Официално: Имаме около 2 години да се отпишем в КАТ като собственици на стари коли 

05 март 2021 09:07   1 коментар   8610 прочита


 

 

Официално - хората, продали автомобилите си преди 27 декември 2017 година, имат около 2 години да се отпишат в КАТ като собственици. Това става ясно от обнародването в „Държавен вестник“ на последните промени в Закона за движение по пътищата. 

Така, три дни след обнародването на промените, до края на 2023 година, бившите собственици на „стари автомобили“ ще могат да заявят новите обстоятелства. 

С настоящите изменения, приети от Народното събрание на 19 февруари се цели решаването на проблеми, свързани с прекратяването на регистрацията на пътни превозни средства, чиято собственост е сменена преди влизането в сила от 27 декември 2017 г. на Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. За случаи, когато има недобросъвестен купувач допреди това нямаше законов ред, по който продавачът да защити правата си, като в регистрите на моторните превозни средства бъде отразена промяната на собствеността и се прекрати регистрацията на превозното средство,пише Правен свят.

Налице са дори случаи, в които български граждани са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са изпълнили задължението си да сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство. С новите промени тази хипотеза вече не е налице. 

Проблемите в нормативната база се зародиха най-вече защото след приемането на закона от 2017 година, новите разпоредби в него имаха действие занапред и не обхващаха заварените случаи. 

Така с настоящите промени в закона вече е записано следното: § 12б. (1) Прехвърлителят на регистрирано пътно превозно средство, чиято собственост е прехвърлена преди 27 декември 2017 г., за което приобретателят не е изпълнил задължението си да регистрира придобитото превозно средство в законоустановения срок от придобиването, може в срок до 31 декември 2023 г. да предостави в отдел/сектор „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи копие на документ, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността на превозното средство. 

(2) В случаите по ал. 1, след предоставянето на копието на документа, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността, регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно с отбелязване в автоматизираната информационна система от отдел/сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на Министерството на вътрешните работи. В автоматизираната информационна система се отбелязва прекратяването на регистрацията и се вписват данни за приобретателя, номер и/или дата на документа за прехвърляне на собствеността. 

(3) За прекратяването на регистрацията по ал. 2 отдел/сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на Министерството на вътрешните работи издава на прехвърлителя по негово искане удостоверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността на пътното превозно средство и датата на служебното прекратяване на регистрацията. 

(4) Разпоредбите на ал. 1 – 3 се прилагат и когато собствеността на пътното превозно средство по ал. 1 е прехвърлена на лице, което не е български гражданин, или договорът е сключен извън територията на Република България. “ 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
05 Март 2021 13:28 | ХА ХА ХА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

От 4 години лек автомобил регистриран в чужбина и след това продаден / по надлежният ред на водеща страна в ЕС/, се води в регистъра на КАТ Благоевград и не може да бъде отписан. След 2-годишна сага по институциите, се уверих че и Господ да слезе на земята, не може да се пребори с "Железните глави"от МВР.
Да продължават да си го водят в регистрите - ако искат да си го ЗАВЕДАТ и като патрулка
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар