Само 40 ентусиасти след среща на 1402-ма в интернет чистиха парк Ловен дом

31 май 2010 00:20   5 коментара   18911 прочита
Благоевградчани жертваха съботата си за почистване на парка
Благоевградчани жертваха съботата си за почистване на парка


Благоевградчани жертваха съботата си за почистване на парка

200 000 лв. нужни за възстановяване на разкъртените плочки, потъналия в бурени розариум, трагичното положение около хотел “Бор”, заобиколен от пластове строителни материали, изхвърляни от Методи Калъмбов

Около 40 ентусиасти от Благоевград се събраха в събота на Ловния дом и докато набелязваха какво трябва да се направи, за да върне паркът старата си слава на предпочитано място за отдих, направиха санитарна уборка на района.

Идеята за безвъзмездния труд в съботния ден, който съвпадна със Световния ден на парковете, възникна преди 2 седмици в социалната мрежа Facebook и до петък към групата “За благоевградския парк Ловен дом, розариума и зоологическата градина” се бяха присъединили 1402-ма души.

Сред малкото, пожертвали почивния си ден в полза на благородната инициатива, бяха Цветелина Танева, Невена Бенц, преподавателят в ЮЗУ д-р Екатерина Митова, директорката на НХГ Севда Марковска, която пристигна със сина и внука си, адвокат Елена Попова, придружавана от дъщеричката си, Лора Ризова, Екатерина Домозетска, инспекторът в РИОКОЗ Ева Динова и много млади хора от града. Притесненията на част от участниците във форума да не би мероприятието да се политизира не се оправдаха. “Полярните” политически сили БСП и СДС бяха представени само с по 1 участник. Общинският съветникът Владимир Елезов, който се включи в групата на доста ранен етап, дойде до Ловния дом да предложи помощта си за активиране на различните институции и се върна за раздаване на наградите на Селската спартакиада. Зам. председателят на СДС д-р Георги Георгиев, който научил от “Струма” за инициативата, се захвана с чистенето на най-трагичния участък - района около стопанисвания от Методи Калъмбов хотел “Бор”, който е заобиколен плътно от няколко пласта строителни материали, трупани през годините при ремонтите вътре.

Сред най-дейните участници в уборката бе внучката Лазара на съветника-бивш кмет Лазар Причкапов, която се пребори с леля си Катя Митова за копача и бързо се специализира в оформянето на бордюрите около алеите.

Парк Ловен дом е в окаяно състояние, убедиха се на място участниците в акцията. Нуждае се от пейки, табели, подмяна на счупените плочки, чешми, възстановявяне на детската площадка и фонтана на първо ниво, алпинеума, почистване на вадата, капаци върху шахтите, разчистване на розариума от бурените, от които останалите малко цветя не се забелязват, окосяване на тревните площи и от охрана. По груби сметки като първоначална инвестиция биха стигнали 200 000 лв., сметнаха бригадирите. Сред рационалните предложения бяха да се задължи Калъмбов да си изчисти боклуците или да му се наложи глоба, а ангажиментът да се поеме от техниката на “Биострой”, да се възложи чрез зам. ректора на Лесотехническия университет в София, който е от Благоевград, дипломна работа на тазгодишните абсолвенти да направят лесоустройствен проект на Ловния дом. Според вносителя на предложението Слънчев бряг е залесен по дипломна работа на миналогодишен абсолвент, а сред основните плюсове на тези проекти са, че са безплатни. Одобрено бе и предложението да се открие банкова сметка, в която благоевградчани зад граница ще могат да пращат пари за възстановяването на парка, с който е свързано детството им.

В събота неочаквано рамо на идеята да се възстанови паркът даде сватба на открито. Под огромните дървета “да” си казаха Надежда Георгиева и Стефан Самарджийски, а след като пийнаха на крак по един коктейл, гостите им се преместиха в ресторант. Сватбата показа, че мястото е отлично и за организиране на общоградски мероприятия.

Всичките предложения, нахвърляни в събота на прима виста, днес ще бъдат оформени като искане и депозирани при заместник-кмета Георги Скрижовски и председателя на ОбС Костадин Хаджигаев. Ако писмото не получи положителен отговор, инициаторите са решили да пуснат подписка.

5 коментара
31 Май 2010 04:33 | нейчър бой
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Браво уважаеми съграждани !!Това е пътят !!Успех!!


31 Май 2010 06:53 | usa
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абе тоя Кълъмбож не бе6е ли пле6ив и после си посади малко трева,ие от коларово. селендур4е .


31 Май 2010 15:58 | !!!!!!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ами около хотела на общинският съветник - Мама кажа, заради него падна терасата на паметника и не потрупа "Куклите"!!!!!!!!!!!!!!!!


31 Май 2010 18:28 | Кайо Дебърски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

usa написа:Абе тоя Кълъмбож не бе6е ли пле6ив и после си посади малко трева,ие от коларово. селендур4е
истио е,само дето е от Яворница,


01 Юни 2010 09:21 | тд
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

браво на вас, това което сте сторили е прекрасно, стискам палци да продължи тази инциатива и да се постигнат исканите неща, за да може да има след това нова среща но този път на откриването на обновеният парк
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар