РегистрацияЗабравена парола

Следен казус! След броени дни ВАС излиза с решение за прокурор от Благоевград


16 май 2018 15:36  9 коментара   15400 прочитаДържавният обвинител Р. Бачева, забранила на катаджия да спира сина й със заплахата "Аз го назначих, аз ще го махна", ще получава 10 % по-ниска заплата за 6 месеца


Районната прокурорка от Благоевград Райна Бачева, срещу която през последните години се водеха две дисциплинарни производства, окончателно ще получава през следващите 6 месеца с 10% по-ниска заплата. Решението е на петчленен състав на Върховен административен съд (ВАС), а идната сряда (23 май) то влиза и в дневния ред на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), когато съдебните кадровици ще приемат проект на решение по казуса.

На 19 април 2017 година съдебните кадровици наложиха на Бачева дисциплинарно наказание, след като проверка установила, че прокурорката опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ и му наредила повече да не го спира на пътя. Шефът на полицията в Благоевград подал сигнал в инспектората към ВКП за недопустимо поведение на Бачева.

Проверката на ВКП е установила следното: На 18 октомври 2016 година около полунощ двама пътни полицаи спрели за проверка автомобил, който се движел с включени халогенни светлини, което е нарушение на Закона за движение по пътищата. Колата карал синът на прокурор Райна Бачева. Катаджиите му съставили фиш за нарушението.

Още сутринта на мобилния телефон на единия от полицаите позвънила прокурор Бачева и му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ. В 16. 30 ч. Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да дойде в кабинета ѝ. И той се явил около 17 ч.

Прокурор Бачева му показала снимка на фиша, обяснила му, че санкционираният шофьор е неин син и му заявила, че нарушението е незначително, а синът ѝ въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицаят обяснил на прокурорката, че съставяйки фиша с колегата му са изпълнили служебните си задължения, но тя продължила да настоява, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Бачева разяснила на полицейския служител, че проблемът не е във фиша, а че синът е бил спрян за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече да не бъде спиран на пътя.

"Дисциплинарният състав е анализирал поведението на прокурор Б. в сградата на Районна прокуратура – Благоевград на 18. 10. 2016 г. по повод настоятелното й приканване младши инспектор в сектор "Пътна полиция" към ОДМВР – [населено място] Г. Ш. да се яви до края на работния ден в прокуратурата и разговорът, който тя е провела с него във връзка със санкционирането на сина й – П. Б., в малките часове след полунощ на същата дата. Наставническото поведение на прокурор Бачева. по отношение на инспектор Ш., във връзка със съставения фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата на нейния син, детайлизирането на въпроси, свързани с наличието на камера в патрулния автомобил и искането й отправено до служителят на ОДМВР – [населено място], да уведоми колегите си управляваният от нея и сина й автомобил да не бъде спиран, при установено нарушение, е станало достояние до част от служителите на ОДМВР – [населено място], и е дало основание за налагане на дисциплинарното й наказание", пишат върховните магистрати.

"Видно от доказателствата по делото, поведението на прокурор Б. в конкретния случай е в разрез с принципите на благоприличие и почтеност. Събраните по делото доказателства сочат, че конкретните действия на прокурор Б. са недопустими за един магистрат, предвид обществените очаквания за етично поведение, които са в по-голяма степен отколкото за други категории длъжности извън системата на съдебната власт. Поведението на Б. е уронило и престижа на съдебната власт, тъй като е станала достояние на част от служителите в ОДМВР – [населено място]. Със същественото отклонение на прокурорката от дължимото и очаквано поведение, същата е осъществила фактическият състав на дисциплинарното нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ, поради което законосъобразно е ангажирана дисциплинарната й отговорност", пише още в мотивите на състава на ВАС.

Байчева бе подведена под дисциплинарна отговорност и за още един случай, при който отново инспектората на Върховната касационна прокуратурата, констатира нарушение.

Данните, събрани от инспектората са, че в края на 2013 г. Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в Благоевград, представила му се като прокурор Бачева и му разпоредила да се яви при нея незабавно., съобщиха от Правен свят подробностите. При явяването на охранителя в кабинета ѝ в РП-Благоевград, поискала от него да ходатайства пред собственика на фирмата да назначи на работа неин приятел. Мъжът отговорил, че тези решения зависят единствено от собствениците, но обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал.

След това в продължение на две седмици тя по три пъти на ден му се обаждала, за да пита какво е направил. Освен това се свързала и с управителя на охранителната фирма, пред когото отново настояла приятелят ѝ да бъде назначен.

Така близкият на обвинителката получил работата. След около година обаче се скарал с Бачева и тя отново се свързала със служител на охранителната фирма. Този път искала бившият ѝ приятел да бъде уволнен. "Аз го назначих, аз ще го махна! ", заявила прокурорката.

Накрая Бачева се обадила на друг служител на охранителната фирма, на когото пък казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си. И добавила:,, Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин".

M. Иванова

Още за: казус  решение  състав Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


9 коментара

16 май 2018 15:47 | Гражданин
Оценка:
55
 (
59
 гласа)

Браво бе, такова ли “наказание” заслужава тая?! Ма много жестоко сте я санкционирали, направо се чудя как ли ще го преживее!!! Ето заради такива решения по поръчка никой не вярва в справедливостта на българският съд и никой няма респект към магистратите!! Позор!!!


16 май 2018 15:54 | 123
Оценка:
57
 (
59
 гласа)

Тази и приятел имала, грозотия! Дисциплинарно уволнение за такива самозабравили се комплексарки! И какво като е прокурор, право завършва всяка втора селянка в Юзу, без особен интелект...


16 май 2018 16:15 | Неврокоп
Оценка:
43
 (
45
 гласа)

Браво на справедливият и морален акт на честните и приципни юристи завършили в ЮЗУ - преди ме беше срам от вас, а сега ме е гнус и ми се повръща.


16 май 2018 17:30 | Вундеркинд
Оценка:
24
 (
26
 гласа)

Държавато на Буда-най - голямата ОПГ!!!!! Тежко ни и горко!


16 май 2018 20:36 | Иван
Оценка:
25
 (
27
 гласа)

Каква е тази смешна присъда бе смешници? докога ще се измъкват големците? а сте силни на обикновените хора


16 май 2018 22:11 | viva
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

А това недуразумение Орхидея Ахдонова, кога


17 май 2018 09:08 | отсечи пипалата
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Заради такива неадекватни присъди у нас престъпленията се роят все повече. Престъпниците се чувстват безнаказани с такива смехотворни "присъди". А това поведение на тази служителка на правосъдието е престъпление по служба, заради което тя трябва да бъде отстранена от работа... просто уволнена и при повторно подобно нарушение да и бъдат отнети правата да работи в сферата на правосъдието. Само при такива наказания можем да очакваме намаляване до минимум на подобни своеволия от правни служители. През последните 20 години много лесно се завършваше право, нароиха се правни факултети във всеки по-голям град. Така много хора без необходимите морални ценности влязоха в тази професия. И преди години имаше отделни случаи на злоупотреба със служебно положение в тази сфера, но днес това е ежедневие. Само уволнение на такава нагла правистка


17 май 2018 10:46 | 112233
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Е за това младите бягат в чужбина....!


17 май 2018 14:42 | градски
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

тая пача ако не е гербаджийка, главата си режа.. само те са толкова нагли.. имитират Вожда си Винету
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.