Кандидат-депутатът от Атака Г. Ковачки: Образованието е основен стълб в националистическата визия за развитието на държавата ни

28 април 2013 16:40   18 коментара   43750 прочита
Георги Ковачки
Георги Ковачки


Георги Ковачки

Георги Борисов Ковачки е роден е през 1950г. в гр. Благоевград. Завършва учителски институт в гр. Смолян със специалности – Български език, история и френски език. Завършва висшето си образование в СУ „Климент Охридски” – магистър по история. От 1976 до 1987 Георги Ковачки е учител в ОУ ”Т. Александров” в с. Падеш, община Благоевград. От 1987г. до 2009г. заема длъжността директор на училището в с.Падеш. От 2009г. до 2012г. е учител в ІV ОУ-Благоевград.

Паралелно с това, Ковачки е директор на Център за образователни услуги и квалификации към Министерството на образованието през 2002г., а от 2002г. до 2008г. Георги Ковачки е представител на Издателство „ПРОСВЕТА” София за Благоевградска област. От 2003г. управлява търговска фирма занимаваща се с търговия на книжарски стоки. Георги Борисов Ковачки е квалифицирал в поредица от курсове по история, гражданско възпитание, финансово управление на средното образование, мениджмънт и иновации в образованието, управление на делегирани бюджети, компютърна грамотност. Владее френски, руски и португалски език.

Георги Ковачки е кандидат за народен представител под номер 4 от ПП „АТАКА” в 01-МИР Благоевград.

Образованието е основен стълб в националистическата визия за развитието на държавата ни. Опитите то да бъде разбито през годините на колониалното робство не успяха и ние имаме потенциала да възродим и развием на модерно ниво българското образование, което винаги е било сочено от външи наблюдатели като наш обществен български феномен - още от епохата на османското иго и при пълно отсъствие на българска държава. АТАКА има ясно виждане за съживяване на патриотично и модерно българско образование.

Нужен е нов закон за училищното образование със следните важни акценти:

- Изцяло обхващане на 5-годишните деца в предучилищната задължителна подготовка и задължение на държавата да осигури места в детските градини и училища за всички 4-годишни деца.

- Нов учебен план, учебно съдържание и учебници. Предоставяне на ученика на ясна и достъпна за неговата възраст информация. Вярно и обективно съдържание по предмет история и други учебни предмети, възпитание в изконните български добродетели.

- Изхвърляне от учебниците на неверните теории за "тюркски", "алтайски", "чудски", "фински" произход на българите и прочие измислени и тенденциозни версии, унижаващи ни като нация и принизяващи нашия принос в световната култура.

- Легитимиране на вярната и доказана с модерни ДНК експертизи теория за автохтонния (местен) произход на българите. Затвърждаване в учебници и енциклопедии на истината за хилядолетното ни пребиваване по земите, които и днес са родина на българите. Утвърждаване на истинната теза за трако-българския произход на народа ни и за най-старата цивилизация на трако-българите, чиито произведения са намерени тук и са датирани отпреди повече от 7 хиляди години - преди шумерската и египетската цивилизация. Най-старото обработено злато в света е от Варненския некропол и е на възраст 7500 години. Крайно време е да представим истинската история на древната българска цивилизация и за това трябва да бъдат впрегнати усилията на всички академични общности в секторите "история", "археология", "етнография", "антропология", "генетични изследвания" и "лингвистика".

Задължителен предмет "Вероучение"!

АТАКА е твърдо за въвеждане на задължително изучаван предмен "Вероучение" или "Закон Божи", както е бил изучаван до 1944 г. Това са основните, азбучни принципи на православната вяра, които всяко българско покръстено дете трябва да изучава още от първи клас в задължителната програма.

За тези деца и ученици, които не са православни или са атеисти, това няма да е задължително и те могат да учат в замяна "Етика" или "История на религиите".

Изповядващите други вероизповедания деца на български граждани могат да изучават принципите на своето вероизповедание на принципа на частното обучение или други извънкласни форми под строг държавен контрол, съблюдаващ за неразпространението на обществено опасни секти и фундаменталистки антиконституционни учения.

Това виждане на АТАКА отговаря безусловно на конституционните ни норми. Член 13, ал. 3 от българската Конституция гласи:"Традиционна религия в Република България е Източноправославното вероизповедание".

Българският учител -

добре заплатен и защитен!

Българският учител от възрожденски времена е бил сред първите авторитети на обществото ни. Колониалният период унизи неговия статут и достойнство. АТАКА е за издигане отново авторитета на българския учител чрез подобряване на социалния му статус - удвояване на средната заплата за сектора, държавно финансиране на квалификационни и преквалификационни курсове, съвместни семинарни закрити уроци за уеднаквяване на практиките и повишаване на изискванията към преподаването. Законова защита и специални санкции при посегателства и насилие над учители.

АТАКА е за мандатност на директорите на училища - не повече от два последователни мандата от 4 години.

АТАКА е против държавната помощ за частните училища и детски градини.

Чрез промяна в Закона за образованието ще наблегнем на професионалното образование и обучение - професионалните гимназии следва да осигурят подготвени кадри, специалисти със средно професионално образование, така необходими за производството.

Не по-малко от 5% за образование!

Без ДДС за учебници!

АТАКА е за:

Общественият сектор в образованието да се финансира по Закона за държавния бюджет в обем, не по-малък от 5% от брутния вътрешен продукт.

Частният сектор да се финансира от юридически и физически лица.

Държавата да осигурява допълнително финансиране на средните училища в т.нар. работнически квартали, малките градове и селата.

Заплатите да се формират по единен държавен класификатор за бюджетните заплати.

Учебниците и учебните пособия за основните и средните училища да се освободят от ДДС.

Предучилищното възпитание и образование да е задължително от 5-годишна възраст и да се провежда по програми за възпитаване в любов и уважение към отечеството.

Материалната база в предучилищното възпитание и образование да се подчинява на държавни изисквания.

Кадрите в предучилищното възпитание и образование да се обучават в отделна специалност с бакалавърска и магистърска степен.

Училищното образование да се подчинява на нови държавни образователни изисквания за програмите и учебниците за хуманитарно знание с морално-етична и патриотична насоченост.

Преобразуване на професионалните гимназии и откриване на нови технически училища с модерно оборудвани технически центрове.

Изграждане на клубове по интереси за извънучилищна дейност, както и на спортни клубове с модерна материална база.

Висшето образование -

качествено и достъпно за всеки!

Нужно е намаляване на големия брой висши училища. Със своите 52 висши училища България е на челно място в Европа, съотнесени към брой на населението. Едновременно с това сме на едно от последните места по качество на висшето образование. Демографският проблем и липсата на достатъчни ученици, завършващи средно образование, които да запълнят капацитета на висшите училища, са допълнителен аргумент за намаляване на техния брой.

Редукцията на броя се извършва при ясно нормативно регулиране - чрез повишаване на критериите за първоначална и текущи акредитационни оценки от Националната агенция по оценка и акредитация (НАОА).

Акцент върху изследователските университети с оценка "Много добра" и право само те да се акредитират по докторски програми.

Без такси в държавните висши училища!

АТАКА е за:

Да се премахне платеното обучение в държавните ВУЗ-ове. Всички необходими средства за тях трябва идват от държавния бюджет, а не от такси на студентите.

Възможно е допълнително финансиране на проектен принцип в публично-частното партньорство и засилване на научноизследователската дейност.

Нужно е увеличаване правата и отговорностите на НАОА за оценяване на висшите училища, усъвършенстване на кадровия подбор и квоти на млади учени в тази важна институция.

Нужно е въвеждане на национални критерии за научно израстване и хабилитиране на български учени.

При формиране на научните журита да се прилага случаен принцип на подбор.

Да се премахнат субективизмът и безконтролното роене на доценти и професори.

Да се въведе апелативно второ ниво за обжалване на процедурите по развитие на академичния състав от независим арбитражен научен съвет.

Да се обединят фонд "Научни изследвания" и фонд "Иновации" в една структура, подчинена на Министерския съвет.

Да се регламентират процедурите при кандидатстване за държавно финансиране на научни проекти, които процедури изключват корупцията, непрозрачността и субективизма.

Европейско заплащане за преподавателите!

Безлихвени кредити за студенти!

Заплатите в сектора се определят от единен класификатор за бюджетните заплати в страната, като средната заплата на хабилитиран преподавател не може да бъде по-малка от две средни брутни заплати в бюджетната сфера.

Държавните стипендии се отпускат според успеха и доходите - при отличен успех стипендия се отпуска автоматично, а при много добър успех - според доходите - в граници, определени от правилник.

Безлихвено кредитиране на студентите чрез държавната Българска банка за развитие. Ако кредитираният остане да работи в страната за срок, не по-малък от 10 години, след завършването заемът се опрощава.

Изключителни мерки за задържане на висшистите в България, като за целта се привлекат частните индустриалци.

АТАКА е за изключително внимание

на обществото и държавата

към познанието в научен смисъл

Научните изследвания в България да се финансират от Държания бюджет с не по-малко от 2% от БВП (сега са отделят 0,19) - по вътрешни и международни програми.

Да се осигуряват бюджетната издръжка и консумативите на изследователските институти и звена на БАН и ССА.

Заплатите на изследователите да се определят по единен класификатор за бюджетните заплати в страната, като средната заплата на хабилитиран учен не може да бъде по-малка от две средни брутни заплати в бюджетната сфера.

Да се класифицират научните направления с оглед финансовия ресурс и да се регламентират процедурите, да се осигури прозрачност с нов правилник.

Нужен е нов закон за научните степени и звания с регламентиране на национални критерии. Въвеждане на апелативен механизъм чрез арбитражен научен съвет в Националната агенция за оценка и акредитация.

18 коментара
28 Април 2013 17:30 | ПАТРИОТ
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Браво!!!
АТАКА-ПОБЕДА!


28 Април 2013 17:53 | Адриан Анус
Оценка:
-8
 (
12
 гласа)

Този не беше ли през 2007 г. в ГЕРБ? Като му закриха училището май се преметна в "Атака"! Боже, ела си прибери вересиите!


28 Април 2013 18:27 | хохохо
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

няма достоен директор на училище или детска градина в Благоевград !
Всички са нагаждачи и подлоги! След толкова грозни схеми и далавери или си траят, или са се хванали на хорото. 50 години една и съща фирма под 10 различни имена им доставя боклуци вместо гориво. Те си плащат и си траят, само да има и за тях. И със Смиленов за началник са просто трагичен цирк.


28 Април 2013 18:28 | 84
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Ей леке тъпо този човек никога не е бил в герб!!!!! Такива хора ни трябват, честни, образовани и стойностни!!!!! На 12 май № 14!!!!!


28 Април 2013 18:37 | 84
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

хохохо написа:
няма достоен директор на училище или детска градина в Благоевград !
Всички са нагаждачи и подлоги! След толкова грозни схеми и далавери или си траят, или са се хванали на хорото. 50 години една и съща фирма под 10 различни имена им доставя боклуци вместо гориво. Те си плащат и си траят, само да има и за тях. И със Смиленов за началник са просто трагичен цирк.



Цирк си ти бе нереализиран изрод!!!!! Стой си там в мишата дупка и гълтай жаби!!!!! Браво Ковачки, само напред!!!!! Ти си истински достоен човек!!!!! А на злобарите не обръщай внимание, вече почнаха да се пукат от злоба!!!!! Нека се смеят с това ще си останат!!!!!


28 Април 2013 19:18 | аз
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Браво на този човек!!!!! Интелигентни хора като него трябва да ни водят!!!!! Браво, благодарим ви за книгите които дарихте!!!!! Напред и само напред!!!!!


28 Април 2013 19:23 | и
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Познавам лично г-н Ковачки и трябва да ви кажа, че по честен и възпитан човек не познавам. Благодаря ви за това, че единствен вие се отзовахте на апела ми за помощ и подкрепа!!!!! Благодаря ви за всичко което направихте!!!!! Целувам ви ръка!!!


28 Април 2013 19:34 | хохохо
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

до 84 - и 10 коментара да напишеш с различни имена няма да промениш нищо. А от глупостите дето пишеш си личи, колко си ограничен и елементарен. Това е, заради липса на внимание от майка ти. Ама тя предпочела да прави други неща, вместо да те научи на нещо.


28 Април 2013 19:45 | нина
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

Кой са другите в листата? Втори и трети -кои са?


28 Април 2013 19:46 | до Нина
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

като му дойде времето ще разбереш :) За къде бързаш сега


28 Април 2013 19:47 | пеееееееееееее
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Някакви парашутисти от София. Трябваше местен да е водач на листата, а не парашутисти!


28 Април 2013 19:49 | вярно
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Скромен, образован и възпитан човек! Произлиза от много стара градска фамилия. И въпреки всичко е бил повечето години преподавател на село, а дошлите от селата с лакти и нокти, както само те знаят са учители в градските училища. Това е човек на когото можеш да се довериш изцяло. Победа за Георги Ковачки! №14.


28 Април 2013 19:56 | Опа
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Виждам само личностни нападки, тоест за програмата на АТАКА в сферата на образованието няма какво лошо да се каже. Значи я харесвате, което е добре.
АТАКА ПОБЕДА


28 Април 2013 19:58 | до оня с не
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Гласувай за комунягата от БСП - той е местен хахахахаха
После обаче не реви че си беден, ще си си го заслужил


28 Април 2013 22:30 | Емил
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

От плана Сидеров най много ми допадна това, че Атака ще прекрати паразитизма на Циганите. Хора които не желаят да работят - няма социални помощи. Щом нямаш основно образование- нямаш право на избори. Спира се веднага професията майка и на полицията се дава право да санкционира ромските грабители. Никой друг не говори за тези най важни за България проблеми, затова -САМО АТАКА!!!


29 Април 2013 04:47 | Бг-да-ви
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

- Изхвърляне от учебниците на неверните теории за "тюркски", "алтайски", "чудски", "фински" произход на българите..... Е какъв е произхода на българите????? Още един.... този път стар лумпер!


29 Април 2013 09:41 | ДО Бг-да-ви
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Е какъв е произхода на българите- ТРАКИ ГЛУПАКО, ТРАКИ


29 Април 2013 22:10 | 1121212
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Е като е толкова свестен този човек, що не го турихте водач на листата, ами сте турили меката китка Илиянчо...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар