Делото за убийството на доцента в Пловдив отива във ВКС, извършителят - с намалена присъда

04 февруари 2021 11:48   2471 прочита


Апелативните съдии също признаха за виновен Илия Стоичков

Делото за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков в Пловдив отива във Върховен касационен съд. Подсъдимият Илия Стоичков бе признат за виновен за това, че на 2 юли 2018 година умишлено е умъртвил Стефан Нейков по особено мъчителен начин. Освен това, той е откраднал златен синджир от убития. Нейков бе открит мъртъв на 2 юли 2018 край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишния доцент. Toй  е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово, преди да бъде убит. 

Илия Стоичков бе наказан с 20 години затвор и обезщетение на близките на пострадалия в размер на 220 000 лева.

В средата на август миналата година той отново застана пред магистратите, обжалвайки тежката присъда. Стоичков  поиска да бъде променена квалификацията на деянието. Междувременно близките на Нейков също обжалваха присъдата. Те настояваха за доживотен затвор за убиеца му. Такова бе искането и на прокуратурата, която внесе протест. 

В крайна сметка обаче апелативните съдии също признаха за виновен Стоичков. Магистратите обаче намалиха с 2 години наказанието му, научи TrafficNews.

Казусът е отнесен до компетенцията на Върховния съд. Още преди Нова година защитата на Илия Стоичков, в лицето на адвокат Красимир Елдъров, е депозирала жалба срещу постановлението на Апелативен съд-Пловдив.


Още за: дело   убийство   Пловдив   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар