Над 2000 фермери и гости се събраха на празника-изложение в Кресна

19 март 2012 00:19   1 коментар   17231 прочита
Певческата група “Кресненски баби” и пя, и почерпи с 11 баници
Певческата група “Кресненски баби” и пя, и почерпи с 11 баници


Певческата група “Кресненски баби” и пя, и почерпи с 11 баници

Около 2000 фермери и гости от цялата страна се включиха в празника на животновъдството и земеделието в Кресна, което организира местното сдружение на фермерите “Струма”. Това е най-мащабното мероприятие, каквото досега се е случвало накуп в областта на фермерството, касаещо стари породи животни, заяви д-р Атанас Вучков, председател на международната организация “Каракачанско куче”. В словото си той отбеляза, че с това изложение се прави една голяма крачка към опазването на старите породи животни, каквито са каракачанските коне, кучета, овце и старопланинските дългокоси кози, обогатяващи генетичния ресурс не само на страната, но и на Европа.

Председателят на съюза на фермерите “Струма” Сидер Седевчев благодари на всички за участието и предостави микрофона на кмета на Кресна инж. Илиян Кръстев.

16-те градуса на слънчевия съботен ден бяха приповдигнати от художествена програма. В нея се включиха певческа група “Кресненски баби”, водени от Елена Тодорова, като бабите почерпиха и гостите с 11 саморъчно направени баници. В програмата участваха още мъжката част на ансамбъл “Синаница” от Кресна и гайдарите Никола Ружетов и Костадин Тодоров от Левочево, Смолянско, и зурнаджийският оркестър “Козарите” от Кавракирово с ръководител Георги Костов.

Стефан Динчев от Сандански на дълга сергия бе изложил всичко нужно за животновъдството от вида на юзди, хамути, звънци, синджири, а художникът-приложник от Илинденци Румен Божинов бе добавил към сергията саморъчно изработени предмети на бита. Разнообразие от млечни продукти представи Димитър Вършилов от Брежани, мед и други продукти - Георги Юруков от Кресна. Интерес предизвика и членът на управителния съвет на фермерите в Кресна д-р Ивайло Гюрев, пренесъл тук част от цветната си градина.

Любопитство предизвикаха каракачанските кучета на Ивайло Бонев от Априлци и Андрей Иванов от Железница, и Огнян Пашов с кучето си Рино. Дълго задържаха очи каракачанските овце, кози и кочове на Спас Рибарски от Железница, Тодор Митов от Благоевград, Димитър Кехайов от Банско, Тодор Пръмов и Александър Коцаков от Разлог и най-вече кошарите с овце и старопланински кози на дружеството “Семпервива” във Влахи.

1 коментар
20 Март 2012 23:15 | ване
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Хубав празник! Толкова народ в Кресна не е идвал. Браво на организаторите, дано стане традиция за града.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар