Обществеността в Сандански аплодира решение на А. Тотев

10 май 2010 00:16   24 коментара   19611 прочита
М. Чинкова
М. Чинкова


М. Чинкова

Шанс за запазването на Оздравителното училище в града

След като по предложение на кмета на община Сандански Андон Тотев съветниците гласуваха да се удължи срокът за прием на ученици в СОУ "П.К. Яворов" до 31 юли 2010 г., веднага започна масова акция сред обществеността училището да бъде спасено. От набора на ученици за новата учебна година зависи дали Оздравителното училище ще продължи да съществува, или ще бъде закрито. Всеобщо е желанието Оздравителното училище, просъществувало в годините и осигуряващо не само необходимото образование, но и уникален лечебен ефект за деца от цялата страна с белодробни заболявания, да оцелее. Кметът на общината и Общинският съвет организираха двудневен дебат с цел да се вземат най-адекватните решения за бъдещето на училището, което е заплашено от закриване заради малкия брой записани ученици.

Алтернативата Първо основно училище да бъде преместено в базата на Оздравителното училище, разгласявана в публичното пространство, не е на дневен ред и не е обсъждана от местната власт, каза кметът А. Тотев.

Ето как коментират създалата се ситуация зам. кметът на община Сандански Мария Чинкова, директорът на СОУ "П.К. Яворов" Мая Чучукова и директорът на Първо основно училище Стойчо Клингов.

Зам. кметът Мария Чинкова: Проведеният на 4 и 5 май дебат е много важен за образованието в община Сандански. На него се отзоваха началникът на РИО на МОМН, областният управител и зам. областният управител на област Благоевград. Изнесените факти и данни очертаха тревожна картина за бъдещето на училище "П.К. Яворов". Желанието на общинското ръководство чудесната база на това училище да се използва за образователни нужди се обсъждаше, като се предлагаше да се предостави на първото училище в общината. Най-ценното е, че се осъществи дебат и се чуха различни мнения. В крайна сметка кметът на община Сандански призова Общинския съвет да даде още един шанс за набиране на ученици в Оздравителното училище. Днешното динамично време ни изправя пред нови предизвикателства. В целия процес на грижа за учениците качеството на образователния процес е приоритет. Това е основно задължение на всеки педагогически екип и това е критерият, който ги прави конкурентоспособни. Проблемите на СОУ "П.К. Яворов" са породени и от новите изисквания при приема на децата - завишени критерии при удостоверяване заболяванията на децата. За приема на учениците през 2010/2011 учебна година кметът на общината А. Тотев осъществи среща с ръководството и педагогическия екип още през февруари, а след това подпомогна рекламната кампания за прием на ученици. Обективният анализ на ситуацията показва, че в грижата си за децата много семейства, които са от други общини, изпитват притеснения да изпратят детето си далече от родното място. В община Сандански няма /и слава Богу/ толкова болни деца, които да напълнят това училище. Това са и обективните обстоятелства втора поредна година да имаме нулев прием в първи клас. Наистина решението да се потърсят възможности за набиране на ученици е още един шанс за екипа на СОУ "П. К.Яворов".

Директорката на СОУ "П.К. Яворов" Мая Чучукова: В навечерието на най-светлия български празник - на славянската писменост и култура, ние, колективът на СОУ "Пейо Яворов", се обръщаме с болка и надежда към всички, които могат да съдействат за набиране на ученици в нашето училище.

Необходимо е да ни подкрепите в усилията ни да съхраним едно училище с традиции и национално значение.

Колективът ни носи отговорността за моментното състояние на училището и застава изцяло зад своя директор. Нашата сплотеност е част от стратегията ни за бъдещето на училището.

В Оздравително училище са получили своето образование много утвърдени и доказани специалисти във всички сфери на обществения живот.

Днес ние се нуждаем от една приятелски протегната ръка.

Училището ни е с оздравителен характер. Осъществяваме прием на ученици с белодробни заболявания. Благодарим на Общинския съвет, на кметската администрация в Сандански, на Областната управа, на РИО в Благоевград и на всички, които ни гласуваха доверие, да запазим този храм на здравето и просветата.

Стойчо Клингов: Първо основно училище "Св. Климент Охридски" е с най-дълга просветна история в община Сандански.

Кметът и Общинският съвет винаги са изразявали своето положително отношение към приноса на нашето училище за образователното дело в общината. Искам да уверя и учителите, и родителите, че и занапред ние оставаме самостоятелно основно училище и през новата учебна година ще продължим да възпитаваме у най-новото попълнение "климентци" родолюбиви чувства и общочовешки добродетели.

24 коментара
10 Май 2010 05:15 | браво
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

браво на Кмета


10 Май 2010 06:30 | суси
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

браво на г.н ТОТЕВ.но нека г.жа ЧУЧУКОВА вземе пример от г.н ТЕРЗИЙСКИ който от нищо направи много .от последен в страната селскостопанския техникум стана първа земеделска гимназия в БЪЛГАРИЯ.всичко става с много труд и желание .а климатичното училище известно в цяла БЪЛГАРИЯ стигна до закриване .ПОТЪРСЕТЕ ВИНОВНИКА ДА СЕ СТИГНЕДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.


10 Май 2010 08:09 | гражданин
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

при г-н Терзийски няма фалшиви протоколи но при г-жа Чучукова всички са такива.Като гражданин не смятам че изкуствено ще се поддържа едно училище и ще се ощетява бюджета


10 Май 2010 08:24 | експерт
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Училището трябваше да бъде затворено или поставено при равни други условия с другите училища още през 2008, когато това беше казано от министър Вълчев. Всичко друго е приказки...


10 Май 2010 08:31 | бивш ученик
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

г-жо Чучукова когато в училището са учили и завършили добри ученици имаше и добри педагози ,но сега липсват ,много от тях са напуснали за да се реализират на по-добри места виждайки на къде отиват нещата във вашето училище и сплотения ви колектив.


10 Май 2010 08:49 | гражданин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Това са измислени училища.Излишни пари за заплати на персонала,който ходи на работа ,когато си поиска.Няма достатъчно ученици.


10 Май 2010 08:57 | византийска работа
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

решение хубаво, но тези които го взеха знаят много добре че деца няма за всичкои училища,защото те не са се увеличили или бягат в Благоевград, на това му се вика византийска работа,измиване на ръце,пиар акция за вдигане имиджа на кметския екип и на съветниците,уважаеми съграждание това не е решение на проблема и кмета го знае и вместо да го решаваше през годините той се побратемяваше с Европа ,а общината се оправляваше от един безанджия !!!!


10 Май 2010 08:58 | съсед
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Според мен училището трябва да спре да функционира като оздравително защото в момента не изпълнява предназначението си.Нивото на обучение е на ниско ниво ,учениците са с разхайтено поведение . Дейноста на учителите е принизена.


10 Май 2010 10:00 | учител
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ха ха Терзийски


10 Май 2010 10:44 | 25384
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Всъщност Тотев е предложил Климатичното училище да бъде закрито, а Общинският Съвет едал възможността за удължено набиране на ученици!Тотев като стар мошеник въобще не е присъствал на тези обсъждания. И естествено четящите вестника ще кажат- "Какъв загрижен кмет! Браво!"
А всъщност старият лисугер отдавна е организирал нещата за климатичното.
И дали някой от ръкопляскащите малоумници се замисля защо се направи такъв ремонт на Първо основно училище, че и нова ограда миналата година, а климатичното е за такъв ремонт?


10 Май 2010 13:21 | 144
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Базата на Климатичното училище е прекрасна и тя при всички случаи трябва да се използува за учебни цели - например ново Средно общообразователно училище с профилирани паралелки по икономика и туризъм.Не е нормално при условие,че в райна на кв.Смилово има прекрасна учебна база,децата от района на Новия санаториум да отиват на училище в Първо основно училище- при този натоварен автомобилен трафик.В Климатичното училище има и добри педагози,които могат да работят в новото училище.
Компетентностите на г-жа Чинкова като педагог от по-висок ранг,лично аз,подлагам на съмнение.Учудвам се защо г-н Клингов е още на работа - та той отдавна е в пенсионна възраст. Може би връзките му с НДСВ и старата власт още важат.За Сандански район са необходими млади,високообразовани и компетентни училищни ръководители.Дано това се случи в скоро време !


10 Май 2010 13:49 | избирател
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Кмета тотев и компанията ще закрият училището за да го приватизират като всички по апетитни хапки от сандански . Само се чудя докога ще се позволява на изявени купувачи на гласове при това доказани да се кандидатират за кметове или директори на училища като Мая Чучукова която плюе докато говориш с нея. ОСТАВКА ЗА МАЯ ЧУЧУКОВА ИЛИ УЧИЛИЩЕТО ЩЕ УМРЕ.


10 Май 2010 14:29 | струма
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Срамота."Струма",спрете да лъжете и да хвалите този крадец келнерчето от Левуново.нали ви е ясно че така само вие губите .Тотев не е спасителя а гробокопача на климатичното .Климатичното го спасяват/засега/,Смиленов ,Тони Цанев и част от учителите.Това е истината .Другото са долни лъжи особено днешното заглавие.


10 Май 2010 16:11 | !
Оценка:
0
 (
2
 гласа)


За тия що откраднаха училищните ниви като нема правосъдие то бог да ги накаже !


10 Май 2010 16:13 | питане
Оценка:
0
 (
2
 гласа)


Кмете какви действия предприхте по случая - училищната нива ,м.Бански път ,Поленишко землище ???


10 Май 2010 19:13 | експерт
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

г-н Златанов, не позволявайте да ви подведат и да си отидете както стана с г-н Соколов.Стига с такова образование нека децата ни наистина да учат в училище подобаващо на училище в 21 век а не на школо от миналото.Нека се борим да запазим училища които обаче са доказали че наистина създават достойни кадри а не училища само за някакви дипломи.


11 Май 2010 00:14 | bega4ka_
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

На кой му пука ,че ще закрият училището? На Тотев ? На Чинкова?Няма деца ,а те им дали срок няколко месеца. Това са глупости.Откъде ще дойдат тези деца? Училищата в Сандански са много.В 4 ОУ и там няма деца. Разрешават им паралелки по 12 деца. Нали Чучукова ще става директорка на 1ОУ. После ще пишат, че се е явила на конкурс и го спечелила. Както директорката на 2ОУ. Стана директорка с помощта на Любка Янкова. Ами директорът на 3ОУ. С помощта на Чинкова.Тази на снимката.Ами директорката на 4 ОУ с помощта на Никола Дамянов и Владимир Джаферов. А Клингов откога трябваше да се пенсионира? Не виждате ли че Чинкова и Чучукова си приличат? А какво предложение е дала Караиванова? И тя е много загрижена. Ходи да им брои децата.


11 Май 2010 00:41 | откъде знае
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Откъде знае Чинкова какво аплодира обществеността в Сандански?Да не е провела социологическо проучване?Много и е пораснало самочувствието,ако смята,че нейното мнение е мнение на обществеността!


11 Май 2010 05:55 | .
Оценка:
0
 (
2
 гласа)


За тия служители в Община Сандански що подписват : продавайки подписа си продавате душата си !!
Тотев , ще се измъкне сух с краденото , а Вие ще отидете в затвора !!


11 Май 2010 08:12 | анонимен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Не виждам защо трябва да се наливат пари от джоба на данъкоплатеца в училище, което няма никакво бъдеще. Тази година е критична за училищата в общината - няма достатъчно ученици, за да си запълнят паралелките, а какво остава за Оздравителното! На закритите селски училища не беше даден никакъв шанс, защо сега толерират това?!


11 Май 2010 12:54 | !
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

На града липсва дългосрочна инвестиционна политика. Това, което се прави е на парче. РЗС ще предложи нова визия за община Сандански.


11 Май 2010 14:07 | ????
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Боже,колко НЕГРАМОТЕН НАРОД !!!!!!


12 Май 2010 11:53 | бивш учител
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Чета това, което е казала тази госпожа, която са я турили зам. кмет - Чинкова. Чета и недоумявам, как е възможно точно тя да говори глупости. Тя всъщност какво прави в кметството, защото по всичко си личи, че тя не познава проблемите на образованието в Сандански. Това меко казано е наглост, а за човек, който заем такъв пост резил. Другата госпожа, която също се занимава с образованието в Сандански - Караиванова "вечна и несменяема" също не е в час с истинските проблеми. Тогава и в бъдеще ще продължават да се случмат такива неща като казуса с Климатичното училище в Сандански. Там много отдавна само се усвояват пари без да се води учебен процес. А ако Мая Чучукова не беше съпруга на Благо Драмжиев досега да я нямаше там. но нещата тук си вървят по старому без да се мисли за учениците.


19 Май 2010 15:14 | !!!!!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

АЛООО,ВСИЧКИ СТЕ ЗАБЛУДЕНИ! АКО НЕ БЕШЕ ЮЛИЯ КАНДЖИЛОВА-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ,ДОСЕГА ВСИЧКО ДА БЕШЕ ГЛАСУВАНО,УЧИЛИЩЕТО ЗАКРИТО И НИ ЛУК ЯЛИ,НИ ЛУК МИРИСАЛИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕЯ СЕ НАПРАВИ ОТДЕЛНА СЕСИЯ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С КЛ.УЧИЛИЩЕ. ЕЙ,ВЪЛЦИ СА И ЖУРНАЛИСТИТЕ,ЕЙ! НЕЙНОТО ИМЕ ДОРИ НЕ Е СПОМЕНАТО! АФЕРИМ!1!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар