С плам работят общинските съветници в Петрич, ето какво свършиха днес! ОБС е като разбунен кошер, но ползотворен

19 април 2018 18:08   11778 прочита


Днес в Петрич се проведе 31-вото редовно заседание на ОбС-Петрич. Типично по петрички сесията бе бурна и изпълнена с дебати и горещи подмятания между съветниците, неудобни питания и отговори.

В точката питания и отговори думата бе взета от съветникът Кирил Стойков, който поиска от председателя на ОбС-Петрич Георги Тренчев да му бъде предоставен доклада от одита на фирма "Фарма Петра", който неколкократно е търсил, но така и не е видял. Стойков подчерта, че има информация, че Тренчев се е срещал с ликвидатора и попита какво е положението с тази фирма.

Председателят на ОБС Георги Тренчев подчерта, че среща с ликвидатора Иван Митушев е имал, но тя не е била във връзка с "Фарма Петра", а относно ликвидирането на МБАЛ "Рокфелер"

В изключително спокойна обстановка съветниците разрешиха на кмета Д. Бръчков да издаде запис на заповед за авансово плащане до Министерството на регионалното развитие и благоустройство във връзка с проектите за енергийна ефективност на Община Петрич.
Местните парламентаристи разрешиха да бъде обявена за продажба здравната служба, пощата и кметството в село Яворница, като определиха първоначална тръжна цена от 50 хил.лв. без ДДС.

За период от 10г. съветниците предоставиха за безвъзмездно право на ползване 4 помещения в ГУМ за нуждите на Национално осигурителния институт-Благоевград.

За точката от дневния ред, в която бе разгледан отчетът на МБАЛ "Югозападна болница" в залата на общината пристигна управителят Илия Тонев. В негово присъствие съветникът Пламен Чолаков попита дали е необходимо общината да става заложник на болницата и че е видно, че община Сандански не приема тези промени,които се плануват.
Кметът Димитър Бръчков отговори незабавно :"

Община Сандански не е приела част от тези предложения. В другите две общини- Струмяни и Кресна също трябва да се гласуват. Ако те гласуват положително, промените ще се приемат."-заяви той.
Местните парламентаристи приеха на "Общото събрание на съдружниците на "Югозападна болница" ООД,което ще се проведе на 29 май, кметът

Димитър Бръчков да приеме заверения от независим регистриран одитор годишен финансов отчет на МБАЛ "Югозападна болница" за 2017 година. Приеха също реализираната печалба от МБАЛ"Югозападна болница" за 2017 г.,който възлиза на 95 871 лв. да остане неразпределена.

Приеха също да бъде избран регистриран одитор за извършване на независим одит на годишния финансов отчет на МБАЛ "Югозападна болница" за 2018 г.

Съветниците разрешиха кметът, като представител на общината да приеме закупуването на рентгенов апарат за отделението по Образна диагностика в град Петрич с прогнозна стойност до 300 хил.лв. без ДДС. Разрешиха също да бъде закупен диализен апарат за отделението по Хемодиализа в град Петрич.

Дадоха съгласието си кметът да гласува "За" закупуването на ехографски апарат за Кардиологичното отделение в град Сандански. Разрешиха също да се гласува и купуването на два микробуса и два леки автомобила за нуждите на МБАЛ "Югозападна болница".

Разгорещени дебати възникнаха около отчета на "ВиК". Съветникът от ВМРО Стоян Божинов предложи да вземат решение и да разрешат кметът да прекрати договора на управителя Ивайло Христов,като се мотивира,че дружеството при управлението на предишния управител е "ударило дъното,а сега е под дъното".

Георги Стоилков пък предложи управителят Христов сам да си подаде оставката. Дадена бе думата на Ивайло Христов,който каза, че няма как да се очакват някакви положителни резултати, при положение, че е заварил дружеството със задължения над 1 мил. и 700 хил.лв.

Съветникът Стоян Николов посочи, че грешката не е в сегашния управител, а в предишните управители и трябва да се направи сериозен анализ на състоянието на "ВиК".

Въпреки станалите разисквания, финансовия отчет на "ВиК" бе приет.
Приет бе и отчетът на Общинската фирма "Обредна дейност" ЕООД. Предложение бе направено от съветника Пламен Чолаков да бъде дадено 1000лв. парично възнаграждение на управителя Мария Кусимитрева от печалбата на дружеството,която е в размер на 6 хил.лв.

Предложението на Чолаков бе прието доста иронично от съветниците, като бе коментирано, че за сумата от 6 хил.лв. може да бъде купена още една катафалка за нужните на жителите на общината. Предложението за възнаграждението не се прие.

Така при изчерпан дневен ред съветниците приключиха работния ден. Очаквайте подробен анализ на днешната сесия на местния парламент.

Ани Георгиева

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар