Шоково поскъпва „Гражданската отговорност“

11 януари 2019 11:19   3 коментара   16622 прочита


По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Справка на съсловната асоциация показва, че през декември задължителната автозастраховка дори е поевтиняла.

Слушатели са сигнализирали на БНР, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за "Гражданската отговорност", отколкото през миналата година.

По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега. Главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова обясни:

"Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец".

Причините Колчакова обобщи така: "В началото на миналата година застрахователните дружества завършиха с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на много високата щетимост на застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователите нямаха друг избор, освен постепенно да започват да повишават цената. През миналата година тя тръгна осезаемо нагоре".

Застрахователните дружества по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други, които всеки засттраховател сам залага. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят. След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова. Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС.

"Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос", каза още тя./fakti.bg

3 коментара
11 Януари 2019 12:36 | Ооооооооо, Пепи
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Трябва да се има предвид, че т. нар. щетимост ще намалее, защото в Европа вече някои страни въведоха забрана живеещите постоянно там българи и други да управляват МПС с чужда регистрация. Справка - Италия. В момента всички постоянно живеещи българи там връщат автомобилите си с българска регистрация в България. Подобно нещо има и в Гърция. Така, че малко да дръпнат ръчната застрахователите.


11 Януари 2019 13:20 | 666
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Защо лъжете хората миналата година краят на Февруари платих 148лв застраховка, как не ви е срам така да лъжете хората. Защо винаги работите на загуба и продължавате де работите. Скоро ще кажете че е толкова евтина застраховката, че дори вие ни плащате част от нея за да не ни натоварвате финансово . Толкова сте Нагли и безскрупулни, че просто не е истина. Защо като работите на загуба има токова много Застрахователи..... Щях да забравя вие работите за слава в полза на обикновените граждани. Кой ви плаща заплатите когато работите на загуба само скубете хората Боклуци такива засрамете се .....


11 Януари 2019 18:30 | Ядосан
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Защо като работите на загуба има токова много Застрахователи?????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар