С автобуси и коли полицаите от Югозапада тръгнаха за протеста в София с искане: Разсекретете делото “Чората”, 5-имата ни колеги не са убийци

28 септември 2009 00:18   28 коментара   42088 прочита


В писмо до ВСС близки на осъдените на 82 г. затвор благоевградчани заявяват: На делото се разбра, че Ангел Димитров се е занимавал със сводничество и кокаин, нека българските майки чуят от записите как са се гаврили с дъщерите им

8 автобуса и десетки коли със служители на полицейските управления в Благоевград и Кочериново, техните деца, съпруги и роднини и радетели за справедливост вчера потеглиха от областния център на Пиринско на националния протестен митинг в столицата в подкрепа на 5-имата благоевградски полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борислав Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.
От Гоце Делчев за София тръгнаха над 100 полицаи. 8 автобуса тръгнаха от Кюстендил.
5 девойки бяха основното ядро на автобуса, пристигнал от Кочериново. Момичетата разказаха, че никоя от тях не е дъщеря на полицай, но са запознати с проблема и твърдо са на мнение, че 5-имата благоевградчани, осъдени на 82 г. затвор за смъртта на криминалнопроявения Ангел Димитров-Чората, са невинни.
Докато чакаха потеглянето, колеги на Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков се интересуваха какво още се прави по случая, за да се спре безумната присъда. По-късно на площада пред катедралата “Св. Неделя” към благоевградските коли се присъединиха протестиращи от Гоце Делчев, Сандански, Разлог, Петрич и от цяла България. Всички искаха само едно - присъдите да бъдат отменени и благоевградските полицаи да бъдат безусловно оправдани.
5-имата полицаи днес ще внесат в Районна прокуратура - София жалба срещу вещите лица от Института за съдебна медицина и служители от различни институции, “загубили” хистологичната експертиза по делото.
На протеста, определен от самите полицаи като “мълчалив”, те декларираха желанието си да бъдат по-добре защитени по време на работа, поставиха и искания за промени в законодателството и работата на съда. Според Иван Павлов от полицейския синдикат българският съд не се отнася еднакво справедливо към тях и към престъпниците.
На знамената, които носеха протестиращите, бе изписано “Българските полицаи не са убийци” и “Върховенството на закона за всички”, както и обръщение към депутатите, че са оправдали мафията.
След края на протеста в храма “Св. Неделя” беше отслужена панихида в памет на загиналите служители на МВР.
Висшият съдебен съвет пък ще получи писмо, подписано от близките на 5-имата осъдени. Ето част от писмото до ВСС.
4 г. търпяхме манипулативните клевети и лъжи, обидите и заплахите за живота на нашите деца. Знаем цялата информация за политическата корупция по този протест. Това е гавра със съдбата на нашите момчета, които сме дали на държавата да ги ползва в борбата срещу престъпността, а накрая те станаха жертви на мафиотски интереси на наркомафията и чуждите сили, на които е подчинена.


Още за: полицаи   протест   Чората   Още от: Общество

Принтирай статия
28 коментара
28 Септември 2009 04:17 | До Евлогиев
Оценка:
1
 (
35
 гласа)

Г-н Главен редактор! Защо е написано петимата полицаи! Та те вече не са такива! Срам!


28 Септември 2009 07:41 | nikola nikolov
Оценка:
12
 (
44
 гласа)

наркотици,сводничиство и отвличьния е вярно, а за ,писов що не кажете


28 Септември 2009 08:04 | нина
Оценка:
9
 (
37
 гласа)

тук става вопрос за убииство,а не кои с какво се занимавал


28 Септември 2009 09:27 | Змей
Оценка:
3
 (
43
 гласа)

В София всико на вскичко са били 100-150 човека каде ги видяхте тези 8 автобуса от Кюстендил. Да за целия ден от Кюстендил за София са отпатували 8 автобуса.
Тези бивши полицаи са убиици и ще си излежът присъдите и Аз и мойте приятели много активно работим по въпроса.


28 Септември 2009 10:01 | Биляна
Оценка:
-13
 (
41
 гласа)

ДО ЗМЕЙ
ХА СЕГА ПЪРВО СЕ ПРЕДСТАВИ КОЙ СИ! Че когато е "секретно" е много удобно за "теб и твоите приятели".


28 Септември 2009 10:13 | ?????
Оценка:
3
 (
27
 гласа)

няма значение кой какъв е бил сводник пласиор еди кво си никои няма право да го бие и убива.


28 Септември 2009 12:12 | ????
Оценка:
10
 (
44
 гласа)

беше убит човек може тоя човек да е бил най лошият на тая земя тва няма никакво значение тези полицай не са господ да дават паравосъдие има си закони за това ще си носат одговорноста и ще си лежат присъдите


28 Септември 2009 15:59 | Искра
Оценка:
7
 (
27
 гласа)

54ор Петимата полицаи сами са си виновони можели петима срещу един да не могат да го озаптят значи неса подготвени за тази работа но техните родители ги вкараха повтория начин в системата на МВР и ето резултатите а за този Писов дане говорим срам за системата МВР


28 Септември 2009 16:02 | Биляна
Оценка:
-18
 (
44
 гласа)

Еее, много е лесно тук - анонимно и общи приказки.


28 Септември 2009 16:26 | Катерина
Оценка:
5
 (
39
 гласа)

Жалко, че един млад човек си отиде и жалко за родителите му, защото тях ще ги боли до края на живота им. Аз не бих могла категорично да кажа дали са виновни полицаите, или не. То експертизите, не дават окончателно становище, пък лаици да дават мнние е най.малкото некоректно. Но пък, ако Чората е починал от свръх доза, или някакво заболяване, тогава тези полицаи, какво са виновни? Много пъти си мисля и това, че те са били изпратени да осъществят операцията "Респект" от по-висшестоящи от тях на местно и национално ниво, но тези които ги изпратиха на тази акция си измиха ръцете,а 5-мата опират пешкира. Нека, ако са виновни да си получат заслуженото, но ако не са да свърщи вече тази мъка, тяхната.


28 Септември 2009 18:29 | Влади цитира мнения от друг форум
Оценка:
17
 (
35
 гласа)

Мустафа Ибрахим - 28.09.2009 г. 14:29:35
Хората в Горна Джумая много добре знаят кой беше Чората - обикновен бандит и наркопласьор. Това обаче не оправдава ювелирната акция на милиционерите, които го убиха по особено жесток начин. Имам усещането, че това убийство е част от върешната война в горно-джумайската мафия, основна част от която е полицията. Чората беше само някакъв измекяр.
#10
ееееее... - 28.09.2009 г. 10:54:58
Аз не съм убедена дали чората е бил нарко дилър само знам че преди 2- 3 години в сметката на Писов в ПИБ е дошъл правод от 180 000 лири анг. А тези преводи могат да бъдат само от нарко сделки. Заради такива съмнителни полицай хората не ги подкрепиха.За съжеление някой от момчета са осъдени невини. Дайте да пишем само истини аман от глупости.


28 Септември 2009 18:42 | Змей
Оценка:
40
 (
54
 гласа)

Ето и адвокат Биляна Писова гледам се изказва.
Сега ще ти разкрия една подробност Змей е служител в една много голяма организация и лично е изгледал записите от моргата в Благоевград. И много добре знае кой е Чората и кои е Писов. И Калинков знае добре. Знае за подвизите им и може цял филм да направи. Пълнометражен.
Като ти кажа. че се казвам Георги та какво да не го оправдаят мъжа ти?
Като си се написала Биляна и си излязла от анонимност така ли ?
Мъжът ти зарадва ли те като ти каза, че вече няма дълг към кьоравия че някои много удобно му пръсна главата. А защо се закучи разследването дето го водеше мъжлето ти?
Много си ларж и много си отракана но той ще бъде осъден ефективно на минимум 10 години.
Запомни ми думите след третата инстанция ще ти ги припомня.


28 Септември 2009 19:12 | Само и специално за Биляна от Змея
Оценка:
-4
 (
42
 гласа)

Утре като си сложиш табелката "Полицаите не са убийци" си спомни за невинните жертвите на полицаите убийци.
Ето ти и кратка справка само за по фрапиращите случай от последните години без да броим домашното насилие което над 60% процента от "най-личния" състав упражнява над съпругите си.

11 януари 1995 година – паркингът пред столичния хотел “Плиска”. Тогавашният главен сержант Венелин Тодоров безпричинно убива Георги Параскевов пред очите на съпругата му Христина, в колата им.
Две години по-късно е осъден за непредумишлено убийство, присъдата му е 2 години затвор. Съдът приема, че Тодоров е твърде неопитен като полицай, заради което е допуснал грешка.


28 Септември 2009 19:12 | Само и специално за Биляна от Змея
Оценка:
14
 (
28
 гласа)

23 октомври 1998 година - „Петолъчката” край Сливен. Старши сержант от РПУ Сливен Здравко Петков застрелва със служебния си автомат „Калашников” 16-годишната Станиела Бугова при проверка на автомобил пред очите на брат й и майка й.
Военният съд осъди Здравко Петков на 2 години и половина затвор. По време на процеса става ясно, че Петков не е обучаван да стреля, но въпреки това борави с автомат.
29 януари 2001 година – в центъра на София, пред заведението „Габро”, е застреляна 16-годишната Елеонора Димитрова.
Ден по-късно полицаят Калин Кьосев се предава като извършител. Бил събрал колегите си в заведение, за да ги черпи за повишение.
В крайна сметка през 2006 година Върховният касационен съд даде на бившия полицай Калин Кьосев 4 години затвор. Той обаче излезе предсрочно на свобода.


28 Септември 2009 19:14 | Само и специално за Биляна от Змея
Оценка:
12
 (
30
 гласа)

31 юли 2006 година – в района на хижа „Цепина" край пазарджишкото село Дорково е застрелян 68-годишният гъбар Георги Божанов.
Районният инспектор сержант Росен Овчаров и колегата му Стоян Пачалов дошли на проверка в хижата, после решили да пострелят. Един от куршумите улучва смъртоносно в главата Божанов.
В кръвта на полицая Овчаров е открит алкохол. Единствените наказания, които отнасят, са глоби до 1500 лева.
Тези и много други жертви на Полицията включително и много нерегистрирани подвизи както на Калинката така и на Писов


28 Септември 2009 20:41 | Само и специално за Биляна от Змея
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

Датата е 16 юли 2009 "Полицай застреля малолетна и се самоуби"
Полицай от столичния СОТ на МВР уби непълнолетна и се самоуби.Тридесетгодишният Николай Крумов е прострелял 17-годишната Ана Коларова


28 Септември 2009 21:49 | Стоян Костадинов
Оценка:
-9
 (
31
 гласа)

из преписка от клюки.ком -Полицаят Мирослав Писов-обявеният вече като официален убиец на благоевградския бизнесмен Ангелimages (3) Димитров-Чората, напук на желязната си психика на боец, обмислял варианта да сложи край на живота си, но да не търпи вече резила по осъждането му и влизането в затвора. Това споделил самият той пред съпругата си дни след като и последната инстанция по делото „Чората“ осъди него и отряда му на общо над деведесет години затвор. „Знае се какво правят с полицаите в затвора, по-добре да се убия сам, отколкото да ме затрие някой беззъб циганин…. „, плачел Писов, обосновавайки решението си. Всичките му близки го убеждавали, че все пак имало светлина в тунела и, че ще се борят с него, но психиката на бившия майор от НСБОП била смазана. Това засега било най-голямото им притеснение някоя сутрин Миро да не осъмне обесен в килията си. Те дори поискали съдействие от органите, но то им било отказано.


28 Септември 2009 23:12 | георги57
Оценка:
-6
 (
34
 гласа)

Този 4ората колко много МАИКИ е разплакал,брои нямат.А някои хора продьлжават да пла4ат за него.Ако я няма полицията ,знаете ли колко много 4орита(боклуци) излизат на улицата и няма кои да ги спре.Помислете хубаво,кои е заплаха за обцеството 4ОРАТА или обикновените редовиПОЛИЦАИ ,които хранят семеиствата си.А кого храни 4ората.Никои......РАЗПЛАКВАЖЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА БЕЗЗАЦИТНИ.


28 Септември 2009 23:40 | Катерна
Оценка:
3
 (
23
 гласа)

До Змей - Хубаво си се постарал да направиш извадка на случаите, при които хора са убити от полицаи, но запознат ли си, че има и полицаи, пострадали от престъпници. Днес по новините казаха за такъв случай. Преди няколко месеца полицай от Своге почина във ВМА, от огнестрелни рани, като инцидента е станал по време на изпълнение на служебните му задължения. Навярно има и други такива случай. Всяко стадо си има и мърша. Не може заради няколко човека да се слага на всички етикета "убийци". С този коментар не заставам на ничия страна, искам само да се гледа обективно на нещата и истината да излезе наяве, каквато и да е тя.


29 Септември 2009 03:28 | неизвестен
Оценка:
2
 (
24
 гласа)

чората че е бил мафиот е така но полицаите немат право да бият ав кои век сме до кога да ги търпим тъпите куки докато плащаше чората беше готин те знаеха от каде идват тези пари


29 Септември 2009 09:36 | До Катерина с уважение от Змей
Оценка:
0
 (
20
 гласа)

Аз не съм против полицията като институция и полицаите като служители на закона.
Аз съм против престъпници облечени с власт и престъпници посягащи на полицаи при изпълнение на служебните му задължения.
Аз подкрепям с две ръце използването на бойни патрони от полицията, а не стоп-патрони.
Аз подкрепям Петко Лисичков който застреля при самозащита една мутра в Бургас.
Имам много познати и приятели полицай. Безспорно има много свестни хора от тях. Имам и много боклуци които след 2-3 наказания и уволнение от системата на МВР пак са на работа там.
Да точно така уволнения за корупция полицаи от КАТ Благоевград които поработи малко в частния сот и сега пак е полицаи.


29 Септември 2009 09:49 | До Катерина с уважение от Змей
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

Безспорно е, че не всички са убийци някои просто носят немарливо службата.
Не е редно в обществото да си боклук, пристрастен към комара. Но да се надуваш с униформата на полицаи когато си на смяна. Няма как да му имам уважението.<Пак визирам определен полицаи от РПУ Благоевград)
Не е редно да се назначават хора с роднински връзки които не стават за тази работа да не говорим за манипулациите на конкурсите.
Някои бивши вече полицаи използват тези прийоми при назначаване на работа и там където вече работят и имат някаква власт и право да диктуват техни правила.(Визирам шева на охраната на един университет в Благоевград)
Не мога да се сетя името на вече пенсионирания лекар които преди години го отнесе една патрулка на бу. "Кирил и Методии" в Благоевград. И той още си кара патрулката даже дали не стана и началник на сектор.


29 Септември 2009 10:11 | До Катерина с уважение от Змей
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Аз не съдя никои моята работа е друга.
Работа на прокуратурата е да повдига обвинение, а на съда да раздаде безпристрастно право.
Имам много нередности.
Не е редно полицая от патрула на охранителна полиция да ми казва, че тези от магистрална полиция били богопомазани защото там се правели големите пари.
Не е редно стажант от митницата в Благоевград да ми казва че може да си дава заплатата за благотворителност.Тогавашният стажант Димитър Ризов в последствие началник на митницата знаем всички какви подвизи направи.Дали ако го бяхме спрели 1999 година нямаше да е по добре.
Не редно да си превишаваш правата, да изнудваш заподозрени или да искаш материална или друга облага от лица срещу който се води дознание.Визирам пак конкретни вече бивши дознатели от Сандански и Благоевград.
Това е от мен.


29 Септември 2009 11:13 | Катерина
Оценка:
7
 (
19
 гласа)

До Змей - Абсолютно си прав за корупцията. Във всички сфери има корумпирани служители, особено полиция, съд, прокуратура. И все пак мисля, че персонална отговорност трябва да се търси и от хора, били по-високо в йерархията в полицията. Визирам бившия министър на МВР, тогавашния началник на РДВР- Благоевград, прекия началник на тези полицаи, участвали в акцията "Респект", а ако и тези хора имаха достойнство, сами биха си подали оставките. Македонския министър на транспорта например подаде оставка след инцидента в Охридското езеро, нъдето се удавиха 15 българи. Въпрос на чест.


29 Септември 2009 19:40 | Пепелянка
Оценка:
10
 (
30
 гласа)

За другите мом4ета не знам, ама като гледам тоя Калинката- направо си е убиец, умирах от страх, като го сре6тах лятото на Аква пла6, тои се дви6е6е там със само4ъствие на барон, а хората трепереха и ТАИНО си 6епнеха- ето тоя е убиеца на 4ората...


29 Септември 2009 22:43 | До Пипилянката
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

4 и 6 се използват за буквите "ч" и "ш" само и деинствено ако пишеш на латиница но и за писане на латиница си има комбинация от символи като "ch" за "ч" и "sh" за "ш".
Бих ти ги обяснил на чаша вино в къщи но като гледам май Змея ще ме гепи за това че си малолетна
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар