Доган и Пеевски били изнудвани за 12 млн. евро, твърди Специализираната прокуратура

01 октомври 2019 11:52   1 коментар   4424 прочита


Българинът Делян Георгиев и румънският гражданин Дорин Йоргаке вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени.

За "френски прокурор", разследващ контрабандата, са били предназначени 10 милиона евро, а два милиона - за "изнудвачите", пишат днес сайтът "Биволъ" и няколко български електронни и печатни издания.

Формалният повод за разследването им е поредното заседание на Специализирания Апелативен съд от 26 септември т.г., по мярката за неотклонение на българския и румънския гражданина, които останаха в следствения арест без право на обжалване. Причината, според Специализираната прокуратура и съда е, че има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастие с влиятелен румънски бизнесмен, за когото е издадена европейска заповед за арест.

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, според която по делото "НАПЛийкс" пръскачките пред парламента са били мишена на терористично нападение . "Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвинение за финансиране на тероризъм, после обвинението е прецизирано като "изнудване" извършено от организирана престъпна група. Всъщност, от протоколите по делото се разбира, че прокурор Станкова не е уверена за какво точно престъпление става дума – изнудване или опит за измама, но пък е сигурна, че то било извършено от организирана престъпна група, пишат изданията, като се позовават на документи от съдебните протоколи.

"Френският доклад" е видян само от "таен свидетел". В него се споменава за контрабанда на цигари "Булгартабак", от която се финансират терористични организации като "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режима на сирийски лидер Башар Асад. Единствено там се цитират имената на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на движението Ахмед Доган. Освен българинът и румънецът, има трети предполагаем член на бандата – румънският бизнесмен Овидиу Семенеску, свързван с концесионера на "Софийска вода" и разследван за корупция в родината си, който се издирва.

"Тайният свидетел" според защитата е охранителният бос Иван Петлешков (споменат в публикация на "Мediapool" като защитен свидетел номер 436), който твърди, че на среща с тримата Семенеску му бил показал въпросния доклад, пише "Свободна Европа". След това той отишъл в ДАНС, откъдето го инструктирали как да се държи и проконтролирали няколко последващи срещи. По делото обаче не са приложени нито този доклад, нито доказателства, че обвиняемите са говорили или са се виждали с Пеевски и Доган. Защитата обаче твърди, че такъв доклад няма.

Според "Мediapool" "oфициално прокуратурата не е споменавала името на Пеевски или Доган. Те не фигурират в обвинението, а са маскирани под формулировката "публични личности". Имената им обаче са споменати от свидетел 436, който очевидно е бил питан кого са искали да изнудват. Същевременно няма доказателства с Пеевски да е осъществяван контакт, още по-малко пък да са му искани пари, твърдят адвокатите. В разследването си сайтът припомня връзките на Делян Пеевски с "Булгартабак" и обстоятелствата около придобиването от страна на Ахмед Доган на ТЕЦ "Варна". /actualno.com

1 коментар
01 Октомври 2019 16:02 | тамерланд
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ПО-ГОЛЯМА ОТ ТАЗ ЛЪЖА НЕ БЯХ ЧУВАЛ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар