Откриха традиционната коледна изложба “Моят град” в Благоевград

06 декември 2010 00:16   6 коментара   11305 прочита
Дизайнерът-художник Г. Стойчев
Дизайнерът-художник Г. Стойчев


Дизайнерът-художник Г. Стойчев

Подписка за изграждане на Душков мост, свързващ площад “Македония” и кв. “Вароша”

Подписка за изграждане на мост над бул. “Стамболийски” в центъра на Благоевград, който да е продължение на моста на въздишките над река Благоевградска Бистрица и ще свързва площад “Македония” с пространството пред Историческия музей, пусна миналата вечер при откриване на традиционната коледна изложба в галерия “Стоян Сотиров” дизайнерът-художник Георги Стойчев. Това бе наша обща идея с покойния Методи Душков, искахме да активизираме хората да мислят творчески за града си, но така и не го направихме, каза Г. Стойчев. Става дума за атракционен мост, който да е достатъчно високо над пътното платно и достатъчно широк, че на него да има културно-информационен център, творчески ателиета, галерия, кафене и всичко това естествено да се “излива” в градинката в началото на кв. “Вароша”.

Идеята не е нова, датира от времето на бурното строителство заради дипломатическия корпус, но се наложило да я “отрежат” по финансови причини, обясни Г. Стойчев. Нарекъл съм този мост “Душков” в памет на Методи и си струва обществеността на Благоевград да се активира и да внесем подписката с искане за реализация в общината, каза Стойчев. С едноминутно мълчание всички в изложбената зала отдадоха последна почит към големия художник Методи Душков, който си отиде от този свят неотдавна. Изненадващо за всички председателят на сдружението на “Македония Арт” Живко Янев коментира разцеплението в средите на художниците от около година, провокиран от призива на доайена Христо Бараковски от преди близо месец “Да се обединим!” Тъжно ми е и много горестно, но съм длъжен да дам това разяснение, обясни Ж. Янев.

Миналата година решихме да организираме изложба в столичната галерия на ул. “Шипка” 6 и да представим дружество “Македония Арт”. Отговорът бе доста неприятен, обясняваха ни, че или трябва да платим наем на залите, или да станем членове на Сдружението на българските художници в София. Подчертавам това, защото не става дума за стария съюз, познат като СБХ, а за сдружение, каквото сме и ние. Отказах, защото да приема подобно предложение, за мен би означавало предателство. 17 колеги също отказаха, но 14 се съгласиха да го направят. Те са членове на “Македония Арт”, затова не смятам, че има разделяне в нашата гилдия. А колкото до ползване на изложбените зали, общината ще реши дали да ги остави на художниците. Въпреки всичко съм убеден, че е добре Благоевград да има поне една галерия, заключи Живко Янев и откри експозицията.


Още за: изложба   Г. Стойчев   мост   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
06 Декември 2010 07:29 | Ужас!
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Ей,тъпи газетари! Мост на въздишките има във Венеция и той е по пътя за затвора!!! А този е мост на влюбените, стари моми недолюбени....


06 Декември 2010 13:10 | chukcho
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

ПИЯНДУРНИЦИ .


06 Декември 2010 13:40 | Асен Минков / Благоевград
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Мисля, че този мост, ако изобщо някога го има, по-добре ще бъде да се казва Чашков мост, щом ще е в памет на Методи Душков.
Тия от инициативния "комитет" съвсем са слънчасали с подобна идиотщина.


06 Декември 2010 16:20 | Мостстрой
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

И кооооолко високо трябва да го вдигнат, за да минават пожарните коли и строителните машини ? Надлез за Грамада трябва, а не мост на равно място... Вароша е красива и трябва да се вижда отвсякъде, а не да я барикадираме с бетон!


06 Декември 2010 16:21 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Това е една лошо обмислена подписка, по-скоро нещо като пиар- подписка.
По-добре е господата да подемат кампания за преместване паметника на дядо Ильо и премахване загрозяващите района паметници на Ичко Бойчев и Христо Ботев.
[email protected] 88 21 75


09 Декември 2010 14:11 | Илия Кулов
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Идеята не е от вчера. Такъв мост рано или късно ще има. Всико е въпрос на средства. Нека песимистите да не се притесняват за пожарните и тежкотварните коли. С този мост ще се избегне пресичането на ул Ал. Стамболийски където са станали не едно и две ПТП. Ще се осигури безколезиен достъп до музея и кв. Вароша.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар