С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България

21 септември 2023 13:21   2 коментара   3451 прочита


Церемонията ще се състои на 22 септември от 10.00 часа пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България на площад „Георги Измирлиев“.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на българския княз Фердинанд. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г. 

2 коментара
21 Септември 2023 16:19 | kolos
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ----- https://welcome.to/biocom


22 Септември 2023 17:49 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Когато говорим за независимост, добре би било да мислим и за зависимостта. Да потърсим отговор на въпроса, доколко зависима е независимата България. Защото, ако независимостта ни води до все повече зависимост, струва ли си. За какво са ни демократично избрани управници, ако управленските им решения се вземат другаде и не в интерес на народа ни. Затова е резонен и въпроса доколко независима е демокрацията ни, и демократична ли е? И все пак, честит празник!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар