Великден, Ден на труда – двойна надница за шест дни през май  

23 април 2024 05:42   3 коментара   5271 прочита


 

Инспекцията по труда напомня, че 6 май не се компенсира с допълнителен почивен ден. 

Въпреки че през 2024 г. официалният празник 6 май – Гергьовден, съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници – понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден. Според Кодекса на труда само при официалните празници, които съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. 

От тази разпоредба са изключени и четирите празнични дни за Великден, тъй като те винаги са от петък до понеделник и според закона не се компенсират с допълнителни почивни. Предвид липсата на основание през 2024 г. великденската почивка да бъде удължена с неприсъствени дни първият работен ден след нея е вторник – 7 май. 

Инспекцията по труда напомня, че съгласно Кодекса на труда и четирите почивни дни за Великден – от 3 май до 6 май включително, са обявени за официални празници, поради което за положения на тях труд работодателят дължи минимум двойно увеличение. 

Ако трудът е и извънреден, той също се заплаща с допълнително 100% увеличение. 

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. 

Извънредният труд се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му. 

За работещите по график – при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%. Още с въвеждането на сумирано изчисляване на работното време работодателят е длъжен да изготви поименен график за целия период, който не може да бъде по-дълъг от 4 месеца. 

През месец май официални празници според Кодекса на труда са Великден (03. 05 – 06. 05. 2024 г.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност). 

За да защитят своите трудови права в най-пълна степен, Инспекцията по труда съветва работниците и служителите да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на извънреден труд или поименният график. 

 dnes. bg 


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
23 Април 2024 08:32 | ,у,уеиш
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А ако няма заповед кво праим? Какви писмени доказателства ще предоставим, че сме работили....


23 Април 2024 08:46 | Митко
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ако сте във сивия сектор най-вероятно ще правите вятър.


25 Април 2024 15:22 | Анонимен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И в сивия, и не в сивия, тук е пълна анархия. Работниците ги е шубе да се обърнат към съотв. инстанция, са да не си загубят работата .Може да се обърне човек, на работа която изобщо не си заслужава, и е решил, така, или иначе да напуска. при нас няма по празник и стотинка отгоре, просто стандсртна надница, и толкоз, ако щеш, като не ти отърва ...ти показват портала.
.А тези ми ти там държавни специалисти говорят за двойно заплащане. В голям процент в част. фирми по празник получаваш среден пръст.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар