Силата на опита! Даниела Савеклиева- ПП ГЕРБ: Благоевград трябва да има народен представител, който да поставя интересите на града над всичко

30 март 2023 06:44   11088 прочита


Две години след управлението на ГЕРБ е настанало безвремие. Нищо не е направено, няма нови проекти. Хората са загубили надежда за излизане от хаоса и кризата. Повече от всякога имаме нужда от редовно правителство с ясна управленска програма и конкретни мерки. Г-н Борисов и ГЕРБ-СДС сме единствените, които могат да се справят успешно с кризите. Правили сме го и сме го доказвали с отговорна управленска програма и експерти, каквито другите нямат. Ние сме единствените, които можем да се справим с хаоса, казва кандидатът за депутат Д. Савеклиева

 

Г-жо Савеклиева, нямате нужда от представяне. Вие бяхте депутат от ГЕРБ няколко поредни мандата във времето, в което вашата партия управляваше държавата и това бяха хубави за Благоевград години. В областния център бяха направени инвестиции за над 200 млн. лв., цели квартали се преобразиха. Днес сте кандидат за народен представител в едно друго време на застой, когато се говори за инфлация и кризи в икономическия и политическия живот на страната. Хората сякаш са обезверени и не вярват на политиците. Чухте ли добре гласът им във вашите предизборни обиколки?! 

Това, което констатирате е точно така. Две години след управлението на ГЕРБ е настанало безвремие. Нищо не е направено, няма нови проекти, Шенген и Еврозоната са мираж и затова са виновни вдигнатият юмрук на президента Радев и протестите, които започнаха в деня на влизане на България в чакалнята на Еврозоната. Забавените проекти и липса на свеж ресурс от еврофондовете задълбочават икономическата криза. Нещо повече, това ще доведе и до връщане на средства към ЕС за недовършени обекти.

Ситуацията в държавата за последните две години е катастрофална. Растящата инфлация изяжда доходите на хората. Блокирани са всички големи инфраструктурни проекти. Няма приет държавен бюджет, от това страдат и общините. Непосилните цени на електроенергията, на горивата – всичко това показва липса на държавност. До това ни доведе „Промяната“. До това ни доведоха хора, които дойдоха с лъжи и фалшиви разкази и си мислеха, че така могат да управляват държавата. Това коментират хората. След разговорите си с тях вече виждам, че надеждата се връща в очите им. 


Степенувайте проблемите на Пиринско и с какво приоритетно ще се заемете, ако станете отново част от народното събрание? Разкажете малко за социалната политика на ГЕРБ-СДС, в частност за спешните неща, които трябва да се случат в Пиринско, за да живеят по-добре хората. 

Няма да се уморя да повтарям, че АМ „Струма” е най-важният проект за Благоевградска област. Ще продължа да работя за довършването на този стратегически обект. Защото добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции, а Благоевград има нужда от инвеститори, които да разкриват работни места. Заради некомпетентното управление на кабинета „Петков“ и служебните правителства, вече месеци наред най-дългият тунел в България, изграден по най-модерна технология и покриващ всички европейски стандарти, стои неизползван. 
По плана за възстановяване и развитие все още не се усвояват средства. А всичко това нямаше да се случи, ако ГЕРБ-СДС управлява. 
Сериозен проблем за Благоевградска област е, че е част от най-богатия район за планиране – Югозападния и остава в сянката на столицата. Статистически София е много по-развита и по-напред от останалите региони, а това изкривява числата за целия Югозапад, както и конкуренцията за достъпа до кохезионните фондове. Най-ниската работна заплата е в Благоевградска област. И въпреки близостта до София, университетите и добрата бизнес среда областният център също изостава в икономическо развитие. Решението не може да се търси само в местната власт. Важно е държавата също да се ангажира, защото именно липсата на големи компании, предлагащи по-високи възнаграждения, ще предизвикат конкуренция, така че и другите фирми да вдигнат заплатите. Това ще бъде и моя основен ангажимент. Когато бях народен представител работех добре с местната власт, ще продължавам да работя и сега, защото само това е начинът в София, в парламента, в министерствата,  да се чуят проблемите на общините. И тук в областния център има нужда от народен представител с опит, който да поставя интересите на града над всичко, да се усеща градивната симбиоза между местната власт и народния избраник. 

Как ще се справи вашата партия, ако отново застане начело на държавата  с инфлацията, с безработицата, дълговете и хаоса, който се създаде в последните две години? 

Последната статистика на Евростат показва, че сме обеднели 4 пъти за последните 2 години. 
Много пъти при управлението си ГЕРБ е преодолявала различни кризи и единствено ГЕРБ-СДС може да въведе механизми за справяне с инфлацията. 
Най- важната мярка е връщане към строга финансова политика, запазване на данъците и увеличаване събираемостта на приходите. Тук трябва да отбележа и укрепването на приходния капацитет на общините чрез мерки за финансова децентрализация. 
Категорично сме против предлагания от служебния кабинет данък свръхпечалба. Връщане на ДДС 20% за ресторантьори, хотелиери и фитнес зали също е неприемливо за нас. Именно тези сектори пострадаха най- много от Ковид кризата. Затова ние гарантираме запазване на данъчния модел. 
Важна стъпка срещу обедняването и намалената покупателна способност е достигане на реален ръст на доходите 
Нашите изчисления показват, че в края на пълен 4-годишен мандат ще постигнем: 

• 110 млрд. евро брутен вътрешен продукт; 
• 1 400 евро средна работна заплата; 
• 600 евро минимална работна заплата; 
• 500 евро средна пенсия 

 Знам, че въпросът не е много уместен по време на предизборна кампания, но дължите честен отговор на избирателите. Консолидирахте ли структурата в Благоевград, върнахте ли разочарованите при вас, след като обществена тайна бяха крамолите и делението на лагери?! 


Структурата на ГЕРБ в област Благоевград е в много добра кондиция. Показва го и резултатът на последните предсрочни избори – ГЕРБ-СДС водим с 15 % пред „Промяната“. Общинската структурата е консолидирана и има една сериозна цел – Благоевград да има свой народен представител. Уверена съм, че ще успеем. 

 Г-жо Савекллиева, продължихте да работите за партията, дори и без да участвате в последните параментарните изобори. Това, което успяхте да наложите в качеството ви на областен лидер,  като стил на поведение, е дипломацията и доброто взаимодействие между отделните структури в областта и това определяше и добрия изборен резултат. Каква е прогнозата Ви този път?. 

Макар че за последните две години не съм била кандидат, аз активно участвах в предизборните кампании. А те винаги са били „очи в очи“ с гражданите. След две години аматьорски изпълнения, липса на политически решения, които ни довдоха до пети поредни избори, в очите на хората не виждам надежда... Емоцията не е добър съветник, когато взимаш важни решения. Аз знам, че г-н Борисов и ГЕРБ-СДС сме единствените, които могат да се справят успешно с кризите. Защото вече сме го правили. Повече от всякога имаме нужда от редовно правителство с ясна управленска програма и конкретни мерки. Състоянието на държавата е много тежко и след 2 април - трудно ще тръгнем напред. Ние от ГЕРБ-СДС имаме куража и волята да се справим. Затова е важно да бъдем първа политическа сила. Уверена съм в това. ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила и след тези избори. 


Ще има ли правителство след тези избори?! 
Най-голямото предизвикателство пред България днес е хроничната политическа криза. Тя е основна пречка за преодоляването на всички останали кризи. Без стабилна политическата система нито един от проблемите няма да намери трайно решение. Затова сме готови да направим правителство, с всеки който припознае нашата програма. А тя е национална, отговорна. Имаме експертен и политически потенциал, основан на реалните практики на управление. 
Без участието на ГЕРБ-СДС не е възможно да се състави стабилно правителство. Не разбирам лицемерието на някои политически лидери, които ако не са в управлението ще търсят вариант за избори до дупка. Това е безотговорно и към българските граждани, и пагубно за държавата, защото служебните кабинети могат да изготвят много закони, но без работещ редовен парламент те няма да бъдат приети. Без стабилно редовно правителство, което да ги прилага и да дава трайни решения, кризите в България само ще се задълбочават. 

Обърнете се към избирателите и ги убедете защо трябва да гласуват за ГЕРБ и за Даниела Савеклиева?! 

Можем, знаем, имаме програма, имаме огромна подкрепа от Запада. Три пъти сме спасявали България от кризи, ще го направим и сега. 

А защо за Даниела Савеклиева?

Защото познавам до болка проблемите на хората в областта и областния център, защото винаги съм ги приемала със сърцето си и в качеството ми на депутат съм помагала с всички сили за развитието на региона и Благоевград. И не на последно място, защото е крайно време областният център да има народен представител, който го е грижа за съдбините му. В последните години избирахме депутати, които забравяха да се връщат при избирателите си, скъсаха връзката си с тях и резултатите се видяха. А моето място години наред е близо до тях и сред тях. Приемам благоевградчани като семейството, за чийто несгоди и проблеми много ме боли. 
Гласувайте за ГЕРБ-СДС с номер 2 в бюлетината и с преференция 102. 

Благодаря Ви, пожелавам Ви успех!

Разговаря П. Колева 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление! 


 


Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара