вицепрезидент на отдел в „ реди —юис”.

ѕрез 2013 г. обаче се замесва в прословутата мозамбийската афера, ко€то й коства поста. јфриканската страна взема 2 млрд. долара за морски проекти и защита на бреговата си лини€. ‘инансовите транзакции са направени от 2013 до 2016 г. «аемите са предоставени на правителството на ћозамбик, за да се разработ€т включително проекти за преработка на риба тон и брегова защита.

ѕреговорите за т€х води лично от министъра на финансите на африканската страна ћануел „анг. “ой обаче скрива информаци€та за кредитите и т€ остава тайна, докато дава оставка през 2015 г. ≈два година по-късно, през 2016, ћеждународни€т валутен фонд научава за тази нова задлъжн€лост на ћозамбик.

¬ началото иде€та да се вземат огромните пари била уж, за да се съживи икономиката на изостаналата страна и да се води борба с морското пиратство. ѕрокуратурата в —јў сега твърди, че от дадените милиарди, огромна част са отишли за подкупи и рушвети. ѕрез 2013 и 2014 г. „ реди —юис”, заедно с руска и френска банка отпускат въпросните 2 млрд. долари на държавни фирми в бедната страна. ќказва се обаче, че повечето от т€х са собственост на министерството на отбраната на ћозамбик.

—ключват се договори за закупуване на военно оборудване от компани€ на местни€ бизнесмен »скандар —афи. ќколо 1,2 млрд. долара от дълга обаче не са публично оповестени. ќсвен това приходите от сделките се превеждат от банките директно към компани€та на —афи, базирана в јбу ƒаби, без да минават през държавните фирми, които са ангажирани с т€х. Ќакра€ какво се оказва? ”ж с парите са щели да създават риболовен флот на страната, но се достав€т не рибарски, а военни кораби.  огато се разшум€ва за далаверата, доставките са представени като един вид за охрана на рибарски€ флот.

„ќхранителната” ескадра обаче е два пъти по-гол€ма от военноморските сили на ћозамбик, ц€лата мощ на които се състои от три кораба и 200 души екипаж. ѕрез юни 2016 г. представители на нюйоркски€ офис на ‘Ѕ– за борба с измамите с ценни книжа посещават ћапуту, столицата на ћозамбик, за да из€сн€т как са взети и изхарчени парите. ‘едералните агенти прав€т и поредица от срещи с инвеститорите, издирват документи по сделките и кореспонденци€та с банките.

ѕривикани са на разговори и банкерите, дали кредитите. ¬ началото на €нуари в Ћондон са арестувани тримата бивши топ мениджъри на „ реди —юис” - 49-годишни€т јндрю ѕиърс, 44-годишни€т —урджан —ингх и 37-годишната ƒетелина —ъбева. ќсвободени са под гаранци€, като свободата им се изчисл€ва в милиони долари. ќбвинени€та срещу тримата са, че са действали в лична изгода и са скрили информаци€ от службата за вътрешен контрол на банката.

Ќа международното летище в …оханесбург е арестуван бивши€т министър на финансите на ћозамбик - 63-годишни€т ћануел „анг, който се готви да отлети за ƒубай. Ћивански€т гражданин ∆ан Ѕустани, представител на фирмата, доставчик от јбу ƒаби, е задържан на летището в Ќю …орк. Ќай-малко 200 милиона долара са открити в сметките на банкерите и бизнесмените, набърканите в корупционната афера.

ѕокрай тези разправии много донори, включително и ћеждународни€т валутен фонд, спират плащането на стотици милиони долара пр€ка помощ за една от най-бедните африкански страни. ќпас€ват се, че парите не се харчат по предназначение. «амраз€ването на международна помощ предизвиква парична криза и недостиг на храна в ћозамбик.

ƒетелина —ъбева и колегите й —урджан —инг и јндрю ѕиърс са обвинени, че са скрили информаци€ от банката, когато дават 622 млн. долара кредит за мозамбийска компани€. ѕред съда в Ќю …орк —ъбева признава, че е помогнала за изпирането на парите, платени на банкерите от холдинга на —афи. ¬ече е из€снено, че негови€т представител ∆ан Ѕустани раздал $ 50 милиона подкупи на служители в ћозамбик и още $ 12 милиона на други свои съучастници.

—ъбева разказва, че се е съгласила на парите от рушвета. Ўефът й јндрю ѕиърс й споделил, об€сн€ва т€, че е превел 200 000 долара в нейна сметка. “€ € била открила малко по-рано в ќбединените арабски емирства. ’ил€дарките били част от подкуп от 1 милион долара, платени от ∆ан Ѕустани.

„—ъгласих се да приема и запаз€ тези пари, знаейки, че те са приходи от незаконна дейност” – признава ƒетелина —ъбева пред съда. ¬ластите в —јў в крайна сметка се съглас€ват да премахнат част от обвинени€та, повдигнати срещу не€. «асега обаче не е €сно дали като признае вината си, т€ ще успее да сключи споразумение с щатските власти, което ще € спаси от 20-годишна присъда.

ќбвинени€та срещу колегите й са много тежки - за заговор за нарушаване на американски€ антикорупционен закон, пране на пари и измама с ценни книжа. јко те се докажат, финансистите могат да останат до кра€ на живота си в затвора. Ѕанката „ реди —юис” на свой ред се оправдава, че е измамена от собствените си служители. “резорът не е привлечен като обвин€ем в американското дело. /Blitz.bg

ќще за: ƒетелина —ъбева  съд  афера ќще от: —ин€ лампа

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

24 май 2019 13:03 | ћитю ѕищова
ќценка:
3
 (
5
 гласа)

» това ако е красива българка...
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.