Радослав Тасков: Амбицията ни е да превърнем Благоевград в нова икономическа зона за столични инвеститори

11 октомври 2015 10:05   18 коментара   9065 прочита
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград


Снимка: Община Благоевград

Радослав Тасков, председател на Общинския съвет на Благоевград и водач на листата на коалиция „Заедно за Благоевград“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ .

В предизборното студио на Радио „Фокус“ срещата ни е с Радослав Тасков, доскорошен председател на Общинския съвет на Благоевград във втори такъв мандат. Сега той е водач на листата на коалиция „Заедно за Благоевград“. С него ще разговаряме за бъдещето на града. Накъде трябва да продължи Благоевград?

Радослав Тасков: През последните четири години Благоевград наистина се движи в правилната посока. Посока, която естествено е зададена от кмета Атанас Камбитов и от мен като председател на Общински съвет. Доволен съм от изминалия мандат, защото Общинският съвет бе органът на местното самоуправление, който подкрепи всички инициативи на кмета и на общинската администрация, касаещи инвестиционни намерения, подобряване на инфраструктура, разширяване на социалните услуги. Благодарение на това резултатите от управлението ни са видими. Благоевград продължава да бъде културният, университетският център на Югозапада, един изключително млад град. Град, на който не са му чужди нито едно от предизвикателствата, които стоят пред големите градове в страната и в крайна сметка съм сигурен, че бъдещето пред Благоевград е добро. Бъдеще, което е свързано с утвърждаването му и като фестивален център – нещо, което започнахме да налагаме през последните две години и се надявам да получим доверието на хората за това, за да довършим започнатото. Започнахме и най-мащабното преобразяване на Благоевград чрез програмата по саниране. Започнахме и един изключително амбициозен проект, наречен „Спортен Благоевград“. В него е заложено изграждането на достатъчен брой игрища и съпътстваща инфраструктура, благодарение на което ще осигурим база и жителите на Благоевград ще преоткрият спорта и ще му се наслаждават безвъзмездно.

Господин Тасков, вие водите листата на коалиция „Заедно за Благоевград“, каква е принадената стойност на вашите кандидати за общински съветници, с какво вие ще допринесете към добруването и бъдещето на Благоевград?

Радослав Тасков: Името на коалицията не е избрано случайно. Само заедно всички ние в Общинския съвет и кмета на общината, съвместно с гражданите, можем да допринесем в максимална степен градът ни да се промени, градът да продължава да бъде това, което е, но и да се развие. Що се касае до принадената стойност на групата „Заедно за Благоевград“, защото тази коалиция съм убеден, че ще има едно изключително сериозно представителство в бъдещия парламент, това са хора, които съм подбирал в продължение на две години. Повечето от тях са доказани професионалисти в различни области, добре познати на избирателите в Благоевград. Една от най-силните страни на листата с кандидати за общински съветници на коалиция „Заедно за Благоевград“ е това, че е надпартийна и изцяло мажоритарна. Както аз, като водач имам шанс да вляза в бъдещия Общински съвет, така и последният в листата може да набере достатъчно гласове и да стане общински съветник в мандат 2015-2019.

В следващия общински съвет за какво ще пледирате, за какво ще настоявате и какво ще отстоявате?

Радослав Тасков: Аз съм имал щастието два пъти да съм председател на Общински съвет – Благоевград, така че естеството на работа ми е познато. Щастлив съм, че в общинските съвети под мое ръководство водещ е бил винаги диалогът, водещи са били интересите на Благоевград, а партийните пристрастия винаги са оставали на заден план. Затова се надявам, че хората, които ще намерят място в следващия общински съвет да знаят, че след изборите партията на всички ни става една и тя е Благоевград. Ние, разбира се, ще настояваме да продължи това, чието начало поставихме през последните четири години. Общината трябва да се възползва в максимална степен от европейските фондове, от програмата „Региони в растеж“. Общината трябва да продължи да бъде една от малкото в страната, която заделя над 15% от бюджета си за култура. Общината трябва да продължи да бъде партньор на висшите учебния заведения. Ние имаме два университета – Югозападния университет и Американския университет в България. Ние сме партньор, който винаги е помагал на тези два университета, така че градът да продължи да бъде млад и динамичен. Надявам се и след броени дни, когато бъде пусната магистралата София – Благоевград, да съумеем да превърнем нашия град в атрактивна дестинация и за работодатели, които искат да открият нови работни места тук. Това е амбицията, която сме си поставили – нова икономическа зона, откриване на нови работни места. Надявам се да върнем в Благоевград и онези, които в момента работят в столицата, а защо не и по света. Градът ни има нужда от млади хора, има нужда от хора, които да се завърнат тук, да работят, да създават семейства и да продължим да бъдем един модерен европейски град.

Господин Тасков, защо не се поблазнихте да кандидатствате за кмет, а решихте да подкрепите доктор Камбитов?

Радослав Тасков: С доктор Камбитов работим в отличен синхрон вече четири години. Смятам, че Благоевград в негово лице е намерил един кмет, който има модерна визия за онова, което предстои. Наистина е блазнещо и аз няма да скрия, че съм получавал предложения да бъда издигнат за кандидат за кмет. Първо знам, че човек трябва да има вътрешната нагласа и да знае какви са отговорностите на един кмет. Никак не е лесно на един кмет да управлява и може би отстрани изглежда доста примамливо. Уверявам ви обаче, че това да бъдеш градоначалник и то на Благоевград, не е никак лесно. И друго – аз смятам, че наистина, когато се работи в екип и всеки е намерил своето място в местното самоуправление, не е нужно да искаш непременно да си първият. За мен е важно, докато мога да помагам, смятам, че думата ми се чува като председател на Общинския съвет и смятам също, че съм допринесъл немалко за всичко онова, което се случи през последните четири години. Така че аз съм намерил моето място и това да бъда кмет на Благоевград към днешна дата по никакъв начин не ме блазни.

Вашата коалиция е гражданска. Сам казахте – всеки един от хората в листата „Заедно за Благоевград“ е мажоритарен избор. Дали това не е тест за гражданското общество, за неговата сила и значимост в Благоевград?

Радослав Тасков: Със сигурност е тест. Наистина е тест за това дали избирателите и гражданите на Благоевград, а и не само на Благоевград, тъй като това важи за всяка една община в страната, ще съумеят да изберат онези хора, които в най-голяма степен ще представляват интересите им. Надявам се, че избирателите ще оценят възможността, която им се предоставя на тези избори и съм убеден, че в Благоевград ще има един изключително качествен и работещ общински съвет.

Цоня СЪБЧЕВА

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

18 коментара
11 Октомври 2015 11:10 | Владо
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Радо защо лъжеш хората в листата, че вотът им е преференциален а не мажоритарен и защо копуваш гласове за гергана Муртова?
Защо лъжеш избшрателите ти си един крадец!


11 Октомври 2015 14:47 | гражданин
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Абе превърнал си се мижав чудисше от къде да лапаш ИСПОСТНИК!


11 Октомври 2015 14:59 | друг гражданин
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Те софийските инвеститори само като разменят няколко думи с този тъпанар Тасков ще се откажат от инвестиции в Благоевград. Жалко, че в управлението на този хубав град влязоха и години се задържаха такива дегенерати, като тоя тарикат селянин...


11 Октомври 2015 15:47 | Миро
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Абе, ти открадна толкова много - още си подсъдим от ОЛАФ за твоя проект. Не те е срам. Стига си се перчил. Камбитов! Не се припознавай с тоя мазник, че ще загубиш. Няма да гласуваме за теб заради този простак, който пълнеше догоре своята паница, а за народа - нищо! Нека ме оповергае.


11 Октомври 2015 16:19 | Тошо
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Тасков е гола-вода. Тарикат, братче. Винаги ще гласувам за Камбитов, защото той знае най-добре как да се справя с тези мазници едри бизнесменчета.


11 Октомври 2015 16:19 | пепи хлебарката
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Смях. Скрий се. Мазничко е...


11 Октомври 2015 16:45 | ах
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

колко сте нагли ти и Камбитов, мазнеещите! Като видиш мазнеещи се образи, далече да бягаш!!!!


11 Октомври 2015 17:21 | USA
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

ПЛЮЙТЕ НА ВОЛЯ, ПЛЮЙТЕ ДАНО СЕ ЗАДАВИТЕ. ЗАТОВА СЕ МАХНАХ ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА ЗАЩОТО АНОНИМНИЦИ ПЛЮЯТ И ОСИРАТ ВСИЧКО КОЕТО Е СВЕСТНО. ПОЗНАВАМ РАДО ОТ 30 ГОДИНИ И МОМЧЕТО ВИНАГИ СЕ Е БОРИЛО ЗА ВСИЧКО КОЕТО ИМА. ВМЕСТО ТАКИВА КАТО НЕГО ДА СА НОМЕР ЕДНО ЛУЗЪРИТЕ СЕ УПРАЖНЯВАТ В ГРЕШНОПИС. БАСТА ВИ КАЗВАМ МАЛОУМНИЦИ


11 Октомври 2015 17:27 | Иван Захариев
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Прави ми впечатление, че наближат ли избори отнякъде изпълзяват такива като горе писалите и почват да знаят всичко за всички. Почвам да си мисля, че писалите и плюещите срещу Камбитов и Тасков са в момента кандидати я за кмет я за съветник. Аз съм човек живял достатъЧно, за да знам че така не се прави и ако съм прав тежко ни и горко, ако дойде време такива като писалите простотии по-горе да ни управляват.


11 Октомври 2015 17:34 | ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Владо Владо откакто е започнала кампанията г-н Тасков не е спрял да повтаря, че изборите са мажоритарни и че всеки от нас има шанс да стане съветник. Спрете да лъжете, кой кой е ще се види на 25 октомври. Лъжите които тиражирате няма да ви помогнат.


11 Октомври 2015 17:53 | ах
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

да, съмняват ме мазни мутри!


11 Октомври 2015 18:14 | Катя
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Успех на г-н Тасков. Никога няма да забравя как ми помогнахте да запиша детето си в 8 детска градина. Дори не можах да ви благодаря, Успех и ще гласуваме за вас цялото семейство


11 Октомври 2015 18:19 | приятел
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

винаги съм се чудил как издържаш с такова тъпи и ограничени малоумници дето не те и познават. Казвал съм ти го и ти го повтарям-тия простаци не си заслужават усилията. Ти си знаеш, мен ме е яд като чета ти дано не четеш олигофренските писания


11 Октомври 2015 18:48 | abv
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ПАДЕШКИО Е ЯДОСАН:
" - РАДИ Е НЕСКОПОСАН!!!
КАК ШЕ ГОНИМ С НЕГО КЕШ -
ОН БЕЗДАРЕН Е КЕЛЕШ!!! "
И РЕШИХА С ДОГО ДВАМА
ДА НАПРАВЯТ БРЪЖЕ СМЯНА.
ЕТО ПЪРВА ТРЕНИРОВКА -
РАШКО ПЪШКА, ОХКА:
" - МАЛЕ, МАЛЕ ШО ПРИЕХ,
БЕЗРАБОТЕН ДА СИ БЕХ!
С ТЕЗ СЕЛЯЦИ - КРИВИ ГЛАВИ -
КАК ДАЛАВЕРА ЩЕ СЕ НАПРАВИ?!
КРИВОКРАКИ СА И КУЦИ -
И СА КУХИ КАТ' УЛУЦИ,
'ТОПКАТА ОТ ДЕ СЕ РИТА' -
ВСЕКИ ВСЕ ТОВА МЕ ПИТА!!! "
СЕДИ РАДИ СЪЛЗИ РОНИ
И ДЕПРЕСИЯ ГО ГОНИ
У ТОАЛЕТНА СЕ ЗАКЛЮЧИ
И С ЖИВОТА СИ ПРИКЛЮЧИ
ВЕНИТЕ СИ С НОЖ ПРЕРЯЗА
ВСИЧКО С КРЪВ НАВРЕД ОМАЗА!


11 Октомври 2015 20:23 | запознат
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Лиже задника на Камбитов, само и само, за да лапа и лапа. Че ако не е Камбитов да му хвърля по нещо, той сам не е способен да изкара и 5 лв. Некадърник, от всякъде. И на теб Господ Бог ще даде заслуженото!


11 Октомври 2015 21:26 | социолог
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Като гледам колко от кандидат съветничетата са се разписали тука е весело. Имам чувството, че Радо го сънувате май .Споко пилците се броят наесен


12 Октомври 2015 07:02 | @@@@@@
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Предизборните обещания са ни ясни, но на дело нищо не се спазва от обещаното - ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ДА АСФАЛТИРАТЕ ОТСЕЧКАТА ОТ ПЪРВИ КОРПУС НА ЮЗУ ДО НОВИТЕ КООПЕРАЦИИ В ДЕРЕТО - в Афганистан планинските пътеки са по-здрави и без такива кратери.


25 Октомври 2015 23:30 | Силвия
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Как е възможно само да плюете? Мислите ли, че някой въобще обръща внимание на писаниците Ви? Криейки се, заливате форумите с глупости, дочули по нещо от някъде? Аз мисля, че Радослав Тасков е страхотен човек! Радослав Тасков не купува гласове и въпреки това е на пост, това трябва да говори нещо :)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар