Кредитирането бумти: Жилищните заеми се увеличават с 23%

23 април 2024 18:29   5058 прочита
Снимка: Красимир Свраков
Снимка: Красимир Свраков


Снимка: Красимир Свраков

Жилищното кредитиране в България продължава да бумти, а официалната статистика не засича никакви признаци за забавяне. Данните на Българската народна банка (БНБ) показват, че през март годишният ръст се ускорява до 22.7% – невиждан темп от 2009 г. Общият стойностен обем на ипотечните заеми пък достига 20.9 млрд. лв.

За сравнение, през февруари годишният ръст бе 22%, а стойностният обем – около 20.5 млрд. лв., пише economic.bg.

На месечна база нарастването също се ускорява – до 2% през март при 1.9% през февруари, което е малко над традиционните месечни ръстове от 2023 г.

Заради поскъпването на имотите банките в България отпускат все по-големи жилищни заеми, а все още ниските лихви, които изглежда, че няма да се вдигнат особено, продължават да бъдат стимул за покупка и теглене на заем от страна на потребителите.

Ипотечните заеми се превръщат във все по-важно перо за банките. След кредитния бум от последните две години те представляват около една осма от общите активи на система и над една пета от брутния им кредитен портфейл.

От Асоциацията на банките на свое специално събитие защитиха политиката си и посочиха, че финансират както домакинствата, така и бизнеса в България „консервативно“, „разумно“ и „отговорно“, „в рамките на правилата на БНБ и ЕЦБ“.

По-детайлна справка показва, че само през март общият обем на жилищните заеми расте с 411 млн. лв., което е сред рекордните ръстове от последните години. За сравнение, средно за изминалата година месечният ръст по жилищните заеми бе с по 282 млн. лв. на месец при 209 млн. лв. година по-рано.

Данните на БНБ показват още, че проблемните заеми при жилищния сегмент намалява за пореден месец.

На практика статистиката показва, че при всички сегменти кредитирането се запазва на стабилни равнища.

Потребление

Потребителските заеми растат на годишна база с 13.2% и надхвърлят 17.4 млрд. лв. Месечният ръст достига 233 млн. лв. (1%), което е най-големият от свързания с активния летен сезон август 2023 г.

Фирменото кредитиране

Кредитирането за бизнеса също расте, макар и най-слабо – с 8.2% през март. Това именно е сегментът, при който в последните две години лихвите се повишиха най-осезаемо. Така обемът на заеми за бизнеса към март достига 29.2 млрд. лв. Месечният ръст представлява ръст с около 1% или 181 млн. лв.


Още за: заеми   жилища   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар