Присъда заради смърт на пътя! Бившият депутат от ГЕРБ Гоце Делчев, Д. Гамишев - окончателно осъден

20 август 2019 11:38   7 коментара   14956 прочита


Бившият депутат от ГЕРБ Гоце Делчев Димитър Гамишев е осъден окончателно за катастрофа, при която предизвика смъртта на пешеходец преди близо 5 години.

,Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила условната му присъда от 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и 3-годишната забрана за шофиране, наложена от предходните инстанции., пише лекс. бг

Делото срещу ексдепутата продължи 3 години, а преди 3 месеца стана отново актуално покрай фалшива новина, която го прати в затворническото общежитие в Самораново. Гамишев обаче не е бил осъждан ефективно на нито една от трите инстанции. Нещо повече, той единствен е бил недоволен и от условната присъда, постановена от Окръжния съд в Благоевград, като е настоявал да бъде оправдан, докато прокуратурата не я протестирала.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата, а Гамишев обжалва и пред ВКС. Пред върховните съдии защитата на бившия депутат отново е искала отмяна на присъдата, като е пледирала дори за обсъждане на възможността Гамишев да не бъде наказван, а деянието да бъде квалифицирано като случайно.

Върховните съдии обаче са категорични, че съдилищата не са допуснали никакви нарушения, а случайно деяние е налице, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици. В случая с Гамишев, той блъсна и уби пешеходец в благоевградското село Копривлен. Според обвинението той е шофирал с 68 км/ч на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. В този момент платното пресичали двама братя, като Гамишев блъснал единия мъж, който по-късно почина в болница.

„Подсъдимият е имал фактическа възможност да възприеме пресичащите пешеходци на разстояние превишаващо опасната му зона за спиране /48, 5м/. Управляваният от него автомобил е отстоял на разстояние 60 метра от мястото на удара, когато свидетелят А. Ж. и брат му – Иван Жбантов, са предприели пресичане на пътното платно. Закъснялата му реакция не е оправдана с обективно съществуващи затруднения. Още повече, че ако се би движил със скорост в рамките на позволената за населено място, той би имал възможност да спре и в границите на това закъснение /37 метра/“, се казва в окончателното решение на ВКС.

Миналата година Гамишев подаде оставка като депутат от ГЕРБ, след като стана ясно, че е прехвърлил своя задлъжняла фирма на малоимотен гражданин. След това прокуратурата започна проверка за данъчни престъпления.


Още за: Д. Гамишев   присъда   срок   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
20 Август 2019 14:09 | старогражданин
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Според критериите на Цветанов става, става за депутат. Някои си правят т.... к с правосъдието.


20 Август 2019 14:48 | Ангел
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ангел Живков Аут от Листата за общински съветници


20 Август 2019 14:52 | Гъмзата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ачо напусни Директорското Място до като си още на работа аз съм сега на власт и ще те разкатая.


20 Август 2019 15:28 | irina
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Колето Джингаров и Ачо Пачката, това са хората на ГЕРБ. И на двамата мозъците им са на нивото на Гамишев. Жал ми е за тъпото Боре Мама, който ще олекне с 60 бона за да може Магда да го види по плакатите. Ех, Боко на какви ни насади!


20 Август 2019 15:30 | Pola
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Португалия те зове. Бегай докато не са те окаушили.


21 Август 2019 09:26 | пергишев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гамиш, това звучи гордо!


21 Август 2019 12:09 | Грамада
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Made in BULGARISTANе тва е убиваш човек на пътя ама си с властта и ...условна ....УСЛОВНА ЗА УБИЙСТВО ДРАГИ МИСЛЕЩИ МАЛКО ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ ЗА ОТНЕТ ЖИВОТ УСЛОВНА БОЖЕЕЕ ...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар