Съдът заличи Нинова като председател на БСП, но не вписа Зафиров на поста

10 юли 2024 14:59   1 коментар   2188 прочита


 

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията и на нейно място вписа Атанас Зафиров, но само като изпълняващ функциите на председател. 

С решението си съдът отхвърля искането Зафиров да бъде вписан за нов председател до избор на титуляр от конгреса на социалистите. 

Атанас Зафиров поема БСП до конгреса за избор на нов лидер 

Съдът посочва в решението си, че 

подалата оставка и съответно заявила искането си за предсрочно прекратяване на правомощията ѝ председател на партията следва да бъде заличена от регистъра като такава. За целта не е необходимо на нейно място да е избран нов председател. ,пише Вести.бг

Определеният според Устава на партията заместник-председател, който да изпълнява функциите на председател до провеждането на избора на нов председател следва да бъде вписан в регистъра само като представляващ партията заместник- председател, но не и като председател на партията. 

Корнелия Нинова и нейната оставка през годините 

От момента на предсрочното прекратяване на правомощията на председателя до осъществяването на избор на нов председател, партията няма да има избран и съответно вписан в регистъра на политическите партии председател, се посочва в мотивите на съда. 

Решението може да се обжалва и протестира пред Върховния съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
11 Юли 2024 08:03 | Четвъртако
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Закономерно, нормално, правилно, но малко закъсняло...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар