Кръвен център в Благоевград спря работа

30 юни 2010 00:18   5 коментара   28564 прочита
Донори от Петрич, Сандански и София вчера напразно биха път до Благоевград
Донори от Петрич, Сандански и София вчера напразно биха път до Благоевград


Донори от Петрич, Сандански и София вчера напразно биха път до Благоевград

40 донори върнати за ден поради липса на сакове по 10 ст., блокират операции

Кръвният център в благоевградската болница вчера спря основната си дейност - вземане на кръв от близки на тежко болни, нуждаещи се от спешни операции и кръвопреливания. Причината самите лекари определиха като абсурдна - липса на сакове, които се доставят директно от Министерството на здравеопазването и не се продават в аптечната мрежа, а струват не повече от 10 стотинки, защото представляват найлонова торбичка с маркуче.

В рамките на деня работещите в Центъра по трансфузионна хематология /ЦТХ/ върнаха повече от 40 души, изпратени в центъра от хирургичните отделения в Сандански и Петрич и столичната болница “Токуда”, за да дарят кръв от рядка група за свои близки. Съпругът на санданчанката Елеонора Михайлова, която днес трябва да влезе за спешна сърдечна операция в “Токуда”, рано сутринта бе докарал и двама свои близки, за да им източат по една банка. Към 9,30 ч. сутринта единият от тях успя да даде кръв, която бе вкарана в последния празен сак. Мъжът на болната отказваше да повярва, че късметът му е изневерил и няма да може да вземе бележка за 3 дарени банки с кръв, срещу които в “Токуда” ще се съгласят да оперират. Явно трябва да отложим операцията, а и нямам пари да идвам повече до Благоевград, да не говорим, че ни трябва и по още един ден отпуск, притеснено се вайкаше Михайлов.

Не знаем как да съобщим на хората, че поради такава елементарна причина ги връщаме, казаха от екипа на шефа на ЦТХ д-р Валентин Кормев.

По обяд д-р Кормев започна да звъни по болниците в областта, за да уведоми главните лекари, че поне няколко дни е безсмислено да пращат в Благоевград хора за кръводаряване.

В ЦТХ - Благоевград започнали да усещат проблема с доставката на сакове още в началото на тази година, когато срещу ежемесечните заявки от по 500-600 започнали да пристигат едва по около 300 сака, но до вчера все някак се оправяли. Саковете идват в Благоевград в понеделник и четвъртък, когато линейки на централната столична лаборатория за изследване на кръвта връщат в Благоевград изпратената с предишния курс кръв за изследване. В петък от лабораторията обаче се обадили, че нямат в наличност сакове, затова местните лекари да не чакат през следващите няколко дни. Едва завчера от лабораторията съобщили, че здравното министерство е разпоредило да се освободи държавният резерв. Процедурата обаче трае няколко дни и е слабо вероятно проблемът да бъде решен в рамките на тази седмица.

От началото на юни в Центъра са изпратени едва 365 празни сака при необходимост от над 600, защото броят на дарителите тази година се увеличава средно с по 50 души месечно, показа справка в дневника на благоевградската кръвна банка. През 2009 г. в центъра са дали кръв 6100 души.

Заради липсата на сакове вчера без работа останаха и няколкото роми, които дежурно продават кръвта си пред центъра. Според местните лекари цената на банка кръв на черно при тях вече е скочила от 80 до 100 лева. Голяма част от тяхната кръв обаче е негодна за преливане, защото циганите крият от какви болести са боледували и за да не ги отхвърли компютърната програма, в която се вкарва ЕГН-то на всеки кръводарител, често дават фалшиви данни. Хепатит и сифилис са най-честите болести, прекарани от “платените кръводарители” от ромски произход, което налага допълнително обработване на кръвта им в централната лаборатория, а при невъзможност да се изчисти - до разходи за изгарянето й.

5 коментара
30 Юни 2010 08:32 | Няма проблем!
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Няма никакъв проблем! Нали Министъра на здравеопазването за Югозападна България д-р АНАТОЛИЙ ТАЧОВ е отслабнал, на работа е и си е взел заплатата?! Къде е проблема, да не би да е при него?!


30 Юни 2010 11:34 | ...
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Нямам думи. Колко малка страна сме,а е пълен хаос!


30 Юни 2010 11:43 | Киро
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Хубава работа нямало торбички спират работа това е най лестното .Но има и друго казват на хората от къде да ги купят е ама сто процента отиват и ги копуват тези пликове това е долно и страмно трябвало е да се уведомят хората по рано и дарение ще се направи веднага но нищо не става със мълчание и да се правим на обидени когато се касае за човешки живот - какво бездушие явно сега живеем във времето на мъртвите души.


30 Юни 2010 11:46 | ХХ-
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Това е заради стачката и така решават да тероризират нервите на хората.Има решение министърката и шефа на кръвна банка без заплати за юни месец и следващия път ще решават проблемите без проблеми трябва да има наказани


30 Юни 2010 20:57 | тони
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А защо доктор Кормев не е насочил донорите към частната си практика. Там консумативите никога не свършват. И няма ли контролни органи, които най-поле да спрат това тъкане на два стана и този очевиден конфликт на интереси. Достатъчно е да се провери доктора какви разходи има за консумативи в чостната си практика за да стане ясно, че на гърба на държавата лесно се оцелява та дори и печели. .
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар