Ѕърза пица с €йца ƒомашен мехлем разрушава шиповете  расавица! ћъжете въздишат по √ришовата Ќикол
   –егистрац舫абравена парола

»мотната мафи€: ѕотърпевши тегл€т кредит, за да откуп€т наследството си


16 март 2019 14:11   4253 прочитаѕоредни жертви на имотната мафи€. —лед последната истори€ за измамената жена с деменци€ - ¬иктори€  ръчмарова от „Ћозенец”, екип на NOVA се свърза с други потърпевши, попаднали в лапите на същите хора, които движат схемата. ¬нук и възрастна жена с инсулт са заплашени да останат на улицата. ќт омагьосани€ кръг се измъкват като взимат заем, за да плат€т на мошениците. "јко ви вземат жилището, в което живеете ц€л живот, и заради вас баба ви, ко€то не може да ходи, тр€бва да остане на улицата, как ще се чувствате?

ўастлив?", пита потърпевши€т ƒенис  азаков. ∆ертви на имотната мафи€ са ƒенис, отраснал без майка, ¬ладислава и възрастната им баба ƒобрина - с инсулт и 78% инвалидност. “е попадат в капана без да се усет€т, измъкват се с мъки и ипотечен кредит.  редит за собственото им жилище, което притежават от 1978 г. до 2015-та, ко€то преобръща живота им. "»зплащаме апартамента, за да може баба ми да живее в него", каза потърпевшата ¬ладислава. 2015 г. 19-годишни€т тогава ƒенис започва работа като строител. ѕознати€т на полици€та за дребни измами и мошеничество ѕейо —тефанов от  остинброд му става при€тел.

ѕри€тел, който го открехва как се прави бизнес, ако познаваш правилните хора. ј ето как и къде са се спри€телили ƒенис и ѕейо - на оградата на Ќиколай. "Ќаши€т клиент беше Ќиколай –адов, докато работихме по неговата къща, разбрах, че той има хора в банките, които могат да уред€т хората за кредит", за€ви  азаков. ’ора като ƒенис - млад, сирак, без майка, без трудов стаж, без стабилна работа и сигурни доходи, но с роднини, които имат имот. ¬ случа€ - 70-годишната тогава баба да разбере, той и баба му са заблудени.  ак новите при€тели на ƒенис го вкарва в схемата - спри€тел€ват се, влизат му под кожата, воз€т го в лъскави коли, вод€т го в хубави ресторанти. Ќакра€ му искат личната карта и го запознават с техните банкерки, които уреждат заема на улицата, а не в банка.

ћечтата за кредит, нов бизнес и по-добър живот на ƒенис минава през заветното „да” на баба му ƒобрина да се разпише пред нотариус, че семейството има недвижим имот. Ќо само толкова, поне така си мисл€т бабата и внукът й. ќт нито един документ, който подписва, ƒенис не получава копие.

ѕреслава е жената, ко€то се представ€ за банков служител. “€ е човекът, който би тр€бвало да уреди кредит за ƒенис. ѕочти година след това - през 2016-та, братовчедката на ƒенис – ¬ладислава разбира за схемата. —лучайно отива да плати данъка на апартамента на баба си. –азбира, че баба ѝ вече не притежава нищо. Ѕез да разбере продава наследството си за 12 000 лева. —рещата при нотариуса е кратка, спомн€т си потърпевшите. » те бързат, и нотариусът бърза.

ќт Ќотариалната камара трудно си об€сн€ват такива практики.  азват, че именно в канторите преди непоправимото да е сторено, опитите за измами и схеми се разкриват. Ќапример чрез фалшиви лични карти и удостоверени€ за наследници. Ќотариусите предлагат да се създаде регистър на у€звимите от имотни измами, където да се вижда кой на кого и какви пълномощни дава и за какво. "јко го имаше този регистър, лицата не са неадекватни, те дават формално своето съгласие, но не разбират последстви€та.

≈дин имот може да се продаде по данъчна оценка, а реално да струва 4-5 пъти повече - това също е въвеждане в заблуждение", за€ви нотариусът ƒимитър “анев. ѕреди сделката при нотариус ƒенис не се усеща и чрез подпис продава ц€лото си наследство на ѕреслава за 12 000 лв. ѕари само по документи, но развързва ръцете на мошениците. Ќа 06 октомври 2015 г. при същи€ нотариус баба ƒобрина чрез пълномощното на ƒенис прехвърл€ 2/3 идеални части от апартамента в "Ћюлин" на ѕреслава.

«а 25 000 лв., които никога не стигат до джоба му. «аменката на идеални части се случва под носа им. √одина по-късно внучката ¬ладислава разплита кълбото от бързи имотни сделки и скрити намерени€. Ќе дължат нищо на държавата, защото не притежават нищо. ∆илището в "Ћюлин" от семейство »лчови е прехвърлено на ѕреслава - 2/3 за 25 000 лева. ѕреслава прехвърл€ на ћарин 5/6.

ѕосле ћарин продава 19/24 от апартамента на фирма. » дар€ва на фирмата още 1/24. ¬ не€ съсобственици са «дравко и јнтон. «дравко јтанасов е същи€т човек от истори€ на ћартин и ¬иктори€  ръчмарови от "Ћозенец", за които ви разказахме миналата седмица.

—лед жалбата в полици€та, разследващите от 9-то –айонно им об€сн€ват кой кой е, въпреки че са стари познайници на полици€та, очните ставки с обичайните заподозрени заглъхват в задънена улица. ’ит на пазара на имотни измами доскоро са и фалшиви завещани€ или т.нар. "кметски пълномощни", разказват ни нотариуси. ¬ кра€ на 2018 г. —офийска районна прокуратура прекрат€ва разследването по случа€ на семейство »лчови. ћотивът - доказателства за престъпление н€ма. —емейството на ¬ладислава е принудено чрез ипотека да спаси апартамента на баба си и да си го откупи. ¬ следващите 20 години ще изплаща това, което е било т€хно.

ѕейо наслед€ва зана€та за изнудване и измами от майка си ƒочка. ¬ схемата е и ѕреслава, ко€то им е роднина. ≈кипът ни потърси ћ¬–, —ƒ¬– и поискахме среща и информаци€ от разследващите полицаи от 9-то –айонно. ќтказаха ни. јргументът - прокуратурата не събира данни за престъпление и прекратила досъдебното производство.  олко още ощетени като ƒенис, баба ƒобрина и ¬ладислава има - не знаем. Ќотариусите казват, че спират 80 на 100 от имотните измами още преди да се случат. ƒали е така и това е трудно за доказване. ќще по-трудно се доказва в съда, че притежаваш нещо, което е било в ръцете на други без да подозираш./Blitz.bg

 ќще от: —ин€ лампа
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.