Националът по химия от Г. Делчев К. Балтаджиев изкара 6.00 на състезание в Сливен

14 април 2010 00:10   2 коментара   23534 прочита
Отборът на ПМГ “Яне Сандански”: Ангел Адамов, Катерина Чачева и Костадин Балтаджиев /отляво надясно/
Отборът на ПМГ “Яне Сандански”: Ангел Адамов, Катерина Чачева и Костадин Балтаджиев /отляво надясно/


Отборът на ПМГ “Яне Сандански”: Ангел Адамов, Катерина Чачева и Костадин Балтаджиев /отляво надясно/

Замина за София да се готви за световното в Япония

Ученици от ПМГ “Яне Сандански” - Гоце Делчев отсрамиха Югозапада и се класираха в челната десетка на ХII национално състезание по химия и опазване на околната среда в Сливен.

Ангел Адамов и проектонационалът в тима на България по химия Костадин Балтаджиев изкараха пълни шестици в конкуренция със 176 връстници.

Съученичката им Катерина Чачева регистрира отлична оценка 5,50 от авторитетното състезание.

Тримата пребориха конкуренцията в двудневната надпревара между младите химици в Сливен, постигайки пореден голям успех за своето училище в последните две седмици. Костадин Балтаджиев нямаше време да празнува, след като веднага след състезанието замина за София, където се яви в Химическия факултет на Софийския университет и там ще се подготвя с разширения национален отбор за Международната олимпиада по химия, която ще се проведе в Япония през юни. Четиримата представители на България ще участват в най-голямата световна проява на младите химици.

Възпитаникът на реномираното неврокопско училище доби това право, след като се класира на пета позиция на националната олимпиада в Димитровград. На практика със своите 77.13 т. той донесе оценка “Отличен” (6.00), каквато получиха и представителите на НПМГ - София, Националната Априловска гимназия - Габрово и МГ “Д-р Петър Берон” - Варна.

Вярвах, че мога да се класирам в челната десетка, но не и че ще бъда в петицата. Конкуренцията бе голяма, участваха 50-те най-силни химици от моята възраст в България, определени от национална комисия, което допълнително увеличава стойността на постигнатото. Напрежението и в Димитровград, и в Сливен бе сериозно. За мен и моите съученици успех е, че бяхме допуснати до участие в националния кръг на олимпиадата по химия. За мен класирането в националния отбор и успехът ни в Сливен е подарък за 90-годишнината на нашето училище, преподавателите и обществеността на Гоце Делчев, коментира Костадин Балтаджиев.

Само 44 стотни не достигнаха да класират и Ангел Адамов в представителния отбор на България, след като по регламент само първите 10 състезатели имат правото да бъдат включени в разширения състав на националния ни отбор, а той остана 11-ти.


Още за: ученици   олимпиада   химия   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
14 Април 2010 05:40 | CHICAGO
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

6РАВО ,НЕВРОКОПСКИ ЗЛАТНИ ДЕЦА,ВИЕ СТЕ ГОРДОСТ,НЕ САМО ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ,У4ИТЕЛИТЕ ВИ,И ИУГОЗАПАДА,НО И ЦЕЛА 6ЪЛГАРИА,6РАВО...


14 Април 2010 09:24 | EN BG
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво ! Разбийте ги в Япония ! :)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар