След българския “Златен ритон” ЮЗУ преподавател е и с почетен диплом от кинофестивала в Лос Анжелис

11 февруари 2010 00:12   1 коментар   10301 прочита
Костадин Бонев по време на снимките
Костадин Бонев по време на снимките


Костадин Бонев по време на снимките

На фестивала на българското документално и анимационно кино - Пловдив’09 - голямата награда “Златен ритон” получи филмът “Европолис: градът на Делтата” на Костадин Бонев, преподавател по филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ “Неофит Рилски” и по драматургия на документалното кино в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Вчера дойде новината, че филмът е получил и диплом на филмовия фестивал в Лос Анжелис.

Костадин Бонев е завършил Висшия икономически институт в София и НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. Специализира кино и телевизионна режисура в класа на Г. Дюлгеров. Носител на много национални и международни награди.

Ето какво разказват авторът и негови персонажи от филма “Европолис: градът на Делтата”:

Костадин Бонев: През 1933 година комендантът на Сулинското пристанище в делтата на Дунав Еугениу Ботез, инженер по професия, написал романа “Европолис” и го подписал с името Жан Барт. Година по-късно умрял. В него пророкува, че един ден от пълното с живот пристанище няма да остане нищо. А със смъртта на Европолис бавно и в мъки ще умре и Европа.

Няколко години по-късно предсказанието започнало да се сбъдва...

Павло, Гробарят: Може да си какъвто си искаш, като ти дойде часът - идваш тук. Няма смисъл да се бъхтиш, да създаваш богатство и имоти. Като умреш, на кого ще ги оставиш? Трябва да се живее толкова, колкото дни имаш отредени.

Аурел, Рибарят: Харесва ми да съм рибар, защото си говоря с рибите. Но не можах да предам професията на децата си. Те искат да забогатеят за една нощ. Не разбират, че животът трябва да се изживее такъв, какъвто е.

Василе, Шивачът: В тази махала останахме само сакатите. Събрах ги преди време да ходим да коледуваме по къщите, но не искат... Живот, живот как премина? Този свят го видяхме какъв е, другият ще е може би по-добър.

За контакти: bonevkost at abv.bg


Още за: фестивал   кино   К. Бонев   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
12 Февруари 2010 10:36 | четящ
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Къде можем да гледаме отличеният филм
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар