/Видео/ На извънредна сесия в Благоевград! Актуален както винаги, кметът предсказа: Тук ще се разболеят около 200 души и 20 % от тях ще са в тежко състояние..... ето какво решиха съветниците днес:

30 март 2020 14:16   17 коментара   10875 прочита


Събират пари за болницата, гласуваха за депото, нов съветник се закле и още...

Извънредна сесия на ОБС Благоевград се проведе днес в зала „Пейо Яворов“ Благоевград. Залата е с по голям капацитет и могат да се спазват мерките за дистанция във връзка с извънредната ситуация заради коронавируса, каза председателят Ан. Тодоров, който насрочи заседанието за днес. Председателят Тодоров откри днешното заседание, като представи нова идея, която е общинските съветници да се включат в инициатива за помощ на МБАЛ - Благоевград.

Идеята е всеки от тях да дари лични средства, колкото му е възможно и да се закупят необходими за болницата неща. Др Владимир Пандев взе думата, за да изкаже мнение относно предложението: "Нашите съграждани по решение на правителството са заставени да си седят вкъщи. В този ред на мисли имаме две решения. Или да провеждаме по този начин сесиите или да ги отложим за след извънредното положение".

Наистина проблемът, който дъвчем толкова години за депото и помощта за нашите съграждани е спешен. Не е нужно обаче да поставяме господин Томов в ролята на докладчик. Всичко трябва да мине през комисии. Сега идваме на сесия без да сме подготвени. Така не трябва да се постъпва. Колкото и да е спешна една точка, можеше да мине през комисия. Предлагам да се говори с изпълнителния директор на болницата, нека той да каже от какво има нужда, а ние да заделим тези пари.

Искам да кажа, че трябва да бъдем малко по прецизни и отговорни. " След изказването на г- н Пандев, съветниците приеха дневния ред с 30 гласа - "За", по който се разгледаха четири точки. По първа точка от дневния ред Мартин Бусаров – Председател на ОИК обяви решение на Общинската избирателна комисия, относно прекратяване пълномощията на Любен Милев – общински съветник от листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, поради подадена оставка, заради назначаването му за зам. кмет. В съвета влезе следващият в листата на КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ – Веселин Христов, който положи клетва. Председателят на ОбС - Андон Тодоров внесе предложение, което се разгледа като втора точка.

То е относно попълване състава на постоянните комисии към Общински съвет Благоевград и избор на председател на Комисията по инвестиционно насърчаване и планиране. 34 - ма гласуваха - "За" член на комисиите по икономика бъде Веско Христов. Като председател на Комисията по икономика беше избран Красимир Роячки, който спечели поста с 22 гласа "За" Относно трета точка за експлоатацията и стопанисването на „Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“, предложена от кмета Томов, той разясни, че се е стигнало до решение след събрание на кметовете на общините за подписване на протокол за операторa на депото да не допуска депониране на отпадъци извън посочените общини, съсобственици.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев взе думата и каза, че съгласно протокола остава впечатлението, че самозадължава всяка община да сключи договор с една конкретна фирма - "Унитрейд" - Благоевград. Кое налага необходимостта от това и ще се спази ли закона за обществените поръчки? Разбира се не получи конкретен отговор, а кметът Томов отговори, че няма информация други фирми да имат изградени такава инсталации на територията на Благоевград, и заключи, че такова било решението на общините по този въпрос.

Нито въпросът, нито отговорът, дадоха някаква важна информация около депото, за което до момента поради незаконния отказ на кмета Томов да сключи договор с избрания оператор, общината похарчи 1. 5 млн. лв. В дебата за депото се включи адв. Албина Анева, която попита дали е имало някаква процедура по избирането на тази фирма или е еднолично решение и ако има "Биострой" посредническа роля, следва да се обясни каква е. Томов отговори, че съветниците трябвало да знаят, че "Биострой" отдавна има договор с тази фирма, това, че те не знаят е проблем ОТНОВО на бившата управа.

По точката местните парламентаристи гласуваха с 34 - "За" и 1 "Въздържал се" Съветникът Рашко Динков, не се сдържа и заяви че при положение, че сме в извънредно не е допустимо сесия да се провежда по този начин. 2020 година е и има много алтернативни начини. "Не знам дали е пиар в момента, но някои от точките можеше да се гласуват много по- рано". Радослав Тасков повдигна въпроса за разглеждане на бюджета относно предстоящи културни мероприятия, от които може би няма да има полза, а градоначалникът направи коментар: "Моята логика по този въпрос е, че след преминаването на това извънредно положение, всички ние и жителите на града ще имат нужда да се прегръщат по улиците, да пият кафе, да ходят по ресторанти, да се наслаждават на културни мероприятия.

За това сме поели инициатива за набирането на средства за респираторни апарати, с които да се лекуват средни и леки заболели. На база мои изчисления в нашата област ще има около 200 заболели и 20 процента от тях ще бъдат в тежко състояние. Най - лесно е да орежем културната програма, но тази криза ще свърши. В подкрепа на изказването на Тасков, заяви желание да говори и съветникът Красимир Роячки, който каза, че се надява пресмятането на кмета да излезе правилно, но все пак според него не може да се рискува епидемията да се разрази, заради невзето адекватно решение да се закупят няколко апарата.

"Ако искате да запазите фестивала, г-н Томов, аз мисля, че имаме средства в бюджета след отпадане извозването на боклуци до Костинброд. Нека купим няколко машини, да дадем сигурност на хората. "Не мисля, че казах нещо по различно преди, от това, което казахте сега", беше отговорът на Томов. Провокиран от изказванията председателя на ОБС Андон Тодоров с явно катетгоричен тон заяви : "Виждам и чувам изказвания от колегите и медиите и искам да се знае къде е вината, има ли вина и в кой е вината около сесията. Виждате, че сме взели мерки относно заседанията, а тук се правят изказвания, че някой е застрашен.

Моля ви не създавайте излишно напрежение. Когато не присъствате на заседание, то е нелегитимно. Имаме дадени отговори и указания, така, че моля карайте го по кротко с изказвания, защото се излагате. " Отпускането на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи, беше последната разгледана точка от дневния ред. Местните парламентаристи отхвърлиха предложение, предвидената еднократна помощ от 100 лв. за нуждаещите се да бъде увеличена на 200 лв. Точката беше приета с 31 гласа - "За".

Вени Иванова

17 коментара
30 Март 2020 14:42 | Томов
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Тъп съм, мамо, тъп съм


30 Март 2020 15:06 | NE MI E RABOTA
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

SCHE OSTANAT LI 200 CHOVEKA VTOA GRAD BE tOMOF


30 Март 2020 15:10 | Бойко
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Не стреляйте в пианиста, той толкова си може. Отнася се за всички в тази зала.


30 Март 2020 15:46 | �������
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

ВАС ДА ВЗЕМЕ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ЧЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ВЕЧЕ.


30 Март 2020 17:19 | Oo
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Малоумно кметско съждение 20%от 200... На боб ли гледа, на кафе? Как ги пресметна, като до вчера рева, че РЗИ не му давали данни, а и респиратори за леки и средни случаи не са нужни, защото тези болни не се лекуват в болница, а в домашни условия под карантина. Та пита се във въпроса:За кого ще събира пари?, защото за болни надали...


30 Март 2020 17:56 | гражданин
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Какви финансови средства? За какви целеви групи да се раздават? Ще ни ядосат да не плащаме данъците си за да няма какво да раздават


30 Март 2020 18:44 | Благоевград
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Председател на комисията по икономика - Роячки!!!
Председател на Общински съвет - Дончо Балито!!!
Зам. председател на Общински съвет - Мама Кажа!!!
Горко на Благоевград с тези професионалисти, начело и с кмета Томов.
Това е като филм на ужасите.


30 Март 2020 19:54 | !
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Хайде заплатите на целият Общински съвет, в болницата!
Няма РЕСПИРАТОРНИ АПАРАТИ, хората вече умират от тази липса!


30 Март 2020 20:33 | Шумантов
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Томов, некадърна кукла на конци
Ръководи община, начело с калоянци
Васи пав се разпорежда вироглаво
Назначава куцо, кьораво, сакато
До кога ще продължава този общ тормоз
До кога ще бъдем в грешен коловоз
Ах, сега си чакаме отплата
Не само от чичо Томовата заплата
Искаме си кметът нов
Дано Благоевград не избере Тодоров
Дончо смесва алкохола с бело
Всичко му е грешно дело
Той със Томов се съвокоплява
Скоро ще сме зрители на тяхната раздяла.
Калоян бори се със бриндо
Кой да управлява скрито
Бриндо пак го е обърнал на купон
Скоро ще се спука техния балон.


30 Март 2020 21:10 | Дончо
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Абе, Паола и шумантов, вие да не сте гаджета? Ако е така, още утре го махам тоя куц от общината


30 Март 2020 21:13 | Химн за Паола
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

O музо, възпей й ти делата,
възпей гъза й, и бедрата.
Възпей благоевградска Месалина,
гордостта на нашата родина.
Отдала целий си живот
на х*й, държава и народ!


30 Март 2020 21:27 | До горната
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Атанаска, спри се дебалогэза пача, знаем, че си некадърна и бавно развиваща се. Неграмотно си добиче, за това бе махнати от всякъде.


30 Март 2020 22:14 | зоро
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Който вече много вярва в този кмет,
редно е да бъде вкаран в ред!
Томов силно е обозпокоен,
алкохола пие нощ и ден.
Вече всички знаят, че не могат да му вярват.
Ходи бесен по града и не вярва на това, дето хората му казват, че ще искат да го махнат. Не със бой, гаква агресия?
Очаква се изборна репресия,
свалят томов час по-скоро,
че помислил се за Зоро!


31 Март 2020 03:35 | ������ �������
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

алкохолици е имало и преди тази ситуация и ще продължи да има винаги!!! Ама този кабинет вече прекалява


31 Март 2020 03:36 | ������ �������
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

А, тоя селтик, веднага да отиде да сее картофи!!!


31 Март 2020 03:38 | ������ �������
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Чукар, ти ще ли кажеш, не се прави и ти на интересен. Че много станахте. Отивайте си, Томов


31 Март 2020 07:31 | Смях
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Леле, на тоя човек му има нещо. Как му ги ражда главата тия велики мисли. Предлагам от утре да говори след Националния щаб, като дава ежедневни прогнози за следващия ден. Нещо като втори тото шанс след генерала хах
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар