Новините на югозападна България
  
   РегистрацияЗабравена парола

Решение от ЕС: Дължим Гражданска и за кола на трупчета в гараж


6 септември 2018 11:46  3 коментара   13979 прочитаГражданите на ЕС са длъжни да плащат застраховка „Гражданска отговорност“ дори и за возила, които не се използват и са паркирани на техен собствен терен. Това произлиза от отговор на Съда на Европейския съюз на преюдициално запитване от Върховния съд на Португалия, пише „Телеграф“.

Запитването е във връзка с пътнотранспортно произшествие, при което загиват трима души. На 18 ноември 2006 г. синът на португалската гражданка Алина Антониа Жулиана без знанието или разрешението ѝ взема ключовете на автомобила ѝ от шкад, намиращ се в спалнята ѝ, и изкарва автомобила от двора. Към този момент Жулиана е спряла да използва автомобила по здравословни причини и не е плащала „Гражданска отговорност“.

На следващия ден синът ѝ губи контрол върху автомобиила, докато го управлява по обществен път. В резултат на произшествието загиват той и двама пътници. Поради липсата на застраховка Гаранционният фонд на Португалия изплаща обезщетение за вреди на роднините на другите двама загинали.

Фондът предявява регресен иск срещу Жулиана в качеството ѝ на собственик на автомобила и срещу дъщерята на починалия водач за обезщетението, което вече е платил заедно с лихвите. На първа инстанция съдът уважава иска. След обжалване Апелатиивният съд обаче го отхвърля с твърдението, че Жулиана не е имала задължение да плаща „Гражданска отговорност“. След поредно обжалване Върховният съд спира делото и задава въпросите до Съда на ЕС.

Задължението за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ се отнася и до положения, при които по желание на собственика превозното средство е спряно от движение в частен имот и е извън обществените пътища, но не е прекратена регистрацията му по законоустановения начин, отговаря Съда.

В отговора си той допълва и че всеки Гаранционен фонд има право на регресен иска за вреди, причинени от автомобил без застраховка, не само срещу шофьора, а и срещу собственика на автомобила.

Катастрофата, заради която стартира делото в Съда на ЕС, е от 2006 г.

ЕТО КАКВИ СА ПРАВИЛАТА В БЪЛГАРИЯ?

НЕ КАРАМ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАМ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Задължението да поддържате валидна полици произтича от регистрацията на превозното средство. Независимо от това, че периодично или сезонно не ползвате превозното средство сте длъжен да поддържате валидна полица по гражданска отговорност. За да отпадне задължението да имате сключена застраховка, трябва МПС-то да е свалено от отчет, т.е. да е дерегистрирано или спряно от движение. в КАТ.

КОЛАТА Е НЕ Е В ДВИЖЕНИЕ, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Дори и превозното средство да е в такова техническо състояние, което да не позволява то да бъде използвано, задължението за валидна полица не отпада. Повреда или продължителен ремонт не са основание за несключване или прекратяване на действаща полица. Задължението да поддържате валидна полица по гражданска отговорност може да бъде прекратено само с дерегистрация на преводното средство.

ОТКРАДНАХА МИ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Въпреки, че превозното средство е противозаконно отнето, формално то продължава да бъде ваша собственост. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте длъжен да поддържате валидна полица за него.

bulnews.bg

Още за: граждани  ЕС  решение Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

6 септември 2018 20:14 | Илия
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

И БЕЗ КОЛА СЕ ЖИВЕЕ


7 септември 2018 00:23 | Хан Аспарух
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Илия написа:6 септември 2018 20:14 | Илия
Оценка: 2  (2 гласа)

И БЕЗ КОЛА СЕ ЖИВЕЕ

=====
ТОВА ЖИВОТ ЛИ Е?


7 септември 2018 18:51 | гого
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

лъжа! няма застрахователно дружество, което да изплати обезщетение, без да е сключена застраховка! те не плащат когато всичко е наред...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.