Важна  промяна за шофьорите! Вече на предното стъкло на колата.

22 ноември 2020 12:15   5 коментара   17752 прочита


Важна  промяна за шофьорите! Вече на предното стъкло на колата..

Промените действат от няколко дни. Ето кои са и по-важните разлики: Една от по-съществените промени за шофьорите е в чл. 43а, която касае промяна при залепянето на т. нар. "знак за периодичен преглед". Той се издава при успешно преминат преглед и досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От миналата седмица обаче Наредбата указва, че знакът трябва да бъде поставен в средата на горната част на предното стъкло.

Разбира се, някои шофьори остават изненадани, тъй като според тях това ще пречи на видимостта им . Трябва да се знае, че промяната е в сила от 12 ноември т. г. и следва да се прилага във всички центрове за периодични технически прегледи в страната, пише pleven. utre. bg.

Целта на промяната обаче е знакът да съдържа чип, който ще може да се чете от монтираните по пътищата камери, вкл. и тези на тол системата. Към момента няма яснота кога ще бъдат готови новите знаци. Новите текстове гласят още, че дубликат на знак за периодичен преглед не се издава.

Възможно е обаче издаване на дубликат на удостоверението за техническа изправност, като собственикът на превозното средство трябва да подаде заявление до регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Друга по-важна промяна пък решава спорния досега момент при извършване на преглед на автомобил с газова уредба. До скоро в Наредбата не фигурираше текст, който категорично да посочва максималния експлоатационен срок на газова бутилка, когато такъв не е определен от производителя (и щампован върху бутилката).

С изменението вече се счита, че автомобилът е неизправен, когато: - в случай че е изтекъл срокът на експлоатация на резервоара за СПГ или ВНГ*, предвиден от производителя - ако са изминали повече от 10 години от датата на производство на резервоар за ВНГ (когато не е посочен срок от производителя) - ако са изминали повече от 20 години от датата на производство на резервоар за СПГ** (когато не е посочен срок от производителя) Например, ако на Вашата бутилка не е указан срок на експлоатация, а е произведена преди повече от 10 години - то трябва да бъде сменена.

След като бутилката се смени, също така трябва да се премине през специализиран сервиз за проверка на новата бутилка и издаване на т. нар. розов лист. Още една новост предвижда, когато автомобилът е с два вида гориво, при годишния преглед замерването на вредните емисии вече да се прави и на двата вида гориво. *ВНГ - втечнен нефтен газ **СПГ - сгъстен природен газ 
 

5 коментара
22 Ноември 2020 13:05 | ���. K������� ������
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

ЩО ЗА ГЛУПОСТ???
НИМА НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ИНФОРМАЦИЯТА В ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР, ЧЕ МПС Е ПРЕМИНАЛО ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД???


22 Ноември 2020 13:19 | Генчо
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Нали постоянно защитаваш герберастите бе двуличник?


22 Ноември 2020 13:55 | 321
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Да ми лапате чупа, тъпи герберастки идиоти!


22 Ноември 2020 14:53 | Тцтц
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Естествено, че пречи на видимостта и разсейва. За хора със слабо зрение може да се окаже и проблем. Това са много редки случаи и моменти, но белята се случва един път.


22 Ноември 2020 15:02 | Антон Миленков 867
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ми да залепим на страничните джамове и снимките на измисленяците на тез правила. Естествено с имената им. Да не псуваме безадресно...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар