Сблъсък! Кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ Росица Димитрова срещу ексминистър Борислав Сандов в спор за АМ"Струма"! Политически искри и обвинения за загубени пари, застой и провален проект

24 септември 2022 18:34   13867 прочита


Пост на кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ инж. Росица Димитрова, в който тя заяви категорично, че изграждането на АМ " Струма " в последната година и половина е в застой, че проектът е спрян в последния ден от управлението на министър Б. Сандандов, и че това е довело до загуба на евросредства, провокира изявление на бившия министър Сандов, който отговори на Димитрова с пост в социалната мрежа. Тя не му остана длъжна и преди час отвърна на удара на Сандов.

Ето какво си казаха, публикуваме без намеса. 

ДЕКЛАРАЦИЯ на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ – БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с подвеждаща информация относно строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле (т. нар. лот 3.2), публикувана на 21.09.2022 г. в социалните мрежи от г-жа Росица Димитрова (втора в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 01 МИР – Благоевград/, Демократична България – обединение, Благоевград ще представи фактите, свързани с изграждането на магистралата.

В разпространената от Димитрова дезинформация се посочва, че завършването на АМ ”Струма” е в застой от година и половина, като в последния ден от управлението на Кирил Петков проектът за магистралата е спрян, от бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и това решение е довело до загуба на евросредства. В същата публикация се твърди, че в програмата на ГЕРБ завършването на магистралата е основен приоритет.

В тази връзка, заявяваме следното:

1. Изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е в застой от 2008 г., когато е изготвена и одобрена от националните ни власти и ЕК единствената до момента оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) с вариант тунел под дефилето. т.е. „застоят“ започва още от началото на управлението на ГЕРБ, а не е резултат от 7-месечното управление на правителството на Кирил Петков.

2. Единственото, което беше направено от 3-те правителства на Бойко Борисов по строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле е, че през 2017 година се изготви проект на т.нар. вариант 10.50, който предвижда изграждане на СКОРОСТЕН ПЪТ в посока Гърция, а не на магистрала през дефилето, и паралелно трасе в посока София, извън дефилето.

3. ОВОС на този нов вариант, НЕ беше одобрена от Европейската комисия. Тази екооценка изтича по давност, през октомври ТАЗИ година, и НЕ Е отменена от екс министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

4. Близо 400 милиона евро по Оперативна програма „Транспорт“ в периода 2014-2020 бяха пренасочени от правителствата на Бойко Борисов от АМ „Струма“ към строителството на пътя Драгоман - Калотина и АМ „Хемус“. Този факт недвусмислено показва, че АМ „Струма“ явно не беше сред приоритетите на ГЕРБ в този период и ако евросредствата от предишния програмен период са под риск от загуба, то вината за това е изцяло на управлявалите България преди Кирил Петков.

5. На 1 август т.г. министър Сандов отказа да одобри две ОВОС, касаещи АМ „Струма“, но те бяха за изготвяне на ПУП за детелината при гр. Симитли и за изграждане на съоръжения за преминаване на диви животни през дефилето. Тези две екооценки не бяха одобрени с мотива, че трябва да има цялостен проект за магистрала през дефилето, а не да се работи на парче и да се предопределя откъде ще мине бъдещото трасе.

6. За последното дойдоха препоръки от две генерални дирекции на Европейската комисия с тяхно писмо от 27 юли тази година. В него ясно се посочва, че ЕК очаква от България нова ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. ЕК ясно заявява, че ще наблюдават всички действия по проекта и ще гарантират съответствието му с екологичното законодателство на ЕС, независимо от това дали лот 3.2 ще бъде довършван с евро или национални средства.

Обръщаме се към г-жа Димитрова и към ПП „ГЕРБ – СДС“, уважаеми политици, изборно време е и има свобода на словото, но не разпространявайте фалшиви новини.

Дезинформацията на обществото и опорките, които използвате няма да Ви спечелят гласове, а ще се затвърди че сте партия на статуквото.

Позиция

От инж. Росица Димитрова, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ - СДС, 01 МИР Благоевград

Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани, 

Благодаря на бившия министър Борислав Сандов и на колегите от ДБ – Благоевград за това, че в декларация посветена на мой пост в социалната мрежа, най-накрая обърнаха внимание на собственото си бездействие и в същото време зловредно действие, свързано с довършването на АМ „Струма“ – тема изключително важна, както за региона, така и за цялата държава. 

Въпросната декларация съдържа обвинения, че поднасям на обществото подвеждаща информация. В тази връзка си позволявам да попитам г-н Сандов: 

  1. Уважаеми г-н Сандов по време на вашето 7-месечно управление и в ролята Ви на министър, Вие какво свършихте на тема пътища, и по конкретно по проекта АМ Струма? 

  2. Защо отсечката, която е готова не беше пусната в експлоатация и въобще правени ли са някакви действия в тази посока? 

  3. Вярно ли е, че в последния ден от работата Ви като министър, буквално в „12 без 5“ отменихте всички досегашни процедури по Оценка и въздействие върху околната среда( ОВОС)? И давате ли си сметка с това ви действие, връщате цялата процедура в изходна точка? 

  4. Знаете ли колко души са загубили живота си на една от най-критичните отсечки в страната? 

Ето и малко конкретика: 

В декларацията отново се твърди, че докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не е одобрена от ЕК. Би трябвало да сте наясно, че ЕК НЕ одобрява тези доклади. Те се одобряват от МОСВ, което беше Вашето бивше министерство, г-н Сандов. Единственото вярно в това твърдение е, че ЕК е поискала да бъде приложена методиката за определяне на специфичните природозащитни цели спрямо действащия ОВОС. Това щеше да е напълно възможно ако Вашето министерство си беше свършило работата и беше определило въпросните цели.

Истината е, че забъркахте голяма каша с две изключително спорни решения, които най-вероятно ще бъдат отменени от съда по-късно. Според едното не бива да се прилагат мерките за биоразнообразие препоръчани и съгласувани от ЕК в Кресненсото дефиле, защото предопределяли избора на трасе.

Това категорично не е вярно! Какъвто и вариант за проекта да бъде реализиран, очевидно без Вашето любезно съдействие, нищо не пречи да сме се погрижили да бъде защитена флората и фауната на дефилето и да сме изградили проходи и мрежи за животните и тяхното придвижване. Надявам се разбирате, че тези мерки би било добре да бъдат изпълнени, без значение как и откъде ще минава трасето. Още повече, че за тези мерки имаше отпуснати европейски средства, но Вие ги спряхте. 

По второто решение г-н Сандов обясни, че не можело да се строи по действащия ОВОС, защото той изтичал през октомври. Тук удобно пропускате варианта, че ако строежът беше започнал преди октомври, ОВОС-ът няма да изтече. 

Решенията, за които така небрежно се говори в декларацията, че едва ли не се отнасят до строителството на АМ “Струма“ са дълбоко неверни и фалшива новина. Тези решения напрактика просто спират строежа, защото с първото решение се спря довършването на 3 км до Симитли по одобрения ОВОС, което дава възможност за навлизане на строителството в последния етап. А другото решение спря възможните екологични мерки в дефилето. 

И нещо много важно - да, магистрала Струма е приоритетна за изграждане, и това не би трябвало да е приоритет само на ГЕРБ, би трябвало да е важен проект за всеки здравомислещ управленец. Би трябвало да се мисли как това е възможно да се случи, като се спазват всички еконорми, а не как да подливате вода и да измисляте варианти тази магистрала никога да не стане реалност.  

Нали знаете, че хората сами ще преценят кой е крив и кой е прав и ще ни съдят по действията и съответно по бездействията ни. 

Още веднъж благодаря за интереса! Бъдете здрави!

инж. Росица Димитрова

0 коментара