Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан —узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си 
   –егистрац舫абравена парола

14 години по-късно: –азстрелът на √еорги »лиев Ц много версии, малко доказателства


25 август 2019 12:51  3 коментара   19548 прочита“очно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “¬ј»-’олдинг” √еорги »лиев, все още има повече въпроси, отколкото отговори. «а разстрела на наследника на импери€та ¬»— има само версии кой е поръчител€т, но не и доказателства.

—мъртоносен куршум застига 39-годишни€ √еорги »лиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведени€ “Ѕуда бар” в —лънчев бр€г. “огава той е в приповдигнато настроение след победата на футболни€ му отбор “Ћокомотив” (ѕловдив) над ќ‘ -Ѕелград от първи€ предварителен кръг за  упата на ”≈‘ј, който се игра в Ѕургас. ¬ъв фаталната вечер »лиев решава да отпразнува добрата игра на отбора му в “Ѕуда бар”. —€да в сепаре, което винаги било запазено за него и компани€та му.

ћалко пред 23,30 ч се обажда по телефона на ≈мил Ќаков, който е изпълнителен директор на “Ћокомотив”. »лиев се изправ€ и бавно крачи из бара, докато говори. Ѕосът на ¬ј»-’олдинг казва на Ќаков да об€ви по-високи премии за играчите на отбора и да покани отбора в “Ѕуда бар”. ¬еднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на зем€та. —найперист го улучва, въпреки многобройната охрана на »лиев.  уршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове. ѕо-късно става €сно, че по телефона »лиев насто€ва с тима да бъде и Ќаков, който напоследък изб€гвал банкети и празненства.

“’айде бе, отпусни € тази душа. Ќ€ма за кога. ≈ла да празнуваме”, са последните думи на √еорги »лиев, свидетелства ≈мил Ќаков. “—лед това изведнъж спр€ да говори. „уваше се суматоха в слушалката. «атворих и го набрах отново, но никой не вдигаше. ƒесетина минути по-късно разбрах какво се е случило”, спомн€ си по-късно Ќаков. ѕървоначално криминалисти см€тат, че убиецът е стрел€л от покрива на н€кои от близките хотели. ќгледите обаче не откриват нищо.

“ри дни след екзекуци€та е намерена пушка в зелен плет около хотел “’ризантема”. ќказало се, че т€ е “јншуц”, 22-и калибър. √одини след покушението полицаи стигат до хората, които са € внесли у нас законно. —лед това т€ е препродавана н€колко пъти и в един момент следите й се губ€т. —лед разстрела разследващите работ€т по десетки версии за убийството на боса на ¬ј»-’олдинг.

ќт конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за завлад€ване на терени по морето и дори за личен конфликт. Ќа н€колко пъти разследването бе прекрат€вано, след което бе възобнов€вано заради нови данни. «асега една от основните версии е, че екзекуци€та е поръчана от перничанина ¬асил јрарски-–айко  ръвта.

–айко  ръвта – мъртъв, но заподозр€н —поред събрани от криминалисти данни и свидетелски показани€ станало €сно, че между »лиев и  ръвта имало конфликт. Ўефът на ¬ј»-’олдинг подозирал перничанина, че е разстрел€л добри€ му при€тел ¬асил √орчев- ьорави€. “ой е убит с куршум в главата на 20 €нуари 2005 г. в центъра на Ѕлагоевград. —поред различни слухове дни преди покушението, един от най-приближените на  ръвта му се оплакал, че √орчев иска 400 000 лева от продажба на дрога, иначе ще го ликвидира. “ова €досало перничанина и той взел на мушка  ьорави€. ƒва месеца по-късно √еорги »лиев привикал  ръвта.

“върди се, че на тази среща –айко бил жестоко унизен и заплашван. “огава 35-годишни€т перничанин решил да отмъсти, защото се изплашил, че може скоро да е мъртъв. —видетели твърд€ли, че  ръвта и негови хора прекарали почти ц€лото л€то на 2005 г. в района на —лънчев бр€г, за да изучат навиците на √еорги »лиев. ¬се още обаче н€ма €снота кой точно е изстрел€л куршума. –айко  ръвта е убит на 13 октомври 2005 г., пред хотел “—трума” в ѕерник. ¬ерси€та за конфликт между  ръвта и »лиев съобщи през 2013 г. и тогавашни€т главен секретар на ћ¬– —ветлозар Ћазаров. “ой го направи след арестите на т. нар. банда “ илърите 3”, в ко€то бе и бащата на  ръвта – ¬асил ¬асилев-Ѕай ¬асо.

“»ма лица, които не са между живите и ще ми е трудно да ги обсъждам. »ма оперативни данни, които свързват групата с убийствата на √еорги »лиев и ¬асил √орчев. ¬ръзката между “ илърите 3” и убийството на боса на “¬»—-2” √еорги »лиев съществува в кориците на делото”, об€ви тогава Ћазаров. ¬ крайна сметка през май 2017 г. бащата на –айко  ръвта получи присъда от 7 г. за ръководител на “ илърите 3”.

Ќай-доверени€т му човек ћилчо ѕетров-„ироза – 20 години за убийството на перничанин. ¬ присъдата срещу т€х не стана дума за покушението срещу √еорги »лиев. “ака, въпреки свидетелски показани€ и събрани нови данни, разследването по това “студено досие” си остава все още без железни доказателства и е срещу неизвестен извършител. —мърт ѕрез 10 години Ѕрат му ликвидиран на път за ресторант „ћираж” Ѕратът на √еорги »лиев – ¬асил, бе разстрел€н десет години по-рано. ќсновател€т на групировката ¬»—, прекръстена по-късно на ¬ј» ’олдинг, бе покосен от куршуми на 25 април 1995 г. 30-годишни€т бивш борец отивал към любими€ си ресторант “ћираж” в столични€ кв. “≈мил ћарков”.

Ѕил зад волана на сребрист “ћерцедес”, но се движел бавно по ул. “Ќикола  аменов”, тъй като по не€ имало много дупки. ¬ този момент пред колата изскочили убийци и открили стрелба. »лиев издъхва на м€сто. ƒоста време след разстрела близо до м€стото на покушението е открит картечен пистолет “«аги” без номера.

ƒо ден днешен убийството е неразкрито, а версиите се ро€ха една след друга. —м€таше се, че »лиев е ликвидиран от спецслужбите, от свои хора, от конкуренти или от чужденци, заради провалена сделка с петрол. —лед смъртта му групировката ¬»— е наследена от брат му √еорги. “ой усп€ва да € развие, започва и да легализира гол€ма част от дейността. Ќавлиза в почти всички сфери на бизнеса. —лед смъртта на √еорги »лиев обаче холдингът е раздробен на малки фирми, които се контролират от приближени до н€когашната групировка. ƒори любими€т на висаджиите ресторант “ћираж” наскоро бе разрушен. /blitz.bg-»зточник: “руд /

ќще за: разстрел  √еорги »лиев  въпроси ќще от: —ин€ лампа

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


3 коментара

25 август 2019 14:01 | «оолог
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

—ик тразит голори€ мунди.!.


25 август 2019 17:28 | читател
ќценка:
7
 (
9
 гласа)

«ащо ни занимавате с разни мутри от прехода, които слава на Ѕога един друг се треп€т и отървават обществото от отровното си присъствие?! «ащото ако се над€вахме на неадекватни€т ни със и закони да ни опаз€т от тези престъпници, още щ€ха да си безчинстват на вол€!


25 август 2019 19:13 | Dgagata
ќценка:
5
 (
7
 гласа)

ѕлачи народе, убили изрод.
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.