Вълци убиха 5 ловни кучета на дружинките в селата Плоски и Илин­денци

25 януари 2023 15:40   5 коментара   10469 прочита


Няма вид дивеч в нашата природа, който да не е обект на то­тален тормоз и унищожение особено там, където има обособе­ни вълчи глутници. Тяхната популация в отделни райони на страната достига застра­шителни размери и твърде често този факт се омаловажава, по-скоро умишлено укрива от природозащитни организации, които настояват дори за специален статут на тяхната защита.

Най-много са щетите от вълците в ловните полета на Северозападен Пирин, Огражден, Малешевска и Влахина плани­ни според констатации на ловци и служители на ловните сдружения в Благоевградска област.

Обаче към щетите за дивеча и домашните селскостопански животни трябва да прибавим и немалко ловни кучета, които бяха убити и изядени от вълците по време на ловните гонки през се­зона. Увлечени по дивите свине, те лесно попадат във вълчите капани и биват оглозгани до кости.

Малко са сдру­женията, които не са отчели такъв факт. Като печален пример само през последните 2-3 излета от активния ловен сезон тази година в 2 съседни ловни дружинки – Плоски и Илин­денци в района на Централен Западен Пирин, вълци убиват 5 ловни кучета по време на гонка.

Тази тенденция продължава още от миналогодишния сезон, когато само за месец и половина в Малашевска планина в дружинките в Гореме, Цапарево и Добри лаки са убити 3 от най-добрите кучета за лов на дива свиня. На­блюденията и фактите показват, че има промяна в поведението на тези хищници отпреди няколко десетилетия. Станали са по-нагли, безстрашни и крайно агресивни не само към домашните селскостопански животни, но и към овчарските и ловните кучета.

„На предпоследния ловен излет около Нова година лично пуснах 2-те ми кучета Лиско и Лиска, на четири и на година и половина, по следите на дива свиня. Те минават покрай един от постовете и продължават по следата. Не след дълго ги дочухме, че с лай се отдалечават от линията на пусиите, докато в един момент внезапно млъкнаха. Така и не се върнаха нито при мен, нито вкъщи…“, разказва ловецът Георги Гайдов от ЛРД – Илинденци към ЛРС „Голак” – Струмяни.

В района има стадо от говеда, което пашува на открито и свободно. Собственикът на стадото досега е регис­трирал 7 изядени малки телета от вълците. Николай Стойчев, ло­вец от Илинденци, разказва пред slrb.bg:

„Отглеждам 5 ловни кучета. Грижите и разхо­дите, които се полагат за тях, са неимоверно много и са сериозно перо от семейния бюджет. Най-доброто от тях на 8 години – кьосе барак за лов на диви свине, прекрасно познава целия регион, но след гонка не се върна”.

Най-доброто куче в района, собственост на Антон Любенов от с. Лиляново, който ловува в дружинката на с. Плоски, благодарение на джипиес системата успява да открие оглозганото си любимо куче, трицветно сръбско гонче, само по­ловин час след началото на гонката. „Внимателно следях движението на кучето след дивата свиня по тракера, когато забелязах, че спира на място и с леко преместване на индикацията, усъмних се. Придвижих се максимално бързо до мястото. Беше късно, из­ядено изцяло, само главата с каишката още стоеше”.

Сценарият на вълчите екзекуции на ловни кучета е идентичен в Пирин, Огражден и Малешевска планини. Увлечени в гонка­та, кучетата лесно попадат в капана на хищниците. Разправата е светкавична и фатална. Тенденцията става все по-тревожна.

Един от верните пътища за по-ефективна борба с този хищник е стимулираща парична премия за ловците, каквато имаше преди доста години. Решението на проблема е в ръцете на държавните гор­ски стопанства като собственик на дивечовото разнообразие и ловните сдружения по места, особено засегнати от прекаленото присъствие на едрите хищници, категорични са ловците.

Кузман Петров/slrb.bg


Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
25 Януари 2023 19:17 | !!!
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Няма по- голям и по- гнусен хищник от двукракият, особено с ловна пушка!!!


25 Януари 2023 19:20 | Да са
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

изяли бракониерите


25 Януари 2023 20:12 | Дамян
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Пускам сълза за ловните кучета (ирония)


26 Януари 2023 10:35 | кумчо вълчо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ше ми фанете дедовия.


26 Януари 2023 12:19 | Д-р Бренди
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

На дивеча му е все едно кой ще го изяде -вълци или ловци.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар