Фишове и глоби за над 1.5 млн. лв. са връчени по ГКПП-та само за 20 дни

30 юни 2020 12:27   1 коментар   1708 прочита


Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за над милион и половина лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена по граничните пунктове, предаде БГНЕС.

С предприетите действия МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които имат желание да напуснат страната.

Според коментари от представители на опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по вл4изане в сила, и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове са връчени 11 347 електронни фиша на стойност 1 530 154 лева.


Още за: глоби   граници   фишове   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
30 Юни 2020 13:11 | Градинар-сливовъд
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тиквун Първи бърза да напълни за последно джобовете с глоби и пари от Европа за Ковид-19...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар