Пътуване в Гърция: Глоба от 150 евро, ако не носите маски в колата

27 октомври 2020 12:15   1 коментар   5782 прочита


Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата – от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници, съобщава от МВнР, цитирани от Nova. При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено)максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Припомняме, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус. (https://covid19.gov.gr/covid-map).

Към момента областите, които попадат в оранжевата зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в червената зона е област Кастория, както и Козани.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected][email protected];[email protected]


Още за: маски   Гърция   кола   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
27 Октомври 2020 21:33 | Благоевград
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Къде е нашата велика външна министърка?! Къде се покри? Сигурно утре и тя като другите ще бъде под карантина, щото ще трябва да отговаря на много въпроси и се чудят вече по какъв начин да се скрият. Интересно защо точно две седмици, дали защото толкова остават до изборите в САЩ плюс едната седмица за резултатите, според последните новини от тази вечер, че резултатите от избора "могат да се забавят с една седмица.... "
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар