Мария Габриел: Увеличихме еднократната годишна помощ за малките фермери на 1500 евро

29 април 2013 17:10   7 коментара   9307 прочита


На среща с десетки селскостопански производители от Петрички регион евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент разясни новите моменти през следващия програмен период в областта на земеделието и извоюваното по-достойно място на българските селскостопански производители. В срещата се включиха и кандидат-депутатите на ГЕРБ от Благоевградска област Митко Захов, Кирил Укев, Димитър Бръчков и Надя Изгоренкова.

„Сред ключовите предложения, които защитихме и бяха гласувани от Европейския парламент са възможността за отделяне на 15% от пакета директни плащания за обвързано с производството подпомагане. Това е важно за Петричкия регион като зеленчукопроизводителен, защото с тези 15% ще се подпомагат зеленчукопроизводството, животновъдството, тютюнопроизводството, овощарството, пчеларството. Тези сектори досега бяха извън фокуса на общата селскостопанска политика”, обяви Мария Габриел.

Друг постигнат успех е увеличаването на еднократната годишна помощ за малките фермери – предложението на Европейска комисия е за 500 евро, но по предложение на ЕНП, част от която е ГЕРБ, е гласуван размер от 1500 евро за стопанство до 10 хектара /100 декара/, а не 10 декара. С това уточнение бяха отхвърлени спекулациите в последните дни от страна на други политически партии, които пришиха в предизборните си програми, и то грешно преписано, вече гласувано предложение на ниво Европейски парламент.

„С постигнатото 30% увеличение на директните плащания, българските селскостопански производители ще получат с 2 милиарда евро повече средства за следващите 7 години”, подчерта Габриел.
В дискусията със земеделците от Петричкия регион бяха поставени въпроси, свързани със закона за поземлените отношения, комасацията на земята, мелиорациите, вноса на плодове и зеленчуци от съседни страни. Във връзка с вноса стана ясно, че са популистични изказванията, според които България може да ограничи или забрани едностранно вноса на селскостопанска продукция. Това би било автоматично нарушение на европейската директива за свободна конкуренция, за което България ще търпи санкции.

Дискусията за земеделската политика продължи и в с. Микрево, община Струмяни, където се събраха десетки селскостопански производители от общините Струмяни, Кресна и Сандански. Срещата се фокусира отново върху зеленчукопроизводството и животновъдството, застъпени в района. Акцент беше поставен върху предимствата на сдружаването на селскостопанските производители. Евродепутатът Мария Габриел призова земеделците да създават такива сдружения, защото това би спомогнало за по-силна защита на техните интереси, по-добро представителство при разработването на земеделската политика, намаляване на разходите по производство на продукцията и реализирането на по-високи доходи.

Важно за земеделците от района, които по начало обработват малки стопанства, е новият начин на изчисляване на приоритетните екологични площи. „Предложението на Европейската комисия беше за 7% такива площи в рамките на едно стопанство, но Европейският парламент гласува по-гъвкав модел в полза на производителите, отстояван от България”, каза Габриел. Тя уточни, че изискванията ще важат само за стопанства над 10 хектара и ще бъдат 3% от площта до 2016 г., 5% от 2016 г. до 2018 г, след което въз основа на анализ на Европейската комисия могат да бъдат увеличени до 7% за 2018 г.


Още за: новини   среща   М. Габриел   Още от: Политика

Принтирай статия
7 коментара
29 Април 2013 18:50 | МИТКО
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

ГАРГАМЕЛ, ИЗПРАТИХА ЛИ ТЕ ВЕЧЕ В ЖОСТОВО НА ТЮТЮНЯ ????МРЪСНА, ЛЪЖЛИВА ПОЖАРНИКАРСКА ПОДЛОГА


29 Април 2013 21:14 | 11
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

беше и в микрево


29 Април 2013 22:52 | Радо
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

четох, че тоя път ще е по-леко на земеделците. дано верно тютюна и зеленчукопроизводството се подкрепя, че за нашия край си е много важно


30 Април 2013 00:47 | до
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Маро, арно че се ожени та вече си и Габриел. Ако не се беше усетила да потераш маж от Брюксел щеше да духаш супата. Правиш се че нещо вършиш ама си си тра ла ла.


30 Април 2013 17:00 | Кръстьо Крънджилски
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Те тая талибанка от долината на дългите гащи и дългите лъжи кой пожарникар/милиционер я намери ?!? Толкова е грозна, че съм сигурен, че в Брюксел се е омъжила ДЕВСТВЕНА... А сега и маймунджилъци продава. Много се изучи, моме. Ще дойде и твоят ден да си платиш вересиите.


30 Април 2013 19:28 | Лазарова
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

От първите месеци като евродепутат Мария Габриел се нагърби с непосилната задача за увеличаване на директните плащания за единица площ, както и за правилно разпределение на субсидиите между старите и новите страни-членки на Евросъюза. И сега, когато е постигнала успех, все се намира някой да плюе. Безсрамници!


30 Април 2013 21:15 | до 19,28
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

тази неделчева може да е от долината на дългите гащи но найстина работи, лошото е че се намира в партия която краде коли, отвлича невинни деца рекетира родителите им занимава се с нарко трафик по целият свят и всичко най гнусно що го има по земята, така че заради приятелите и майната и и на нея.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар