Новините на югозападна България
Сузанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си  
   РегистрацияЗабравена парола

Пернишка учителка взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа...


18 май 2019 12:17  15 коментара   8929 прочитаДа преподаваме на учениците е последната ни грижа, разказва бивша учителка, пожелала анонимност. Въпреки, че вече не работи в сферата на образованието, госпожата иска да остане анонимна, тъй като съпругът й също е преподавател, пише zapernik.com. Читателката ни иска да разкаже какво е да си учител в Перник, както и в България.

Ето дословно нейното писмо:

“Всеки ден отивах на работа с напрежение, че трябва да свърша куп задачи, свързани с документи, отсъствия, нанасяне на оценки, оформяне на успех, трябваше да провеждам разговори с родители, да обяснявам на директора колко ученици съм вербувала за училището (за да не се закрият или смесват паралелки, а и за да не ме уволнят). Трябваше да остана за извънучилищна дейност, да организирам мероприятия, да чистя след учениците си, да пиша протоколи и обяснения защо съм наказала някой ученик, защо моят клас има купища неизвинени отсъствия и ниски оценки.

Разбира се, че за директора аз съм виновна. “Виновна” съм заради своята обективност – да отчета неприсъствието на ученика и да му пиша оценката, която реално заслужава. Докато моята колежка е нанизала на своя клас шестици (незаслужено), и получава съответно потупване по рамото.

Да преподаваме на учениците ни е последната ни грижа в училище. И не защото не искаме, а защото не ни остават физически и психически сили “да се раздадем”. А от друга страна съм раздвоена и озадачена. Какво поколение ще възпитаме и ще отгледаме? Деца, които не признават авторитети, деца, които не искат да четат, които си мислят, че ако имаш “кинти” не е нужно да си грамотен и да търпиш оная сврака учителката, дето ти прави забележка да не играеш карти в час и да не си слагаш краката на чина.

Деца, чиито родители вместо да им се карат за лошите им постъпки и мързел, идват и се карат с учителя защо ги е наказал. Деца, които незнайно как и защо се озоваха на по-високо ниво в йерархията от учителя си. Деца, на които всичко им е позволено, защото ако си тръгнат, училището ще обеднее с почти 2000 лв. от бюджета си за ученик.

Децата-спонсори, на които искаш или не, в разрез със собствения си морал, трябва да им напишеш висока оценка, за това което не знаят и никога няма да научат.

И за какво е всичко това? За да съществуват сградите за сметка на духовно обезличеното ни потомство?

За какво са ни всичките тези училища, поглъщащи огромен ресурс за издръжка, след като в тях учат по-малко от 100 ученика? Що за образование е това? Що за “ниво”? Няма ли най-после всички да се обединят в една сграда-хем да вдигнат нивото на обучение, хем да направят нещо повече от това да си покрият разхода? За сметка на кой ги пазите тези местенца, уважаеми директори? За сметка на децата, заради които ви има и заради които ходите по почивки. Достатъчно показателно е когато собствените ви деца не учат в училищата, които управлявате. Нима не може да има пет, вместо петдесет училища, но тези пет да отговарят на европейския стандарт? И да имат разнообразие от паралелки, да няма умиращи специалности.

Нима не може вместо за поддръжка,част от бюджета да отива за училищни автобуси, които да карат децата до едно училище? Учителите пак ще преподават, защото и в голямо училище ще има място за тях. И ще имат стимула и амбицията за това. Защото едно е да говориш пред пет деца, друго пред тридесет например. Но не всички ще сте директори вече, нали?

Делегираните бюджети превърнаха учителя в просяк, който обикаля от врата на врата за да търси деца за училището, в което работи.

Вместо да подготви материала, който трябва да преподаде за следващия ден. Разликата между нас и клошарите на практика е никаква. Никой не иска да бъде учител и много скоро може тази професия да изчезне. И на кому е нужна след като децата научават всичко от интернет? Онова място, което е тера инкогнита за болшинството мои колеги. Какво ще им дадем повече от това, на какво ще ги научим, след като те знаят повече от нас? Трябва подход, креативност, трябва да им е хубаво в училище, да идват с желание и да се чувстват полезни.

Децата ни деградират: По вина на родителите си, които не са им дали елементарно възпитание, по вина на учителите си, които не са способни да ги научат и да ги заинтригуват, по вина на директорите, които са охлабили примката на дисциплината и са загърбили елементарни правила и ценности. По вина на обществото ни, което се тресе от битови скандали и няма време да погледне бъдещето. Дори и да стане едва ли не убийство в училище, никой няма да бъде изключен. И това децата много добре го знаят и правят каквото си искат, докъдето им позволява личната съвест.

А колко би било по- добре и за самите родители да знаят, че има едно училище, в което има сигурност и дисциплина и от което детето им или ще излезе обучено или ще бъде изключено.

Та нали за това пращаме децата си – да научат нещо, не просто защото така трябва?

Време е всички да се обединим в името на децата си. Време е да искаме не само високи заплати, а и коренни промени в системата. Всички: директори, учители, родители и деца, общество. Защото ние сме длъжници на това поколение, защото искаме те, децата ни, да останат тук и да вдигнат България на крака. Защото трябва всеки за себе си да поеме отговорност. Защото искам да влизам в час и да предам това, което знам и мога, а не да попълвам формуляри и да обикалям като брокер в търсене на нови ученици и в конкуренция с колегите си. Ние сме един отбор, хора и трябва да го осъзнаем.

Ние, учителите, сме хората на духа и знанието и точно ние трябва да кажем, че не всичко опира до пари, че да си учител е призвание. И ние трябва да си извоюваме възможността да можем да се почувстваме призвани.

С надежда за по-добро бъдеще: една бивша учителка от Перник

Още за: учителка  система  ученици Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


15 коментара

18 май 2019 12:28 | Ален мак не е китка
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

И в Благоевград си имаме такова "училище", ама е Деветата дупка на Общината. Родителите отдавна не си дават децата в него, ама шефката "не си дава училището"...


18 май 2019 13:14 | Съгражданка
Оценка:
19
 (
19
 гласа)

Колко е жалко, но е самата истина! Подкрепям мнението на учителката, хора образованието ни е една голяма нула, то си отива несъмнено, жалко наистина!


18 май 2019 13:50 | даскал Грую
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

За жалост не само Деветата дупка на кавала, ами практически всички училища в провинцията и много в Софийските квартали са такива, т. е. не се учи нищо. То в ЮЗУ не се учи нищо, вие искате в училищата, та от там излизат функционално неграмотни индивиди, които после се записват в т. нар. "университети" и получават дипломи, без да са научили нещо!


18 май 2019 15:36 | Иво
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Нали в ЮЗУ идват от средните у-ща и мога да Ви уверя, че са абсолютно, ама абсолютно неграмотни.


18 май 2019 15:40 | бивш учител
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Примиренчеството не е присъщо за българският учител, е има и такива, но къде ли ги няма ? В коментарът на колежката има и доста полезни неща. Просто от нас зависи формирането на бъдещите граждани на нашата държава. За съжаление в училищата има много случайно попаднали учители. Дайте повече правомощия на директорите и на учителите, доверявайте им се повече и взисквайте от тях. Организирайте повече добронамерени дискусии.


18 май 2019 16:31 | Като камък на шия
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Когато директор на училище подаде оставка поради "несправяне с работата и в полза на училището", тогава ще приема, че има морал в управлението на Образованието. Обаче все са "идеални", "вечни" и "несменяеми"! На всички обясняват, че "по-добри от тях няма"! РУО също не се намесва. Статукво! И горките деца обикалят града, за да учат в някое по-прилично училище. Заради ината на един човек.


18 май 2019 16:37 | Атя
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Докато носят само телефони и ключове за кола така ще бъде, Подкрепям Ви госпожо,


18 май 2019 18:24 | даскал Муйо
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Директорите - с ограничен мандат, до два мандата по 4 години (като ректорите). Незаменими няма, има ояли се местни несменяеми дерибеи!


19 май 2019 08:50 | Иван
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Проблема нее нито в учителите, нито в учениците. Вина имат и родителите, че глезят децата си. Но основна и главна вина носи държавата. Нали бяха същите деца и през комунизма, защо сега са различни?


19 май 2019 08:52 | Ивана
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Управниците целенасочено се стремят да направят децата прости. Прост народ лесно се манипулира.


19 май 2019 12:46 | Очаквано
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

На някои читатели не им харесва предложението на даскал Муйо за мандатност на директорите. Не е трудно да се досетим кои са те. И как ще се справим с комата, в която е училището у нас.


19 май 2019 12:56 | Андрешко
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Госпожа учителката поставя проблем по-важен от магистралите, от КТБ, от партиите, политиците, от ЕФ-16, мигрантите, дори и от Европейския съюз. Мерките са прости и ясни - 1. Премахване делегираните бюджети. 2. Въвеждане униформи за училищата за сметка на държавата. 3. Предоставяне статут на неприкосновеност на учителите на територията на училищата. 4. Забрана на родители да посещават училищата без предварителна заявка и записване. 5. Учебната седмица да започва с издигането на националния флаг и изпълнение на химна. 6. Възстановяване санкциите "намаляване на поведението" и "изключване". 7. Въвеждане на дисциплината "Военно-патриотично възпитание". 8. Санкциониране на родители за системни нарушения от децата.


19 май 2019 21:42 | Вромски
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ако се сложи мандатност за директорите, ще е един огромен пирон в образованието.
Има достатъчно лостове за отстраняването на неладърните.
Сега директорите, утре учителите....


19 май 2019 23:54 | ККК
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

При нас в образователната система никога нищо няма да се поправи, защото ще се нарушат интересите на всички дългогодишни лапачи. Те никога няма да го допуснат, бъдете сигурни, защото тогава ще им се наложи да работят наистина, а не само да разтягат дъвки и локуми по сто години. В сферата на образованието можеш да направиш само са тези четири неща- да си тръгнеш, никога повече да не се върнеш там, да не съжаляваш за това, че си се махнал и да не си спомняш никога вече за там.


20 май 2019 09:22 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ТОВА Е ОБРАЗОВАНИЕТО В БГ ДРУЖНО ДА ПОДКРЕПИМ ГОЛЕМИТЕ ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ И ДА НИ УБИЯТ БАВНО БАВНО ФИЗИЧЕСКИ. ГЕРБ-УБИИЦИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ДЕЦАТА И НА ВСИЧКИ НАС. СЪД ЗА УБИИЦИТЕ И ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ-КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ВСИЧКИ И СЪЩИТЕ ДА СЕ ДАДАТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НА БОЛНИЦИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.