90 благоевградчани за 3 дни подкрепиха идеята за построяването на Душков мост

09 декември 2010 00:18   8 коментара   5415 прочита
Г. Стойчев е доволен, че заради подписката влизат повече хора в изложбените зали на Благоевград
Г. Стойчев е доволен, че заради подписката влизат повече хора в изложбените зали на Благоевград


Г. Стойчев е доволен, че заради подписката влизат повече хора в изложбените зали на Благоевград

Художникът-инициатор Г. Стойчев

90 благоевградчани за 3 дни подкрепиха идеята за построяване на Душков мост в центъра на града, предложена на откриването на коледната тематична изложба “Моят град” от дизайнера Георги Стойчев. Подписката не е излязла все още от залите на галерията “Стоян Сотиров”, но според художника-инициатор съгражданите му, които искат да я подкрепят, ще могат да се насладят и на творбите в експозицията, а и тъй като няма още изработен макет, могат да видят поне идеята, нарисувана от Стойчев.

Много хора, прочели във в. “Струма” за подписката, ме спират и искат да я подкрепят, това означава, че благоевградчани имат нужда и желаят да има такъв атракционен покрит мост, свързващ площад “Македония” и моста на въздишките с градинката в началото на кв. “Вароша”, разказа дизайнерът-художник. Той напомни, че идеята не е негова, обсъждали я многократно с покойния вече живописец и негов приятел Методи Душков и дори коментирали възможностите за реализация с архитекти. Мостът над бул. “Стамболийски” би свързал естествено центъра на Благоевград със старинния квартал и целта е да е с много атракции както за гостите, така и за жителите на града: творчески ателиета, културно-информационен център, кафене и накрая естрада, където да могат да се провеждат забави и представления за децата.

Не смея и да мечтая да се реализира проектът Душков мост, както съм нарекъл идеята в памет на Методи Душков, елегантно да “слиза” пред входа на музея, какъвто всъщност е първоначалният замисъл преди години при мащабното строителство заради визитата на Дипломатическия корпус в града ни през юни 1987 г., обясни Георги Стойчев. След седмица-две той планира да пусне подписката пред сградите на ГУМ и общината и смята лично да представи идеята си на творчески колективи архитекти, инженери и общественици.

ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА

8 коментара
09 Декември 2010 10:47 | Епа
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Този Георги Стойчев, какво е завършил. Художник ли е или дизайнер? Писна ми от Калинки и то много активни!!! Само малоумни идеи раждат, а после жащо не им се продават картините? Ето затова!


09 Декември 2010 15:41 | Читател
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Лееееелеееее!!!!! Чудото стана , 90 подписа. Абе момче, ти имаш ли малко акъл , та се киприш пред обектива с тази подписка ?


09 Декември 2010 15:45 | петър
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

браво идеята е много хубава в града ни трябва да има повече места за отдих


09 Декември 2010 17:13 | Иван до Петър
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Едно е места за отдих, друго виденията на пияните псевдо-художници! Ама че хора, все искат да се покажат, а нищо не могат да направят в живота! Боклуци!!!


09 Декември 2010 17:21 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Вероятно поради незнание, г-н Стойчев грешно поднася фактите свързани с този мост.
По време на така нареченото дипломатическо сткроителство - 1985-87 г., въобще не е ставало дума за изграждане на такова съоражение. Идеята е на арх. Иван Битраков /лека му пръст?, проектант на музейната сграда от 1974 г. Проеста предвиждаше изграждане на лек пешеходен мост, който да излиза точно пред входа на сградата. Това може да се види и сега, изградена бе само малка част пред входа на музея, под която сега е гаража.
Но вече започна реставрацията на кв. "Вароша" и се прие, че такъв мост ще пречи на възприемането на квартала и идеята бе изоставена. Пак заради реставрацията бе преместено автомобилното движение по сегашното платно. Малко по-късно на оперативка в моя кабинет в музея, в присъствието на Вл. Сандев - първи секретар на ОК на БКП, Кирил Антонов- председател на ОНС и други отговорни окръжни и градски ръководители предложих отсечката от "Златното пиле" до горния мост да


09 Декември 2010 17:30 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

отсечката от"Златното пиле" до горния мост да бъде вкарана в тунел. Предварително на място бях съгласувал идеята с Тано Цолов, тогава зам. председател на Министерския съвет, който обеща финансиране на идеята. Но тогавашния председател на Общинския съвет Стефан Петров/лека му пръст8 не се съгласи, тай като там минавали колектор, кабели и др. съоржения, щяло да влиза вода от реката и пр. Възразих остро, но за да няма разправии Сандев отложи решението и така идеята пропадна. Но за мен тя е актуална и сега, макар и трудно осъществима на този етап. А тази иея за "ловчански мост"за мен е крайно неприемлива от чисто градоустройствени и екологични съображения.


09 Декември 2010 19:48 | chukcho
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

г-н Йовков през периода 1985-87 г. първи секретар на ОК на БКП беше Лазар Причкапов. Но на вас ви е простено заради старческата деменция. Цялото ви комунистическо котило страда от нея !


10 Декември 2010 19:16 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Господине,
Не четете добре коментара ми. Или го четете както ви е удобно. Много по-добре знам кой кога е бил първи секретар. Но това са две различни неща. Израза ви "комунистическо кутило" показва че се чувствате слаб и душата ви е обхваната от омраза. Лошо, много лошо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар