Новините на югозападна България
Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище  
   РегистрацияЗабравена парола

Куриозен казус в РС Петрич! Заради 1 стотинка глобиха грък! Чужденецът платил 9 999.99 лева в брой и нарушил закона..


12 юни 2019 15:10  3 коментара   10276 прочитаГлобиха грък за нарушаване на Закона за ограничаване плащанията в брой. Николаос Варсамис е едноличен собственик на фирма "Екотекс България" ЕООД, която е регистрирана и развива дейността си в Петрич.

От името на фирмата му било направено плащане, което надвишава с 1 стотинка максимално допустимата сума за плащане в брой, която е 9 999.99лв. Съгласно представен Протокол от решение, взето през март 2018г. на Общото събрание на дружеството е взето решение за разпределяне на дивиденти като „Екотекс България" ЕООД следва да изплати на Николаос Димитриос Варсамис, в качеството му на едноличен собственик на капитала, сума в размер на 10 000, 00 лв., представляваща част от неразпределена печалба до 2016г.

Съгласно протокола, сумата трябвало да бъде изплатена в брой от касата на дружеството с разходно-касов ордер, без да се нарушава определения лимит за плащанията в брой. Няколко дни по-късно сумата била изплатена, за което е представена декларация от управителя Николаос Димитриос Варсамис, че изплащането на разпределения дивидент е извършено в обекта на дружеството - склад под наем.

По-късно ТД НАП София извършва проверка, при която е установено, че въпросното плащане е извършено. Според Закона за ограничаване на плащанията в брой, сума равна или надвишаваща 10 000лв, трябва да се осъществява по банков път. За нарушението бил съставен акт.

Съгласно санкционната разпоредба, ако юридическо лице наруши разпоредбата на закона, то следва глоба в размер на 50% от общия размер на направеното плащане. Варсамис обжалва наложената глоба в размер на 5000лв, като изрази становище за маловажност на случая. Според Районен съд Петрич, обаче, случаят не е маловажен и не е инцидентен за дружеството. В хода на проверките на счетоводните дела на фирмата е установено, че дружеството е нарушило забраната за плащане в брой на суми, равни на 10 000лв общо 41 пъти! Простите сметки показват, че, ако при еднократно нарушение глобата е 5 000лв, то за 41 нарушения като това, гръка трябва да понесе глоба в размер на 205 000лв. За сега не е ясно дали ще бъдат съставени актове и за другите нарушения.

Въпреки, че гръкът обжалва пред съда издаденото от заместник-директора на ТД на НАП наказателно постановление, съдия М. Банчева потвърди като правилна и законосъобразна наложената му глоба в размер на 5000лв.

Г. Георгиев

Още за: глоба  грък  нарушаване Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


3 коментара

12 юни 2019 16:45 | macedonomahos
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Во Вулгария има дефицит на елементарна почтеност .Справедливостта е непозната, няма приятели на истината


12 юни 2019 19:17 | пенчо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

всичко са болни в тази държава


12 юни 2019 22:36 | ЦЕЦО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

По точно 1 лев:)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.