НСИ обяви дългоочаквана новина за заплатите, ставаме богати!

21 септември 2019 09:58   8 коментара   9730 прочита


Разходите на бизнеса за един час работа на наетите от тях работници и служители са нараснали с 11% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от НСИ. Най-голям е ръстът на заплатите и на допълнителните бонуси за служителите в сектора на услугите – с 11,1%. В строителството увеличението е с 10,6%, а в индустрията – с 9,8%.

По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е отчетен в сектора “Образование” – със 17,9%, което се дължи на вдигането на учителските заплати от началото на годината, пише Блиц. На второ място по ръст е секторът “Операции с недвижими имоти”, където разходите за труд са нараснали с 16,3%.

Третото място с ръст от 12,9% остава за сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Оказва се, че заплатите на софтуерните специалисти са не само най-високи, но и се увеличават с бързи темпове.

Челната петица се допълва от заетите в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Транспорт, складиране и пощи”, където увеличението на разходите за труд е по 12,1%. Заплатите на работещите в хотелите нарастват с бързи темпове, защото са доста по-ниски спрямо другите сектори на икономиката и затова трудно се намират кадри.


Още за: разходи   НСИ   ръст   заплати   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
21 Септември 2019 10:09 | Калоянчо
Оценка:
2
 (
30
 гласа)

Бла Бла, народа става все по беден. Герб=гроб.


21 Септември 2019 10:53 | до Калоянчо
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

герберите не са ти виновни, много от работодателите са от други партии, но тук не става въпрос за партийна принадлежност, а че по принцип заплатите са ниски, а работодателите са по-богати. увеличението е само на хартия и според статистиците, които си пишат празни съчинения без да имат никаква информация от цялата страна, щото освен на бюра никъде не ходят и не виждат, така че ако си с малка заплата се сърди на работодателя си, Бойко не ти е виновен, нито Радев, нито Нинова, нито който и да е.


21 Септември 2019 11:03 | Калоянчо
Оценка:
3
 (
21
 гласа)

От 10 години управляват герб и все някой друг им е виновен, кой да е виновен, че за тези 10 години една малка крадлива шайка са милионери и милиардери, а обикновените, честни, работливи хора изнемогват и стават все по бедни?


21 Септември 2019 11:11 | избирател
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Статистика, вземете се гръмнете! Откъде ви са тези фалшиви данни? Спрете вече да отклонявате хората от действителността, а тя е - няма никакъв растеж на нищо


21 Септември 2019 11:22 | до Питанчо
Оценка:
1
 (
17
 гласа)

хем си прав хем не си, защото след промените през 1989 г. от тогава сме затънали и сега който и да е на власт не може да ни измъкне към по-добро, още от комунизма има натрупани дългове, комунетата всичко раздържавиха, взеха си заводи и фирми за свои хора, напълниха си гушките, за послушния електорат нищо, така че последните 10 г. са ти най-малкия проблем но ако на теб ти харесва старата власт иди да живееш на друго място, никой не те спира


21 Септември 2019 11:32 | бкп
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

айде комунета чукайте минусчета, тъпаци ненаяли се до 36-то коляно, как ми се иска да спечелите, ама да се скъсате от рев после да видим кой ще ви е виновен, ма няма да си признаете, бкп-то е най, най, нищо хубаво не съм видял от преди 1989 г.


21 Септември 2019 11:56 | Точно!
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

"бкп-то е най, най". Точно така .Беше СДС, после други, после, цар, после БСП, после ГЕРБ-или като видиш през цялото време ни управлява БКП! И народът бил "все по-добре", ама сега сме най-добре! и продължаваме да забогатеваме и да напускаме страната, защото не искаме толкова високи заплати и живот-лукс!


22 Септември 2019 12:05 | Има изход
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Вижте програмата на ПП Възраждане. Това е пътят за просперитет и възход. Ще се върнат на държавата златото и минералните води, а също и всички големи отрасли, както и големите хазартни игри ( като тотото). От къде накъде това което е на всички да се подарява на чужди компании и на някои няши хора. Зашо цигарената, която хранеше половината град подариха на един човек, който я унишожи?
Само ПП Възраждане. Тя е за хората, а не за чужди интереси! Само откраднатото злато от Бг е на стойност 1 000 000 000 долара.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар